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STATE OF NEW YORK
STATE TAX COMMISSION

ADVISORY OPINION PETITION NO. S810312A

On March 12, 1981 a Petition for Advisory Opinion was received from Marilyn
M. Rieland, 7409 Farmstead Road, Liverpool, New York 13088.

The issue raised is whether Petitioner is due a refund of New York State
use tax paid based on the purchase price of "hostess gifts" and "supplies" which
Petitioner purchased from Home Interiors and Gifts, Inc. Petitioner did not pay
sales tax to the supplier on these purchases, but, rather, remitted use tax based
on Petitioner's purchase price paid.

Petitioner awards "hostess gifts" to customers who have sales "parties" at
their homes. These customers earn "merits" which may be redeemed by the customers
for free merchandise. Petitioner's purchases of supplies include items such as
merchandise brochures, order forms, " Home Interiors' " inscribed pencils, tissue
paper, paper bags, hostess envelopes, etc.

Section 1105 (a) of the Tax Law, contained in Article 28 thereof, imposes
a sales tax on the receipts from retail sales of tangible personal property,
Section 1110 of the Tax Law imposes a compensating use tax on the use within New
York of tangible personal property purchased at retail except to the extent that
such property has been or will be subject to sales tax under Article 28. The
Sales and Use Tax Regulations provide that the "...compensating use tax is due
upon the use of tangible personal property in this State which has been purchased
out of state. The applicable tax rate is imposed on the consideration given or
contracted to be given for the property, or the use of the property...." 20 NYCRR
531.3(A) (1) .

Accordingly, as Petitioner's purchases of hostess gifts and supplies (with
the one exception noted below) are purchases at retail, within the meaning of
section 1105(a) of the Tax Law, the use of such property is subject to New York
State use tax. As Home Interiors and Gifts, Inc. does not collect sales tax at
the time of the sale of these items to Petitioner, Petitioner is liable for use
tax based on Petitioner's purchase price for the items. Petitioner is therefore
not entitled to a refund of use tax remitted with Petitioner's sales tax returns,
except as described below.

Section 1115(a) (19) of the Tax Law exempts from the operation of the sales
and use taxes "Cartons, containers, and wrapping and packaging materials and
supplies, and components thereof for use and consumption by a vendor in packaging
or packing tangible personal property for sale, and actually transferred by the
vendor to the purchaser.”

The Sales and Use Tax Regulations provide that "Packaging materials includes
...bags...actually transferred with the product to the purchaser." 20 NYCRR
528.20 (b} (1) .
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Accordingly, Petitioner's use of bags and other property described in
section 1115(a) (19)of the Tax Law and used as described therein, is not subject
to use tax. Where Petitioner has made payments of use tax on such uses she is
entitled to a refund, upon the timely filing of an application therefor. In order
to claim a refund, Petitioner must file an Application for Credit or Refund of
State and Local Sales or Use Tax, Form AU-11, with the State Tax Commission. This
form must be filed within three years of the 20th day of the month following the
end of the quarterly period in which the purchases at issue were made.

DATED: June 8, 1981 s/LOUIS ETLINGER
Deputy Director
Technical Services Bureau



