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ADVISORY OPINION PETITION NO.S980129A 

On January 29, 1998, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Koepke-Vragel, 176 Anderson Ave., Rochester, 
New York, 14607. Petitioner, Koepke-Vragel, provided additional information 
pertaining to the Petition on February 13, 1998. 

The issue raised by Petitioner is whether its purchases of supplies in 
connection with repair projects are subject to tax where it receives a Direct 
Payment Permit from its customer. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this advisory 
opinion. 

Petitioner is a construction contractor. Petitioner’s work for its 
customer falls into the category of either repairs and maintenance to real 
property or capital improvements. The customer presents Petitioner with a Direct 
Payment Permit (AU-297) for the repair and maintenance services performed, 
indicating that the customer is paying the sales tax directly to the Department 
of Taxation and Finance. The customer presents Petitioner with a Certificate of 
Capital Improvement (ST-124) when the services performed involve a capital 
improvement. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b) of the Tax Law provides, in part: 

When used in this article for the purposes of the taxes 
imposed by subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven 
hundred five and by section eleven hundred ten, the following terms 
shall mean: 

* * * 

(4) Retail sale. (i) A sale of tangible personal property to 
any person for any purpose, other than (A) for resale as such or as 
a physical component part of tangible personal property, or (B) for 
use by that person in performing the services subject to tax under 
paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of 
section eleven hundred five where the property so sold becomes a 
physical component part of the property upon which the services are 
performed or where the property so sold is later actually 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax. Notwithstanding the 
preceding provisions of this subparagraph, a sale of any tangible 
personal property to a contractor, subcontractor or repairman for 
use or consumption in erecting structures or buildings, or building 
on, or otherwise adding to, altering, improving, maintaining, 
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servicing or repairing real property, property or land, as the 
terms real property, property or land are defined in the real 
property tax law, is deemed to be a retail sale regardless of 
whether the tangible personal property is to be resold as such 
before it is so used or consumed.... [See, 20 NYCRR 526.6.] 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax upon receipts from every 
retail sale of tangible personal property, except as otherwise provided. 

Section 1105(c)(5) of the Tax Law imposes sales tax upon receipts from 
every sale, except for resale, of the following services: 

Maintaining, servicing or repairing real property, property or 
land, as such terms are defined in the real property tax law, 
whether the services are performed in or outside of a building, as 
distinguished from adding to or improving such real property, 
property or land, by a capital improvement as such term capital 
improvement is defined in paragraph nine of subdivision (b) of 
section eleven hundred one of this chapter, but excluding services 
rendered by an individual who is not in a regular trade or business 
offering his services to the public. 

Section 1119(c) of the Tax Law provides: 

A refund or credit equal to the amount of sales or 
compensating use tax imposed by this article and pursuant to the 
authority of article twenty-nine, and paid on the sale or use of 
tangible personal property, shall be allowed the purchaser where 
such property is later used by the purchaser in performing a service 
subject to tax under paragraph (1), (2), (3), (5), (7) or (8) of 
subdivision (c) of section eleven hundred five or under section 
eleven hundred ten and such property has become a physical component 
part of the property upon which the service is performed or has been 
transferred to the purchaser of the service in conjunction with the 
performance of the service subject to tax or if a contractor, 
subcontractor or repairman purchases tangible personal property and 
later makes a retail sale of such tangible personal property, the 
acquisition of which would not have been a sale at retail to him but 
for the second to last sentence of subparagraph (i) of paragraph (4) 
of subdivision (b) of section eleven hundred one. An application 
for the refund or credit provided for herein must be filed with the 
commissioner of taxation and finance within the time provided by 
subdivision (a) of section eleven hundred thirty-nine. Such 
application shall be in such form as the commissioner may prescribe. 
Where an application for credit has been filed, the applicant may 
immediately take such credit on the return which is due coincident 
with or immediately subsequent to the time that he files his 
application for credit. However, the taking of the credit on the 
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return shall be deemed to be part of the application for 
credit. The procedure for granting or denying such 
application for refund or credit and review of such 
determinations shall be as provided in subdivision (e) of 
section eleven hundred thirty-nine. [See, 20 NYCRR 534.5.] 

Section 1132 of the Tax Law provides, in part: 

(c)(1) For the purpose of the proper administration of this 
article and to prevent evasion of the tax hereby imposed, it shall 
be presumed that all receipts for property or services of any type 
mentioned in subdivision (a), (b), (c) and (d) of section eleven 
hundred five, ... are subject to tax until the contrary is 
established, and the burden of proving that any receipt, ... is not 
taxable hereunder shall be upon the person required to collect tax 
or the customer. 

* * * 

(2) Notwithstanding paragraph one of this subdivision or any 
other law to the contrary, the commissioner may authorize a 
purchaser, who acquires tangible personal property or services under 
circumstances which make it impossible at the time of acquisition to 
determine the manner in which tangible personal property or services 
will be used, to pay the tax directly to the commissioner and waive 
the collection of the tax by the vendor....The commissioner may 
suspend or revoke a direct payment permit where the permit holder 
fails to comply with any of the provisions of this article or any 
rule promulgated by the commissioner with respect to this article. 
The notice and hearing provisions applicable to the revocation and 
suspension of certificates of authority under section eleven hundred 
and thirty-four shall apply to the suspension and revocation of 
direct payment permits. A vendor shall not be required to collect 
tax from a purchaser who furnishes a direct payment permit in proper 
form,... 

Section 532.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in 
part: 

(a) General. A direct payment permit is a notice to a vendor 
that the holder thereof is authorized to pay directly to the 
Department of Taxation and Finance any tax due on purchases made. 
The vendor's responsibility for the collection of tax from the 
permit holder is waived upon receipt of such permit. 

(b) Eligibility for a direct payment permit. In order to be 
eligible for a direct payment permit, a purchaser must meet the 
following conditions:

 (1) at the time tangible personal property or services are 
acquired by a purchaser, it is impossible to determine the manner in 
which the property or services will be used; ... 
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* *	 * 

(e) Use of direct payment permits. (1) A direct payment permit 
may only be used by the holder who makes purchases of tangible 
personal property or services, the use of which is unknown to him at 
the time of purchase. 

Example 1: A manufacturer-contractor purchases 
ingredients for use in the production of 
concrete septic tanks. Some of the septic 
tanks will be sold without installation, 
while others are to be sold installed. 
Since the manufacturer-contractor does not 
know the number of tanks that will be 
installed, he may use a direct payment 
permit when purchasing the ingredients. 

(2) A direct payment permit may not be used:

 (i) as a device to defer payment of the sales tax on 
purchases;

 (ii) as a substitute for a resale certificate or other 
exemption certificates; or

   (iii) as a device to transfer the permit holder's 
privileges to another person. 

Example 2:	 The holder of a direct payment permit 
purchasing display cases for use in his 
showroom gives his supplier a copy of his 
direct payment permit to defer payment of 
tax on his purchase which is taxable. This 
is a use of the permit which is prohibited. 

Example 3:	 The holder of a direct payment permit 
engages a contractor to erect a warehouse 
and gives the contractor a copy of his 
direct payment permit. The contractor may 
not use the direct payment permit to defer 
his payment of tax on purchases which are 
for use by him in the erection of the 
warehouse. The contractor's liability for 
the tax on his purchases is not relieved by 
his customer's direct payment permit. This 
is a use of the permit which is prohibited. 

* *	 * 
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(g) Revocation. (1) A direct payment permit may be revoked 
for: 

(i) failure by the holder thereof to timely file his sales and 
use tax returns and timely pay any tax due; 

(ii) any misuse of the privileges granted by the permit or 
failure to comply with any requirement with respect to the permit; 

(iii) a change in business operations, so that it is possible 
to determine the use of purchases at the time made. 

Section 541.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

The principal distinguishing feature of a sale to a 
contractor, as compared to a sale to other vendors who purchase 
tangible personal property for resale, is that the sale of tangible 
personal property to a contractor for use or consumption in 
construction is a retail sale and subject to sales and use tax, 
regardless of whether tangible personal property is to be resold as 
such or incorporated into real property as a capital improvement or 
repair. Whenever a contractor uses materials, on which the 
contractor has paid sales tax, in a repair or maintenance 
contract... subject to the sales tax on services under section 
1105(c) of the Tax Law, the contractor may be entitled to a refund 
or credit of the portion of the tax he paid attributable to the 
materials transferred to the customer. 

Section 541.5(b) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Capital improvements contracts.  (1) Purchases. All purchases 
of tangible personal property ... which are incorporated into and 
become part of the realty or are used or consumed in performing the 
contract are subject to tax at the time of purchase by the 
contractor or any other purchaser. A certificate of capital 
improvement may not be validly given by any person or accepted by a 
supplier to exempt the purchase of these materials. 

(2) Labor and material charges. All charges by a contractor 
to the customer for adding to or improving real property by a 
capital improvement are not subject to tax provided the customer 
supplies the contractor with a properly completed certificate of 
capital improvement. 

(3) Direct payment permit. A direct payment permit cannot be 
used as a device to defer payment of the sales tax on purchases 
which are taxable. A contractor who receives a direct payment 
permit from a customer cannot use such permit to defer his payment 
of tax on purchases used by him or incorporated into a capital 
improvement to real property. The contractor's liability for the 
tax on his purchases are not relieved by his customer's direct 
payment permit. 
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(4) Documents; capital improvement contracts.

 (i) When a properly completed certificate of capital 
improvement has been furnished to the contractor, the burden of 
proving the job or transaction is not taxable and the liability for 
the tax rests solely upon the customer. 

(a) The prime contractor should obtain a certificate of 
capital improvement from the customer and retain it as part of his 
records. Copies of such certificate must be furnished to all 
subcontractors on the job and retained as part of their records. 

(b) A certificate of capital improvement may not be issued 
by a contractor, subcontractor or any other person to a supplier on 
the purchase of tangible personal property. 

Section 541.5(d)(3) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Purchases. Purchases of any tangible personal property ... 
made by a contractor, subcontractor, or repairman for use or 
consumption in maintaining, servicing, or repairing real or personal 
property of others are subject to tax. The contractor is entitled 
to a refund or credit of tax paid on such materials incorporated 
into real property where such property is later transferred to the 
purchaser in conjunction with the performance of a service subject 
to the tax. 

Opinion 

Petitioner's purchases from its suppliers constitute retail sales pursuant 
to Section 1101(b)(4) of the Tax Law and, therefore, are properly subject to tax 
under Section 1105(a) of the Tax Law. As a contractor, Petitioner is not allowed 
to use a resale certificate when purchasing tangible personal property for use 
in performing capital improvement work or repairs and maintenance to real 
property in accordance with Section 541.1(b) of the Sales and Use Tax 
Regulations. 

Petitioner may not claim a refund or credit for taxes paid on the purchase 
of tangible personal property used in performing a capital improvement. 
Petitioner is eligible for a refund or credit in accordance with Section 1119(c) 
of the Tax Law and Section 541.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations for any 
sales tax paid upon the purchase of tangible personal property used in providing 
repairs and maintenance services to real property to the extent that the property 
is transferred to the customer in conjunction with the repair and maintenance 
service. Petitioner is not eligible for a refund or credit to the extent that 
the tangible personal property purchased by Petitioner in connection with 
providing repairs and maintenance services is consumed by Petitioner in the 
performance of the services and is not transferred to the customer in conjunction 
with the repair and maintenance service. 
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Under Section 1132(c)(2) of the Tax Law and Section 532.5 of the Sales and 
Use Tax Regulations Petitioner is not required to collect tax from its customer 
where a Direct Payment Permit is given. Nevertheless, Petitioner may be 
eligible for a refund or credit in accordance with Section 1119(c) of the Tax Law 
and Section 541.1(b) of the Sales and Use Tax Regulations of any sales tax paid 
upon the purchase of tangible personal property used in providing taxable repairs 
and maintenance services to real property, although Petitioner received a Direct 
Payment Permit from the company and did not collect tax on the services. 

It should be noted that a Direct Payment Permit may not be used to defer 
payment of sales tax on purchases of services that are clearly taxable. Misuse 
of a Direct Payment Permit in this manner by the permit holder may be grounds for 
revocation of the permit. See Section 532.5(g) of the Sales and Use Tax 
Regulations.

DATED: July 1, 1998 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


