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Taxation of Political Campaign Committees

Internal Revenue Code Subsection (a) of section 527 provides that political organizations are
treated as tax-exempt organizations, and are subject to tax only as provided in section 527. "Political
organizations" may include political parties, committees, associations, funds (including the trust of
an individual candidate), or similar political organization. A bank account may also qualify as a
political organization (Rev. Rul. 79-11, 1979-2, I.R.B. 8). The tax imposed consists of a normal tax
and surtax computed as though the political organization were a corporation. The taxable income
of such an organization is the "political organization taxable income", which excludes contributions
of money or other property, membership dues, and money from fund-raising events to the extent
such amounts are segregated in separate accounts and used for political campaign purposes.

Political organization taxable income includes income from the investment of funds,
dividends, and capital gains, less direct expenses incurred in earning such income.

To be treated as a political organization for tax purposes, an organization must be operated
primarily to receive money or make expenditures for influencing the nomination, election or
appointment of individuals to public office or office in a political organization. However, the
organization need not be exclusively political.

Individual or Unincorporated Organizations

This Department has been asked whether an unincorporated organization organized and
operated for political purposes is subject to the personal income tax imposed by Article 22 of the Tax
Law, or the unincorporated business income tax imposed by Article 23 of the Tax Law.

A "political organization" as defined by section 527(e)(1) of the Internal Revenue Code is
taxed for Federal tax purposes as though it were a corporation. An unincorporated organization
organized and operated primarily for the purpose of accepting contributions or making expenditures
to influence the selection, nomination, election or appointment of any individual to any Federal,
State or local office or office in a political organization would qualify as a "political organization"
and would be taxed as a corporation for Federal tax purposes. Such an organization would not be
subject to New York State personal income tax. Section 601(c) of the Tax Law provides that an
association or trust which is taxable as a corporation for Federal income tax purposes is not subject
to the personal income tax.

Unincorporated business tax is imposed on every unincorporated business carried on within
this State. However, since the term "business" or "doing business" connotes activity for the purpose
of gain or profit, the activities of a nonprofit political campaign committee do not constitute "doing
business" within the intent of the unincorporated business tax and are not subject to tax under article
23.
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Newsletters

Under section 527(g)(1) of the Internal Revenue Code, a qualifying newsletter fund is treated
as if it were a political organization (with certain modifications) and accordingly is not subject to
New York personal income tax or unincorporated business income tax.

Filing Requirements

The political organizations which are not subject to New York personal income tax or
unincorporated business income tax are not required to file returns under any of those taxes.

Unexpended Campaign Funds

For Federal purposes, income is not realized by the candidate, the political organization, nor
by the contributors upon a transfer of unexpended campaign funds to the United States Government,
and no deduction is allowed for that transfer. Since campaign funds, which are transferred to the
United States Government, are not includible in the Federal adjusted gross income of the candidate
or of the contributors, such amounts are also not includible in their New York adjusted gross income.
These transferred funds are, therefore, not considered to be taxable income to the candidate or to the
contributors for purposes of New York personal income tax.

A charitable contribution by an individual to the United States Government would qualify
as a deduction under section 170 of the Internal Revenue Code. However, under subsection (d) of
section 527 of the Code, no deduction is allowed to the candidate or any other person or committee
for a contribution of unexpended campaign funds to the United States. The Tax Law provides no
New York modification for such contributions, therefore, they are not deductible for purposes of
New York personal income tax by the candidate or by any of the contributors to the campaign fund.


