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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S981221A 

On December 21, 1998, the Department of Taxation and Finance received a Petition for 
Advisory Opinion from First Colony Company, 660 Albany-Shaker Road, Albany, New York, 
12211. 

The issues raised by Petitioner, First Colony Company, are as follows: 

1) Whether items ordinarily sold by Petitioner that are offered on a complimentary basis as 
a customer inducement (e.g., complimentary cocktails at a reception for a conference) are  subject 
to sales and compensating use tax. 

2) Whether items ordinarily sold by Petitioner that are consumed by Petitioner (e.g., food and 
beverages consumed at staff meetings) are subject to sales and compensating use tax. 

3) How are discount coupons given to customers with special promotional packages treated 
for purposes of calculating taxable receipts for sales tax purposes?  For example, if a customer 
redeems a coupon for a discount on the price of a dinner, is the dinner taxable at the gross amount 
or the discounted amount? 

4) Whether gift certificates given by Petitioner to customers who are not satisfied with 
Petitioner's service are subject to sales and compensating use tax. 

5) Whether gift certificates donated by Petitioner to a charitable organization are subject to 
sales and compensating use tax upon redemption of the certificate at Petitioner's business by either 
the charitable organization or by someone who purchased the certificate from the charitable 
organization at auction. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory Opinion. 

Petitioner is a full service hotel providing overnight rooms, meeting rooms, restaurants, and 
gift shop, etc. Petitioner may sometimes offer complimentary drinks as a customer inducement. 
Typically, Petitioner will enter into a contract with a customer to provide its hotel facilities for a 
conference and Petitioner will provide complimentary food and beverages, including alcoholic 
beverages, at a reception for conference attendees as a separately stated part of the customer 
agreement. On other occasions, Petitioner may provide food and drink, at no charge, to employees 
at staff meetings. 



 

 
 

 

-2­

TSB-A-99(13)S 
Sales Tax 
March 1, 1999 

Petitioner offers discount coupons for meals to customers as part of special promotional 
packages. Petitioner also provides gift certificates in some instances.  Petitioner may give a gift 
certificate for a free stay at Petitioner’s hotel or for a free meal at Petitioner’s restaurant to a 
dissatisfied customer. Gift certificates may be donated by Petitioner to a charitable organization. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines the term "receipt" as:

 The amount of the sale price of any property and the charge for any service 
taxable under this article, valued in money, whether received in money or otherwise, 
including any amount for which credit is allowed by the vendor to the purchaser, 
without any deduction for expenses or early payment discounts and also including 
any charges by the vendor to the purchaser for shipping or delivery regardless of 
whether such charges are separately stated in the written contract,  if any, or on the 
bill rendered to such purchaser and regardless of whether such shipping or delivery 
is provided by such  vendor or a third party, but excluding any credit for tangible 
personal property accepted in part payment and intended for resale.  For special rules 
governing computation of receipts, see section eleven hundred eleven. 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines "retail sale," in part, as: 

A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than 
(A) for resale as such.... 

Section 1101(b)(5) of the Tax Law defines the terms "sale, selling or purchase" as: 

Any transfer of title  or  possession or both, exchange or barter, rental, lease 
or license to use or consume (including, with respect to computer software, merely 
the right to reproduce), conditional or otherwise, in any manner or by any means 
whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the rendering 
of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement 
therefor. 

Section 1105 of the Tax Law states in part: 

Imposition of sales tax. On and after June first, nineteen hundred 
seventy-one, there is hereby imposed and there shall be paid a tax of four percent 
upon: 
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(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

* * * 

(d)(i) The receipts from every sale of beer, wine or other alcoholic beverages 
or any other drink of any nature, or from every sale of food and drink of any nature 
or of food alone, when sold in or by restaurants, taverns or other establishments in 
this state, or by caterers, including in the amount of such receipts any cover, 
minimum, entertainment or other charge made to patrons or customers (except those 
receipts taxed pursuant to subdivision (f) of this section): 

(1) in all instances where the sale is for consumption on the premises where 
sold; 

* * * 

(e) The rent for every occupancy of a room or rooms in a hotel in this state, 
except that the tax shall not be imposed upon (1) a permanent resident, or (2) where 
the rent is not more than at the rate of two dollars per day. 

