
  

 
 

  

 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-98(31)S 
Sales Tax

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO.S970715A 

On July 15, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Valerie Reilly, New York City Board of 
Education, Office of Financial Operations, Purchasing Management, 44-36 Vernon 
Blvd., Long Island City, New York 11101. 

The issue raised by Petitioner, Valerie Reilly, is whether certain 
purchases made by school teachers are exempt from sales tax. 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Under the Teacher’s Choice Program, educators are allocated a sum of money 
paid by check from the New York City Board of Education (the Board of Education) 
to purchase materials for use in their classroom or office assignments.  All 
participants in the program are provided with a Teacher’s Choice Accountability 
Booklet that explains all aspects of the program and clearly defines the 
purchasing guidelines established for the program.  Participants are fully 
accountable for the materials purchased with their individual allocations and 
must complete the Statement of Purpose section of an Accountability Form prior 
to receiving their checks. After purchases have been completed and brought into 
their schools, teachers must complete the accountability section of the form and 
submit it, together with purchase invoices, to the school principals.  All 
materials are the property of the school and not of the individual teacher. 
Teachers must return unspent balances to the Board of Education. 

Applicable Tax Law and Regulations 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on “[t]he receipts from 
every retail sale of tangible personal property, except as otherwise provided in 
this article.” 

Section 1116 of the Tax Law provides, in part, 

Exempt organizations.  (a) Except as otherwise provided in 
this section, any sale . . . to any of the following . . . or any 
use . . . by any of the following shall not be subject to the sales 
and compensating use taxes imposed under this article: 

(1) The state of New York, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations (including a public 
corporation created pursuant to agreement or compact with another 
state or Canada) or political subdivisions where it is the 
purchaser, user or consumer, or where it is a vendor of services or 
property of a kind not ordinarily sold by private persons; 

* * * 
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Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides in part: 

For the purpose of proper administration of this article and 
to prevent evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed 
that all receipts for property . . . of any type mentioned in 
subdivisions (a) . . . of section eleven hundred five . . . are 
subject to tax until the contrary is established and the burden of 
proving that any receipt . . . is not taxable hereunder shall be 
upon the person required to collect tax or the consumer. Except as 
provided in subdivision (h) or (k) of this section, unless . . . the 
purchaser, not later than ninety days after delivery of the property 
. . . furnishes to the vendor: any affidavit, statement or 
additional evidence, documentary or otherwise, which the 
commissioner may require demonstrating that the purchaser is an 
exempt organization described in section eleven hundred sixteen, the 
sale shall be deemed a taxable sale at retail.  Where . . . an 
affidavit, statement or additional evidence referred to in the 
previous sentence is received within the time limit set forth 
therein, but is deficient in some material manner, and where such 
deficiency is thereafter removed, the receipt of . . . such 
affidavit, statement or additional evidence shall be deemed to have 
satisfied all of the requirements of the preceding sentence. Where 
such . . . an affidavit, statement or additional evidence has been 
furnished to the vendor, the burden of proving that the receipt . . 
. is not taxable hereunder shall be solely upon the customer. The 
vendor shall not be required to collect tax from purchasers who 
furnish . . . such an affidavit, statement or additional evidence in 
proper form . . . . 

Section 529.1(d)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Any person or organization claiming exemption from tax must 
furnish its vendor with documentation substantiating its right to 
the exemption claimed before it may purchase exempt from tax . . . 
. In addition, the billing must be made directly to the person or 
organization and paid for [sic.] from the funds of such person or 
organization, except as otherwise provided in this Title.  Any 
transaction which is not supported by proper documentation is 
subject to tax at the time of purchase.  See Part 532 (Collection of 
Tax) of this Title. 

Section 529.2(b) of the Regulations provides: 

As purchaser.  (1) New York State, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations or political subdivisions 
(hereinafter referred to as New York State governmental entities) 
are not subject to sales or use tax when they are the purchaser, 
user, or consumer of tangible personal property . . . . 
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(2) New York State governmental entities as purchasers, 
users, consumers . . . must exercise their right to exemption 
through the issuance of governmental purchase orders or the 
appropriate exemption document. 

Section 532.4(b) of the regulations provides in part: 

Burden of Proof.  (1) The burden of proving that any receipt 
. . . is not taxable shall be upon the person required to collect 
the tax and the customer. 

(2) A vendor who in good faith accepts from a purchaser a 
properly completed exemption certificate or, as authorized by the 
Department, other documentation evidencing exemption from tax not 
later than 90 days after delivery of the property . . . is relieved 
of liability for failure to collect the sales tax with respect to 
that transaction. The timely receipt of the certificate or 
documentation itself will satisfy the vendor’s burden of proving the 
nontaxability of the transaction and relieve the vendor of 
responsibility for collecting tax from the customer. 

(i) A certificate or other document is “accepted in good 
faith” when a vendor has no knowledge that the exemption certificate 
or other document issued by the purchaser is false or is 
fraudulently presented.  If reasonable ordinary due care is 
exercised, knowledge will not be imputed to the seller required to 
collect the tax. 

Opinion 

Governmental entities that are exempt from tax under Section 1116(a)(1) of 
the Tax Law may use government purchase orders, affidavits and other evidence of 
exemption to make exempt purchases.  Organizations that are exempt from tax under 
Section 1116(a)(4) of the Tax Law may use the Exempt Organization Certification 
(Form ST-119.1). Under the Teacher’s Choice Program, teachers may make exempt 
purchases by providing vendors, within 90 days of the delivery date, with a 
government purchase order or other appropriate exemption document. 

If a government purchase order is not available, teachers may make exempt 
purchases under the Teacher’s Choice Program by furnishing vendors with a letter 
on the Board of Education’s letterhead, signed by the teacher, which reads 
substantially as follows: 

I, [name of teacher], a teacher at the [name of school], am 
authorized under the Teacher’s Choice Program to purchase 
instructional materials for the Board of Education of The City of 
New York (the “Board of Education”) up to the amount of [dollar 
amount of allocation under the Teacher’s Choice Program], and I am 
purchasing these materials from [name of vendor] on behalf of the 
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Board of Education pursuant to this Program. This purchase is being 
paid for from funds made available by the Board of Education. The 
total of this purchase and prior allowable purchases made by me 
under this Program during the period from [applicable purchasing 
period under the Teacher’s Choice Program] does not exceed the 
amount specified above. 

I understand that any purchases I make in excess of the amount 
specified above, or any purchases for personal use, rather than for 
use as instructional materials at my school, are subject to sales 
tax. I understand that civil and /or criminal penalties may result 
from the misuse of this document. 

Vendors should retain these letters to prove the exempt status of sales 
made under the Teacher’s Choice Program, and must be able to associate the 
letters with particular sales invoices.  See Section 533.2 of the Sales and Use 
Tax Regulations. Sales invoices must indicate that the purchases are being made 
on behalf of the Board of Education.

DATED: May 20, 1998	 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


