Skip universal navigation

New York State Universal header

Skip to main content

Real Property Tax Administration

Agenda
Thursday –January 28th, 2010 (1:15pm –4:45pm) & Friday – January 29th, 2010 (8:30am– 11:30pm)
Office of Real Property Services – 5th Floor Board Room
16 Sheridan Avenue – Albany NY – (518) 474-5711

FACILITATOR: Alan Kresge      RECORDER: Bonnie Hellum

Thursday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.) Introductions - new members
2.) Review minutes from last meeting and finalize
3.) Review agenda and make necessary changes
4.) Action Items Reviewed

Alan Kresge

1:15 - 1:20
(5 min.)

a. Budget / Merger with Dept. of Tax and Finance / Agency Initiatives

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Vic Mallison

1:20 – 1:50
(30 min.)

b. Legislative Update
- ORPS
- Assessors
- County Directors

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Paul Miller
Joe Gerberg
Gayle Everitt
Sue Otis
Robin Johnson

1:50 – 2:50
(60 min.)

Break

2:50 – 3:05
(15 min.)

c. Agricultural Issues

1.) Presentation – Information Sharing
2.) Discussion

Don Collins – Assessor Ontario County

3:05 – 4:05
(60 min.)

d. Uniform Assessment Standards

1.) Finalize document
2.) Next Steps

Jim O'Keeffe

4:05 – 4:35
(30 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Fri. Hand-outs

Alan Kresge

4:35 – 4:45
(10 min.)

Friday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 – 8:40
(10 min.)

a.Electronic Archives

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Sue Otis

8:40 – 9:10
(30 min.)

b. STAR Application

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Robin Johnson

9:10 – 9:30
(20 min.)

c. Inventory

1.) Information Sharing
2.) Discussion

Tim Maher

9:30 – 9:45
(15 min.)

d. Training Issues
- Reassessment Course
- Minimum Qualifications

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Sally Cooney

9:45 – 10:15
(30 min.)

Break

10:15 – 10:30
(15 min.)

e. Sub-Group Activity Updates
(1) Valuation Issues Team (10 min.)
(2) Sales Processing Team (10 min.)
(3) Property Class Code (10 min.)
(4) Equalization Project Team (10 min.) - RAR's
(5) Public Education Sub-group (10 min.)

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Pat Holland,
Steve Beals,
Reesa Guarino,
Randy Holcomb

10:30 – 11:20
(50 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting – Date / Location

Alan Kresge

Updated: