Skip universal navigation
Skip to main content

Department of Taxation and Finance

Real Property Tax Administration

Agenda
Real Property Tax Administration Committee

Thursday –April 29th, 2010 (1:00pm –4:50pm) & Friday – April 30th, 2010 (8:30am– 12:00pm)
Malta Town Hall – 2540 Rt. 9 Ballston Spa, NY 12020
Phone Number - (518) 899-2818

FACILITATOR: Alan Kresge RECORDER: Bonnie Hellum

Thursday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.) Review minutes from last meeting and finalize
2.) Review agenda and make necessary changes
3.) Action Items Reviewed

Alan Kresge

1:00 - 1:05
(5 min.)

a. Uniform Assessment Standards
- How do we make local officials and public more aware of UAS?

1.) .) List of ideas
2.) Next steps

Tim Maher

1:05 – 2:00
(55 min.)

b. Use of sales with AV reductions in calculation of RARs and equalization rates

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Josette Polzella (Assessor, Town of Ossining)

2:00 – 3:00
(60 min.)

Break

3:00 – 3:15
(15 min.)

c. . Budget / Merger / Move

1.) Information Sharing

Vic Mallison

3:15 – 4:00
(45 min.)

d. Legislative Update

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Paul Miller
Joe Gerberg

4:00 – 4:45
(45 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Fri. Hand-outs

Alan Kresge

4:45 – 4:50
(5 min.)

Friday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 – 8:40
(10 min.)

a.RPSV5

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Greg Kidd
Bill Godell

8:40 – 9:10
(30 min.)

b. Training – Reassessment Course / Minimum Qualifications

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sally Cooney

9:10 – 9:30
(20 min.)

c. Treatment of Oil & Gas Rights

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Jim O'Keeffe

9:30 – 10:00
(30 min.)

Break

10:00 – 10:15
(15 min.)

d.Public Education Survey Results

1.) Next steps

Geoff Gloak
Randy Holcomb

10:15 – 11:00
(45 min.)

e. Sub-Group Activity Updates
(1) Valuation Issues Team (20 min.)
-Farm Valuation
(2) Sales Processing Team (10 min.)
(3) Property Class Code (10 min.)
(4) Public Education Sub-group (10 min.)
(5) Equalization Project Team (10 min.)

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Pat Holland,
Reesa Guarino,
Steve Beals,
Randy Holcomb

11:00 – 11:50
(50 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting – Date / Location

Updated: