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On March 27, 1998, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Brand Name Sales, Inc., 670 Young Street, 
Tonawanda, New York 14150. Petitioner, Brand Name Sales, Inc., submitted 
additional information with respect to the Petition on May 6, 1998. 

The issue raised by Petitioner is whether sales of prepaid phone cards are 
subject to sales tax. 

Petitioner submits the following facts as a basis for this advisory 
opinion. 

Petitioner sells prepaid phone cards to the public and inquires as to 
whether sales tax should be charged on the retail value of the prepaid phone 
cards. The card is good for a specified number of minutes. 

At the time of purchase the customer pays Petitioner a set price. The 
customer can then use the card at any time (there may be an expiration date on 
the card). Petitioner is paid for the card at the time of sale to the customer, 
by cash, check or credit card. 

The customer uses the card by following the instructions printed on the 
card. The customer accesses the telephone carrier by keying in a string of 
digits which activates the card for the telephone carrier. The customer does not 
pay any additional money when the card is used. 

Applicable Law 

Section 1105(b) of the Tax Law imposes sales tax on "[t]he receipts...from 
every sale, other than sales for resale, of telephony ... and telephone ... 
service of whatever nature except interstate and international telephony ... and 
telephone ... service". 

Opinion 

In Commonwealth Long Distance, Inc., Adv Op Comm T&F, July 29, 1994, 
TSB-A-94(33)S, one of the issues involved the sale of a debit card priced in 
advance. The sale price of the card represented a prepayment of the customer's 
long distance service. The opinion stated that "The customer's initial purchase 
of the debit card will not be subject to New York State sales tax or use tax. 
However, whenever the customer makes an intrastate call within New York State the 
total charge for the call will be subject to the tax imposed under Section 
1105(b) of the Tax Law." 
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In accordance with Commonwealth Long Distance, Inc., supra, under current 
interpretation, sales tax is not imposed on the sale of the prepaid phone cards 
sold for telecommunications purposes. Under Section 1105(b) of the Tax Law, 
sales tax will be imposed upon any charge to a customer for making an intrastate 
call within New York State.

DATED: May 19, 1998	 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


