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 ADVISORY OPINION  PETITION NO. S800822A 

On August 22, 1980, a Petition for Advisory Opinion was received from
Robert J. Seid, 54 Sterling Avenue, N. Patchogue, N.Y. 11772. 

The issue raised is what constitutes "receipts" subject to the sales tax
imposed under Article 28 of the Tax Law where manufacturer's coupons are redeemed
by a merchant at double their face value. 

Section ll05(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from retail
sales of tangible personal property. Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines
the term receipt, in relevant part, as "The amount of the sale price of any
property...valued in money...." 

Section 526.5(a) of the Sales and Use Tax Regulations deals with the
question of coupons as follows: (1) "Where a manufacturer issues a coupon
entitling a purchaser to a credit on the item purchased, the tax is due on the
full amount of the receipt. The receipt is composed of the amount paid and the
amount of the coupon credit. The coupon credit reflects a payment or
reimbursement by another party to the vendor...(2) Where a store issues a coupon,
entitling a purchaser to a credit on the item purchased, for which it is
reimbursed by a manufacturer or distributor, the tax is due on the full amount
of the receipt. The receipt is composed of the amount paid and the amount of the
coupon credit. The coupon must indicate, by 'mfr' or some other code, that
reimbursement is made...(3) Where a store issues a coupon entitling a purchaser
to a discounted price on the item purchased, and receives no reimbursement, the
tax is due from the purchaser on only the discounted price, which is the actual
receipt...(4) Where a store issues a coupon involving manufacturer's 
reimbursement, but does not disclose that fact to the purchaser on the coupon or
in the advertisement, the vendor will collect from the purchaser only the tax due
on the reduced price, but will be required to pay the tax on the entire
receipt--the amount of the price and the reimbursement received from the
manufacturer or distributor." 

Accordingly, where a merchant "doubles" the value of a manufacturer's
coupon sales tax is due on an amount equal to the sum of the discounted price
(the amount actually paid by the consumer) and the value of the manufacturer's
coupon. 
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Thus, if an item is priced at $2.00 and a merchant doubles the value of a fifty
cent coupon for such item the purchase is subject to tax as follows: 

Regular price $2.00 
Value of merchant's doubling
of manufacturer's coupon 

-.50 

$ 1.50 
Tax (e.g.,7%) + .11 

$ 1.61 
Value of manufacturer's coupon -.50 

Amount due from purchaser $ 1.11 

DATED: November 6,1980	 s/LOUIS ETLINGER
Deputy Director
Technical Services Bureau 