Section 1110 of the Tax Law provides, in part: 

(a) Except to the extent that property or services have already been or will be 
subject to the sales tax under this article, there is hereby imposed on every person a 
use tax for the use within this state on and after June first, nineteen hundred seventy­
one except as otherwise exempted under this article, (A) of any tangible personal 
property purchased at retail,... 

* * * 

(b) For purposes of clause (A) of subdivision (a) of this section, the tax shall 
be at the rate of four percent of the consideration given or contracted to be given for 
such property, or for the use of such property, including any charges for shipping or 
delivery as described in paragraph three of subdivision (b) of section eleven hundred 
one, but excluding any credit for tangible personal property accepted in part payment 
and intended for resale. 

Section 1116 of the Tax Law states in part: 
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(a) Except as otherwise provided in this section, any sale or amusement 
charge by or to any of the following or any use or occupancy by any of the following 
shall not be subject to the sales and compensating use taxes imposed under this 
article: 

* * * 

(4) Any corporation, association, trust, or community chest, fund or 
foundation, organized and operated exclusively for religious, charitable, scientific, 
testing for public safety, literary or educational purposes, or to foster national or 
international amateur sports competition (but only if no part of its activities involve 
the provision of athletic facilities or equipment), or for the prevention of cruelty to 
children or animals, no part of the net earnings of which inures to the benefit of any 
private shareholder or individual, no substantial part of the activities of which is 
carrying on propaganda, or otherwise attempting to influence legislation, (except as 
otherwise provided in subsection (h) of section five hundred one of the United States 
internal revenue code of nineteen hundred fifty-four, as amended), and which does 
not participate in, or intervene in (including the publishing or distributing of 
statements), any political campaign on behalf of any candidate for public office; 

Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations states in part: 

(a) Definition. The word receipt means the amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under articles 28 and 29 of the Tax 
Law, valued in money, whether received in money or otherwise. The  following 
subdivisions of this section discuss elements of a receipt. 

* * * 

(c) Coupons.... 

* * * 

(3) Where a store issues a coupon entitling a purchaser to a discounted price 
on the item purchased, and receives no reimbursement, the tax is  due from the 
purchaser on only the discounted price, which is the actual receipt. 

Example 3: A store  issues coupons entitling the holder to credit 
allowance of 12 cents on the purchase of its products from a retailer.  The purchaser 
is billed as follows by the retailer: 
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Regular price 63¢
 
Store coupon 12¢


 51¢
 
Tax at 7 percent rate 4¢
 
Amount due from purchaser 55¢
 

With respect to the resale exclusion, Section 526.6(c) of the Sales and Use Tax Regulations 
provides, in part: 

(1) Where a person, in the course of his business operations, purchases 
tangible personal property or services which he intends to sell, either in the form in 
which purchased, or as a component part of other property or services, the property 
or services which he has purchased will be considered as purchased for resale, and 
therefore not subject to tax until he has transferred the property to his customer. 

* * * 

(4)(i) Tangible personal property which is purchased and given away without 
charge, for promotion or advertising purposes is not purchased for resale.  It is a 
retail sale to the purchaser thereof, and is not a sale to the recipient of the property. 

(ii) Tangible personal property which is purchased for promotional or 
advertising purposes and sold for a minimal charge which does not reflect its true 
cost, or which is not ordinarily sold by that person in the operation of his business, 
is a retail sale to the purchaser thereof, and not a sale to the recipient of the property. 

(iii) A resale certificate may not be used by the person making the purchases 
described in subparagraphs (i) and (ii) of this paragraph for such purchases. 

Opinion 

Issue #1 

Petitioner’s serving of complimentary cocktails to its customers, where no payment is 
received by Petitioner for providing the cocktails, is not subject to the sales tax imposed by Section 
1105(a) of the Tax Law. However, Petitioner's purchase of tangible personal property, such as 
alcoholic beverages and mixers, to produce the drinks would be subject to State and local sales or 
compensating use taxes. Assuming Petitioner furnished a resale certificate (Form ST-120) to its 
suppliers when it purchased such tangible personal property and did not pay sales tax on such 
purchase, Petitioner may use a reasonable method to determine the tax due. 
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The more typical situation that Petitioner will encounter is where Petitioner enters into a 
contract with a customer to provide its hotel facilities for a conference and Petitioner provides food 
and beverages, including alcoholic beverages, at a reception for conference attendees, at no charge 
to the attendees, as a separately stated part of the customer agreement.  In this situation, Petitioner's 
purchases of the food and beverages are considered purchases for resale as part of the sale of food 
and drink under the customer agreement.  Therefore, Petitioner's purchases of such food and 
beverages would not be subject to sales tax (see UM Enterprises Ltd, Adv. Op Comm. T&F., March 
24, 1998, TSB-A-98(21)S).

 If Petitioner offers complimentary items in conjunction with an otherwise taxable sale of 
food or drink, e.g., a free bottle of wine offered with the purchase of a meal, the complimentary item 
is deemed to be purchased for resale provided that at least 100% of the costs, including labor costs 
and overhead, associated with furnishing the complimentary item in conjunction with the sale of 
other tangible personal property or with food and beverages is recovered in the selling price paid by 
the customer for such other tangible personal property or food and beverages. 

Issue #2 

Items that are used by Petitioner, such as food and beverages consumed at staff meetings 
(where the food and beverages are not income to the employees for federal or state income tax 
purposes), can not be purchased for resale. The purchase of such items by Petitioner would be a 
retail sale of tangible personal property to Petitioner. Therefore, purchases of such food and 
beverages and other items are subject to either sales or compensating use tax, provided that the food 
and beverages are not otherwise exempt under Section 1115(a)(1) of the Tax Law.  Assuming 
Petitioner furnished a resale certificate (Form ST-120) to its suppliers when it purchased such food 
and beverages and did not pay sales tax on such purchase, Petitioner may use a reasonable method 
to determine the tax due. 

Issue #3 

When a customer of Petitioner makes a taxable purchase from Petitioner, using a discount 
coupon issued by Petitioner, the receipt subject to sales tax is the amount actually paid by the 
customer after deducting the value of the coupon, in accordance with Section 526.5(c)(3) of the Sales 
and Use Tax Regulations. 

Issues #4 and #5 

Gift certificates for a stated dollar amount, whether given away for no consideration or sold 
to a customer, are not subject to sales tax.  When the gift certificate is redeemed, the sales tax is 
imposed if a taxable purchase is made. The customer uses the gift certificate as if it were cash to pay 
for his or her purchases. If the purchase is subject to tax, the customer must also pay the tax, 
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whether from the proceeds of the gift certificate or with additional cash.  Therefore, if a gift 
certificate is applied to the charge to rent a room in Petitioner's hotel or to the purchase price of a 
meal or drinks, sales tax would apply to such charges, in accordance with Section 1105(e) or 1105(d) 
of the Tax Law. 

If such a gift certificate for a stated dollar amount were to be redeemed by a charitable 
organization exempt under Section 1116(a)(4) of the Tax Law for food and drink to be consumed 
by the organization, Petitioner's furnishing of such food and drink to the charitable organization 
would not be subject to sales or use tax. But, when a person who purchased the gift certificate from 
the charitable organization redeems the gift certificate for food and drink from Petitioner, such food 
and drink are subject to tax. 

Petitioner may give a certificate for a free stay at Petitioner's hotel or for a free meal at 
Petitioner’s restaurant to a dissatisfied customer or occupant.  Assuming that Petitioner is not 
reimbursed by a third party for any portion of the value of the certificate, such a certificate would 
be similar to a store coupon and not a gift certificate as discussed above.  Since the hotel occupancy 
or meal is free to the customer or occupant,  no sales tax is due when the certificate is redeemed by 
the customer or occupant. If such a certificate for a free hotel stay or meal is donated to an exempt 
organization, no sales tax is due when the certificate is redeemed by the exempt organization or 
when it is redeemed by a person who purchased the certificate from the exempt organization at 
auction. In those cases where a customer redeems a certificate for a free meal, Petitioner is liable 
for sales or compensating use tax on its cost of taxable food, drink and other items served to such 
customer. 

DATED: March 1, 1999	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are
 
limited to the facts set forth therein.
 


