Skip universal navigation
Skip to main content

Department of Taxation and Finance

Real Property Tax Administration

Agenda
Thursday –October 15th, 2009 (1:00pm –5:30pm) & Friday – October 16th, 2009 (8:30am– 11:50pm)
Comfort Inn, 37 Rt. 9 Glenmont, New York 12077 ph# 465-8811

FACILITATOR: Alan Kresge RECORDER: Bonnie Hellum

Thursday Afternoon

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get Organized

1.) Introductions
2.) Review minutes from last meeting and finalize
3.) Review agenda and make necessary changes
4.) Action Items Reviewed

Alan Kresge

1:00 - 1:05
(5 min.)

a. Uniform Assessment Standards

1.) Continue to discuss and finalize document
2.) Next Steps

Jim O'Keeffe

1:05 – 3:05
(120 min.)

Break

3:05 – 3:20
(15 min.)

b. Assessment Disclosure (511) / Change Notice (510)

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Dave Williams

3:20 – 4:20
(60 min.)

c. Training Rules – latest amendments

1.) Information Sharing

Jim O'Keeffe, Sally Cooney

4:20 – 5:20
(60 min.)

1st Day Wrap-up

1.) Meeting Review
2.) Meeting Feedback / Fri. Hand-outs

Alan Kresge

5:20 – 5:30
(10 min.)

Friday Morning

TOPIC

DESIRED OUTCOME

LEAD

TIME

Get organized

Review agenda and make necessary changes

Alan Kresge

8:30 – 8:40
(10 min.)

a. RPS Fees

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Tim Maher, Greg Kidd

8:40 – 9:40
(60 min.)

b. Level of Assessment and Equalization Rate Tolerance

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Tim Maher

9:40 – 10:10
(90 min.)

Break

10:10 – 10:25
(15 min.)

b. Sub-Group Activity Updates
1.) Valuation Issues Team (10 min.)

2) Sales Processing Team (10 min.)
-Automated 5217 Project
-Sales review for RAR

3) Property Class Code (10 min.)

4) Public Education Sub-group (10 min.)

5) Equalization Project Team (10 min.)
- 2009 Eq. Rate Update
-2010 market value survey procedures

 

 

 

 

1.) RPTAC brought up-to-date on sub-groups
2.) Discussion/next steps

Tim Maher, Steve Beals, Dave Shanley, Randy Holcomb

10:25 – 11:15
(50 min.)

c. Budget Update

1.) Information Sharing

Vic Mallison

11:15 – 11:25
(10 min.)

d. Legislative Update
Hearing on Real Property Assessment

1.) Information Sharing
2.) Discussion/next steps

Paul Miller, Joe Gerberg, Gayle Everitt

11:25 – 11:40
(15 min.)

Meeting Wrap Up

1.) Review Action Items / member responsibilities
2.) Topics for next meeting
3.) Next Meeting – Date / Location

Updated: