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                         ADVISORY OPINION  PETITION NO. S800131A 

On January 31, 1980, a Petition for Advisory Opinion was received from the
Chandler Machine Sales Co., Inc., 2473 Grand Avenue, Baldwin, NY 11510. 

The issue raised is whether or not a purchaser claiming exemption from the
sales or use tax on the purchase of replacement parts for machinery and equipment
must, in addition to the issuance of a properly completed exemption document,
also advise the vendor whether the parts will or will not have a useful life of
more than one year. 

Chandler Machine Sales Co., Inc. sells replacement parts for machinery and
equipment. The useful life of such parts varies widely depending upon  many
factors. Chandler Machine Sales Co., Inc. has received an Exempt Use Certificate
(ST-121) from its customer, indicating that the parts have a useful life of more
than one year. 

Section 1115(a)(12) provides an exemption for "Machinery or equipment for
use or consumption directly and predominantly in the production of tangible
personal property, ...for sale...but not including parts with a useful life of
one year or less...." 

Section 1132(c) provides that "...Unless a vendor shall have taken from the
purchaser a certificate in such form as the tax commission may prescribe, signed
by the purchaser and setting forth his name and address and, except as otherwise
provided by regulation of the tax commission, the number of his registration
certificate, together with such other information as said commission may require,
to the effect that the property or service was purchased for resale or for some
use by reason of which the sale is exempt from tax under the provisions of
section 1115...shall be deemed a taxable sale at retail...." 

Section 528.13(a)(5) of the Sales and Use Tax Regulations states that an
Exempt Use Certificate (ST-121) is used to make purchases eligible for this
exemption without payment of sales tax. 

The Sales Tax Law requires that a vendor collect tax on all sales unless
he has received a properly completed exemption certificate from his customer. In
this case, since an exempt use certificate is tendered indicating that the parts
will have a useful life of more than one year, the vendor does not have to
investigate the transaction beyond the facts stated on the exemption certificate.
Any liability for the tax, caused by the improper use of the certificate, will
be the responsibility of the purchaser issuing the certificate. 

Accordingly, since Chandler Machine Sales Co., Inc. has received an Exempt
Use Certificate from its customer, indicating that the parts for machinery and
equipment will have a useful life of more than one year, the Exempt Use
Certificate may be accepted in lieu of collecting the sales tax. Chandler Machine
Sales Co., Inc. has no liability for the tax if the certificate is improperly
used by its customers. 
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