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STATE OF NEW YORK
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ADVISORY OPINION PETITION NO. S801024A

On October 24, 1980, a Petition for Advisory Opinion was received from the
City of Rome, City Hall, Liberty Plaza, Rome, New York 13440.

The issue raised is whether or not receipts from dumpster service provided
by the City of Rome is subject to the sales tax imposed under Articles 28 and 29
of the Tax Law.

The City of Rome provides Dempster Dumpster units for use in providing
garbage collection service, on a contractual basis, to persons located in the
City. There is no charge for trash removal where the City does not furnish a
Dempster Dumpster. The City does not rent dumpsters to residents without
providing pick-up service.

Section 1105 (a) of the Tax Law imposes a tax on "The receipts from every
retail sale of tangible personal property...."

Section 1101 (b) (5) of the Tax Law defines the term sale to mean "Any
transfer of title or possession or both, exchange or barter, rental, lease.. .for
a consideration...."

Section 1116(a) (1) of the Tax Law exempts from the tax imposed under
section 1105 (a) "The state of New York, or any of its...political subdivisions
where it is the purchaser, user or consumer or where it is a vendor of services
or property of a kind not ordinarily sold by private persons."

Section 1116 (e) of the Tax Law provides as follows:

"(e) Receipts from the service of trash removal shall be exempt from the
tax on such service imposed by this article, [under section
1105(c) (5) of the Tax Law] where such service 1is rendered by a
municipal corporation of the state, other than a city of one million
or more, including such service rendered on its behalf, under an
agreement with such corporation.™

Since the City does not charge for the service of garbage removal, except
when 1t provides a Dempster Dumpster, it 1s clear that the charge made
constitutes a charge for rental of the dumpster. Such charges are subject to tax
under section 1105(a) of the Tax Law.

The exemption provision contained in section 1116(e) of the Tax Law is not
applicable because the receipts in qgquestion are derived from the rental of
tangible personal property and not the service of trash removal. The exemption
provision contained in section 1116(a) (1) of the Tax Law 1is not applicable
because the property rented is "of a kind...ordinarily sold by private persons."

DATED: April 8,1981 s/LOUIS ETLINGER
Deputy Director
Technical Services Bureau

JAMES H. TULLY, JR., COMMISSIONER  LOUIS M. JACOBSON, DEPUTY COMMISSIONER
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
TP-8 (4/80)



