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On July 8, 1997, the Department of Taxation and Finance received a Petition 
for Advisory Opinion from Playspace 92nd Street West, Inc., 2473 Broadway, New 
York, NY 10025. 

The issue raised by Petitioner, Playspace 92nd Street West, Inc., is 
whether the amusements it provides qualify as sporting activities in which its 
customers participate, thus excluding the admission charge for such activities 
from sales tax under section 1105(f)(1) of the Tax Law. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner owns and operates a play center and indoor playground for 
children ages one to six years old. An admission fee is charged for each child 
who enters. Parents are admitted free of charge.  A single fee is paid upon 
entry, and the child may spend from one to three hours at the center. 

The child can play with games, toys, computers and other amusement devices. 
Alternatively, the child can play in a sand box, on swings, etc., similar to an 
outdoor playground.  The child participates in whatever activity he or she 
chooses, which can include free play or structured activities such as arts and 
crafts, sing alongs, story times, circles games, etc. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1105(f)of the Tax Law imposes tax on: 

(1) Any admission charge where such admission charge is in excess of 
ten cents to or for the use of any place of amusement in the state 
. . . except charges to a patron for admission to, or use of, 
facilities for sporting activities in which such patron is to be a 
participant, such as bowling alleys and swimming pools. . . . 

Section 1101(d)(10) of the Tax Law defines place of amusement as “[a]ny 
place where any facilities for entertainment, amusement, or sports are provided.” 

Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines admission charge as “[t]he amount 
paid for admission, including any service charge and any charge for entertainment 
or amusement or for the use of facilities therefor.” 

Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-87(15)S, dated November 13, 
1987, entitled Taxable Status of Amusement Rides and Admission Charges provides, 
in part: 
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. . . While sales tax is not applicable to charges for the use of 
amusement rides, charges for admission to an amusement park or 
similar site where such rides are located remain subject to tax. 
(Emphasis added) 

Opinion 

A place of amusement may be interpreted as meaning the physical space 
within which the amusement is provided.  The definition of a place of amusement 
contained in Tax Law Section 1101(d)(10) is descriptive of Petitioner’s play 
center, i.e., a site where facilities for amusement or entertainment are provided 
(cf. Fairland Amusements v. State Tax Commn., 110 AD2d 952, 954 (Mikoll, J., 
dissenting), revd 66 NY2d 932.) 

Petitioner charges one fee for general admission to its place of amusement, 
which entitles the customer to enter the center and enjoy unlimited use of 
various amusement devices and attractions for a specified period of time. This 
fee can be characterized as a charge for the use of the facilities, i.e., the 
momentary use of the amusement devices and playground equipment, and for entrance 
to a place where entertainment, i.e., sing alongs, circles games, and story 
times, is to be conducted.  Accordingly, the fee Petitioner charges its customers 
is an admission charge as defined in section 1101(d)(2) of the Tax Law (cf. 
Outdoor Amusement Business Assn. v. State Tax Commn., 84 AD2d 950, revd on 
dissenting mem below 57 NY2d 790; Fairland Amusements, Inc., supra). 

Petitioner contends that such an admission charge should not be taxable 
under Section 1105(f)(1)of the Tax Law because of that provision’s exclusion of 
charges for participant sports activities. The attractions, however, are more 
in the nature of non-ride attractions which are comparable to those found in an 
amusement park than sporting activities contemplated by the statute.  Admission 
charges to amusement parks are taxable under Section 1105(f)(1) of the Tax Law 
(see Darien Lake Fun Country v. State Tax Commn., 118 AD2d 945, affd 68 NY2d 630; 
TSB-M-87(15)S, supra). Accordingly, the exclusion from sales tax on admissions 
as provided for in Section 1105(f)(1) is not applicable to Petitioner’s business 
operation. Such admission charges are thus subject to tax.

DATED: September 29, 1997 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


