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ADVISORY OPINION PETITION NO. S990219B 

On February 19, 1999, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from Jeffrey J. Coren, CPA, 225 West 34th Street, Suite 2015, New York, New 
York 10122. 

The issue raised by Petitioner, Jeffrey J. Coren, CPA, is whether plastic trash can liners 
purchased by janitorial services are subject to State and local sales and use taxes. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Cleaning contractors providing janitorial services purchase plastic trash can liners.   Some 
of the trash can liners may be used by the janitorial service to remove trash from the premises. 
Other liners are placed in trash cans in offices and restrooms and are left on the customer’s premises. 

Applicable Laws and Regulations 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines a "retail sale," in part, as follows: 

A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than 
(A) for resale as such or as a physical component part of tangible personal property, 
or (B) for use by that person in performing the services subject to  tax under 
paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five where the property so sold becomes a physical component part of the property 
upon which the services are performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the performance of the 
service subject to tax. . . . 

Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Resale exclusion. (1)  Where  a person, in the course of his business 
operations, purchases tangible personal property or services which he intends to sell, 
either in the form in which purchased, or as a component part  of  other property or 
services,  the property or services which he has purchased will be considered as 
purchased for resale and therefore not subject to  tax until he has transferred the 
property to his customer. 
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Opinion 

Janitorial services are subject to tax under Section 1105(c)(5) of the Tax Law.  In accordance 
with Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law and Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax 
Regulations, tangible personal property purchased for use in performing the services subject to tax 
under Section 1105(c)(5) of the Tax Law may be purchased for resale, where the property so sold 
becomes a physical component part of the property upon which the services are performed or where 
the property is to be actually transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the taxable service. In this case, plastic trash can liners are purchased by cleaning 
contractors to remove trash from a customer’s premises or to be placed in trash cans in offices and 
restrooms and left on the customer’s premises to be picked up by the cleaning contractor when 
performing its janitorial services. Such liners do not become a physical component part of the 
property upon which the services are performed and are not actually transferred to the purchaser of 
the service in conjunction with the performance of the service.  Rather, such plastic trash can liners 
are merely a supply used by the cleaning contractor in performance of its janitorial services. 
Therefore, the cleaning contractor may not purchase the plastic trash can liners for resale. 
Accordingly, the purchase of plastic trash can liners by janitorial services constitutes a retail sale of 
tangible personal property under Section 1101(b)(4) of the Tax Law, and is subject to sales and 
compensating use tax. 

DATED: June 24, 1999	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


