Skip universal navigation
Skip to main content

Department of Taxation and Finance

Real Property Tax Administration Committee

Agenda
Wednesday - April 27th, 2011 (1:00pm - 4:20pm)
&
Thursday - April 28th, 2011 (8:30am - 11:40pm)
Malta Town Hall - 2540 Rt. 9 Ballston Spa, NY 12020
Phone Number - (518) 899-2584

FACILITATOR: Alan Kresge RECORDER: Bonnie Hellum

Wednesday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.)Review minutes from last meeting and finalize
2.) Review action Items
3.) Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

1:00 - 1:05
(5 min.)

a. Budget Update
- Deputy Comm./Board Members

1.) Information Sharing
2.)Discussion

Tim Maher

1:05 - 1:15
(10 min.)

b. Legislative Update

 

Joe Gerberg
Paul Miller

1:15 - 2:25
(70 min.)

c. Uniform Assessment Standards
- Update on outreach effort
- Language change

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis
Robin Johnson

2:25 - 2:40
(15 min.)

Break

2:40 - 2:55
(15 min.)

d. Senior Exemption Form 467 - Lack of Information on Form

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis

2:55 - 3:25
(30 min.)

e. Chautauqua Co. - Wording on Tax Bill

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis

3:25 - 3:35
(10 min.)

f. V5 Status Update

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Pat Holland

3:35 - 3:45
(10 min.)

g. Update 5217/TP584 Project

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Pat Holland

3:45 - 4:15
(30 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Thursday Hand-outs

Alan Kresge

4:15 - 4:20
(5 min.)

Thursday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 - 8:40
(10 min.)

a. Sub-Group Activity Updates
(1) Valuation Issues Team (10 min.)

(2) Sales Processing Team (10 min.)

(3) Property Class Code (10 min.)

(4) Equalization Project Team (10 min.)

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Pat Holland
Beth Cervenack

8:40 - 9:20
(40 min.)

b. STAR
- Implementation of new program
- Cap on STaR benefits
- Exemption renunciation
- Simple unique parcel ID
- STAR fraud savings for 2012

1.) Information Sharing
2.) Feedback

Pat Holland

9:20 - 10:20
(60 min.)

Break

10:20 - 10:35
(15 min.)

c. Training Update
- update from training governance group

1.) Information Sharing
2.) Feedback

Paul Szwedo

10:35 - 11:35
(60 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting - Date / Location

Alan Kresge

11:35 - 11:40
(5 min.)

Updated: