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Taxable Status of Free Admissions

Question has arisen asto the taxability of "free" or "complimentary” tickets and "boxes' to
athletic events.

Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines the term "Admission charge" as' .... The amount paid
for admission, including any service charge and any charge for entertainment or amusement or for
the use of facilities therefor."

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes atax on "Any admission charge where such admission
charge isin excess of ten cents to or for the use of any place of amusement in the state, except
charges for admission to race tracks, boxing, sparring or wrestling matches or exhibitions which
charges are taxed under any other law of this state, or dramatic or musical arts performances, or
motion picture theaters, and except chargesto a patron for admission to, or use of, facilities for
gporting activities in which such patron isto be a participant, such as bowling alleys and
swimming pools. For any person having the permanent use or possession of a box or seat or a
lease or alicense, other than a season ticket, for the use of abox or seat a a place of amusement,
the tax shall be upon the amount for which a similar box or seat is sold for each performance or
exhibition at which the box or seat is used or reserved by the holder, licensee or lessee, and shall
be paid by the holder, licensee or lessee.”

Section 1110 of the Tax Law provides "Except to the extent that property or services have
already been or will be subject to the sales tax under this article, there is hereby imposed on every
person a use tax for the use within this state......" (Emphasis supplied.)

Accordingly, "Free" or "Complimentary" tickets furnished for athletic events are not subject to the
tax imposed under section 1105(f)(1) of the Tax Law, since no additional consideration for such
tickets was given. Furthermore, the use tax imposed under section 1110 of the Tax Law is not
applicable since the tax imposed under section 1105(f)(1) of the Tax Law isnot atax imposed on
the sale of property or service.

"Boxes' which are assigned and reserved for corporate purposes, and to officials of or
stockholders in an organization, are subject to the tax imposed under section 1105(f)(1) of the
Tax Law.

JAMES H. TULLY., COMMISSIONER LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR



