
 

  
 

  

 

  

 
 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 

Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-98(67)S 
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September 9, 1998 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.S980603A 

On June 3, 1998, the Department of Taxation and Finance received a Petition 
for Advisory Opinion from Town of Tonawanda, New York, 2919 Delaware Avenue, 
Kenmore, New York 14217-2308. 

The issue raised by Petitioner, Town of Tonawanda, New York, is whether 
purchases of construction materials by a contractor for the construction of a 
facility which is to be owned by Petitioner are subject to State and local sales 
and use taxes. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a municipality and owns a recreation area.  Petitioner 
desires to have a facility built in the recreation area which will house a 
driving range, other recreational activities and concessions.  The cost of the 
facility will be approximately $1.5 million. 

The facility will be constructed by a contractor at cost. The contractor 
will pay for the construction of the facility.  Petitioner will own and have 
title to the facility during all phases of the construction and post 
construction.  Upon completion of the facility, the contractor will pay to 
Petitioner an annual license fee for the operation of the facility for an agreed 
upon number of years.  Petitioner will maintain the right to evict or terminate 
the license upon just cause. In addition, ownership of the property will not 
revert to the contractor upon the expiration of the license agreement. 

Applicable Laws and Regulations 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes tax on “[t]he receipts from 
every retail sale of tangible personal property, except as otherwise provided in 
this article.” 

Section 1115 of the Tax Law provides, in part: 

Exemption from sales and use taxes.--(a) Receipts from the 
following shall be exempt from the tax on retail sales imposed under 
subdivision (a) of section eleven hundred five and the compensating 
use tax imposed under section eleven hundred ten: 

* * * 

(15) Tangible personal property sold to a contractor, 
subcontractor or repairman for use in erecting a structure or 
building of an organization described in subdivision (a) of section 
eleven hundred sixteen, or adding to, altering or improving real 
property, property or land of such an organization, as the terms 
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real property, property or land are defined in the real property tax 
law; provided, however, no exemption shall exist under this 
paragraph unless such tangible personal property is to become an 
integral component part of such structure, building or real 
property. 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part: 

Exempt organizations. (a) Except as otherwise provided in this 
section, any sale or amusement charge by or to any of the following 
or any use or occupancy by any of the following shall not be subject 
to the sales and compensating use taxes imposed under this article: 

(1) The state of New York, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations (including a public 
corporation created pursuant to agreement or compact with another 
state or Canada) or political subdivisions where it is the 
purchaser, user or consumer, or where it is a vendor of services or 
property of a kind not ordinarily sold by private persons; 

Section 528.16(a) of the Sales and Use Tax Regulation provides, in part: 

Exemption. (1) Tangible personal property sold to a 
contractor, subcontractor or repairman for use in erecting a 
structure or building of an organization described in Part 529 of 
this Title, is exempt when it is to become an integral component 
part of such structure or building. 

Example 1: An exempt organization contracts to have a 
building erected on its land. Purchases by its 
contractor of tangible personal property, such as nails, 
sheet rock and plywood that become part of the 
structure, are exempt. 

Opinion 

Petitioner is a municipality and owns a recreation area which it desires 
to have a facility built which will house a driving range, other recreational 
activities and concessions. The cost of the facility will be approximately $1.5 
million. The facility will be constructed by a contractor at cost.  The 
contractor will pay for the construction of the facility. Petitioner will own 
and have title to the facility during all phases of the construction and post 
construction. Upon completion of the facility, the contractor will pay to 
Petitioner an annual license fee for the operation of the facility for an agreed 
upon number of years. Petitioner will maintain the right to evict or terminate 
the license upon just cause.  In addition, ownership of the property will not 
revert to the contractor upon the expiration of the license agreement. 

Pursuant to Section 1115(a)(15) of the Tax Law, tangible personal property 
sold to a contractor for use in erecting a structure or building for an 
organization described in Section 1116(a) of the Tax Law is not subject to sales 
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and use tax, if the tangible personal property becomes an integral component part 
of the structure or building. Petitioner, as a municipality of the State of New 
York, is an organization described in Section 1116(a) of the Tax Law. 
Accordingly, since the contractor will be erecting a structure or building owned 
by an organization exempt under Section 1116(a) of the Tax Law, the contractor’s 
purchases of construction materials which will become a permanent part of such 
structure or building for the exempt organization are not subject to State and 
local sales and use taxes under Section 1115(a)(15) of the Tax Law.  The 
contractor’s purchases of tools, equipment, and supplies which do not become an 
integral component part of the structure or building will be subject to sales and 
use tax. 

DATED: September 9, 1998	 /s/ 
John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


