Skip universal navigation
Skip to main content

Department of Taxation and Finance

Real Property Tax Administration

Agenda
Thursday –October 28th, 2010 (1:00pm –4:25pm) & Friday – October 29th, 2010 (8:30am– 11:45pm)
Malta Town Hall – 2540 Rt. 9 Ballston Spa, NY 12020
Phone Number - (518) 899-2584

FACILITATOR: Alan Kresge    RECORDER: Bonnie Hellum

Thursday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.)Introduce new members
2.) Review minutes from last meeting and finalize
3.) Review agenda and make necessary changes
4.) Action Items Reviewed

Alan Kresge

1:00 - 1:05
(5 min.)

a. Budget Update / ERI Impact

1.) Information Sharing

Vic Mallison

1:05 – 1:35
(30 min.)

b. RPTL Sec. 324
- process for disciplinary action against assessors

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tom Frey

1:35 – 2:35
(60 min.)

Break

2:35 – 2:50
(15 min.)

c. RP-5217/TP-584 Project

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Vic Mallison

2:50 – 3:20
(30 min.)

d. Uniform Assessment Standards
- Update on outreach effort

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis
Robin Johnson

3:20 – 3:50
(30 min.)

e. On-line Assessment Access
- Update on legal requirement

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Joe Gerberg

3:50 – 4:20
(30 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Fri. Hand-outs

Alan Kresge

4:20 – 4:25
(5 min.)

Friday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 – 8:35
(5 min.)

f. V5 Update / Marshall Swift

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Greg Kidd
Bill Godell

8:35 – 9:05
(30 min.)

g. STAR Program Update

1.) Information Sharing
2.) Feedback

Pat Holland

9:05 – 10:05
(60 min.)

Break

10:05 – 10:20
(15 min.)

h. Update on New State Aid Program

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tim Maher

10:20 – 10:50
(30 min.)

i. Sub-Group Activity Updates
(1) Valuation Issues Team (20 min.)
- Farm Valuation
(2) Sales Processing Team (10 min.)
(3) Property Class Code (10 min.)
(4) Public Education Sub-group (10 min.)
(5) Equalization Project Team (10 min.)

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Pat Holland
Steve Beals
Beth Cervenack
C. VanGaasbeek

10:50 – 11:40
(50 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting – Date / Location

Updated: