Skip universal navigation
Skip to main content

Department of Taxation and Finance

Real Property Tax Administration Agenda

Agenda
Real Property Tax Administration Committee

Thursday –August 12th, 2010 (1:00pm –4:45pm) & Friday – August 13th, 2010 (8:30am– 1:10pm)
Harriman State Office Building #9 (Urbach Conf. Room)
Phone Number - Phone Number - (518) 474-5711
 

FACILITATOR: TBD      RECORDER: Bonnie Hellum

Thursday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.) Review minutes from last meeting and finalize
2.) Review agenda and make necessary changes
3.) Action Items Reviewed

Alan Kresge

1:00 - 1:05
(5 min.)

a. Budget / Merger / Move / Enforcement

1.) Information Sharing

Vic Mallison

1:05 – 2:05
(60 min.)

b. Uniform Assessment Standards
- Update on outreach effort

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis / Robin Johnson

2:05 – 2:35
(30 min.)

c. Inventory Initiatives

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tim Maher

2:35 – 2:50
(15 min.)

d. Publications – who prints?
- complaint booklets

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tom Frey

2:50 – 3:20
(30 min.)

Break

3:20 – 3:35
(15 min.)

e. Legislative Update / 510, 511 Update

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Paul Miller
Joe Gerberg

3:35 – 4:35
(60 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Fri. Hand-outs

Alan Kresge

4:35 – 4:45
(10 min.)

Friday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 – 8:35
(5 min.)

a. State Aid – new law and how we plan to administer.

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tim Maher

8:35 – 9:35
(60 min.)

b. RPSV5 – future direction of program

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Greg Kidd
Bill Godell

9:35 – 10:05
(30 min.)

c. Marshall & Swift

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Kathy Glannon

10:05 – 10:25
(20 min.)

Break

10:25 – 10:40
(15 min.)

d. NYS Assessor's Association - White Paper on Real Property Tax Reform

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Peggy Jenkins

10:40 – 11:40
(60 min.)

e. Silvopasturing

1.) Information Sharing

Robin Johnson

11:40 – 12:10
(30 min.)

f. Sub-Group Activity Updates
(1)Valuation Issues Team (20 min.)
-Farm Valuation
(2) Sales Processing Team (10 min.)
(3) Property Class Code (10 min.)
(4) Public Education Sub-group (10 min.)
(5) Equalization Project Team (10 min.)

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Pat Holland,
Reesa Guarino,
Steve Beals,
Randy Holcomb

12:10 – 1:00
(50 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting – Date / Location

Alan Kresge

Updated: