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On December 9, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Price Chopper Operating Co., Inc., P.O. Box 
1074, Schenectady, New York 12301. 

The issue raised by Petitioner, Price Chopper Operating Co., Inc., is 
whether sales of sushi and related items are subject to sales tax when sold from 
a sushi counter/bar within a grocery store. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this advisory 
opinion. 

Petitioner recently opened a sushi bar within one of its New York 
supermarkets. The area of the store where the sushi bar is located does not 
provide seating for the purchases to be eaten in the store. The items sold at 
the sushi bar are sold in an unheated state. All items sold are either 
prepackaged or are packaged at the counter upon request of the customer. 
Petitioner included with its Petition a copy of the menu of the sushi bar which 
identifies the items on the menu as "Ready to eat Meals." The menu lists a fixed 
price for each item. The items are not sold by weight. The items that 
Petitioner sells at the sushi bar are sold as a pack or platter at various prices 
ranging from $3.00 for certain 2 item orders up to $59.95 for the Jumbo Sushi 
Platter. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1105(d)(i) of the Tax Law imposes a tax upon: 

The receipts from every sale of ... food and drink of any nature or 
of food alone, when sold in or by restaurants, taverns or other 
establishments in this state... 

(1) in all instances where the sale is for consumption on the 
premises where sold; 

* *	  * 

(3) in those instances where the sale is for consumption off the 
premises of the vendor, except where food (other than sandwiches) or 
drink or both are (A) sold in an unheated state and, (B) are of the 
type commonly sold for consumption off the premises and in the same 
form and condition, quantities and packaging, in establishments 
which are food stores other than those principally engaged in 
selling food prepared and ready to be eaten. 
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Section 527.8(e)(2) of the Sales and Use Tax Regulations, provides, in 
part: 

(2) Form, condition, quantity and packaging sold in food stores.

 (i) The term food stores shall mean any establishment which is 
principally engaged in selling food or drink which is not prepared 
and ready to be eaten. Supermarkets, grocery stores, fish markets, 
produce markets, bakeries and meat markets are examples of the types 
of establishments considered to be food stores. When a department 
within food stores makes sales of food or drink which are subject to 
tax, it must collect the tax. 

(ii) Food sold in an unheated state is taxable when sold as 
sandwiches or meals ready to be eaten when arranged on plates or 
platters as individual or multiple servings regardless of how the 
sales price is arrived at (pound v. serving).

 (iii) Food sold in an unheated state is not subject to tax when 
commonly sold in food stores in bulk by weight, by the dozen (or 
part thereof) or by volume (gallon, quart, etc.) for off-premises 
consumption. 

Opinion 

The items that Petitioner sells at the sushi bar are sold as a pack or 
platter at various prices ranging from $3.00 for certain 2 item orders up to 
$59.95 for the Jumbo Sushi Platter. The items on the menu are of the type that 
are commonly sold for consumption on the premises of a restaurant. It does not 
appear that the items on the menu are of the type commonly sold for consumption 
off the premises and in the same form and condition, quantities and packaging as 
sold in food stores such as supermarkets, grocery stores and fish markets. Thus, 
the items sold at the sushi bar are subject to sales tax pursuant to Section 
1105(d)(i)(3) of the Tax Law and Section 527.8(e)(2) of the Sales and Use Tax 
Regulations.

DATED: June 2, 1998 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


