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On February 14, 1997, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Software Dynamics, Inc., 9400 Topanga Canyon 
Boulevard, Suite 200, Chatsworth, CA 91311. Petitioner, Software Dynamics, Inc., 
provided additional information pertaining to the Petition on April 28, 1997. 

The issue raised by Petitioner is whether its computer software development 
activities constitute custom programming. 

Petitioner submitted the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner develops, licenses and supports software for banks and financial 
institutions. This software allows microcomputers on the bank platform or 
tellers’ windows to interface with the bank’s mainframe computer, linking the 
institution’s unique mainframe computer system into PC-based bank platform and 
teller lines. The software is described as "platform Plus" or "teller Plus" 
depending on whether the software will be used on the platform or at the teller's 
window. Because each bank has differing requirements (both hardware and 
presentation), the software is not licensed in an "off the shelf" form. It is 
not offered to the public in general as it requires significant programming to 
customize it to each client’s unique system configuration and needs. 

The software programs are created from start to finish for each customer's 
particular needs. To write these unique software programs, Petitioner uses some 
pre-written subroutines within the unique software specifications of its clients. 
For example, a program may contain a standard "Print" routine, but the rest of 
the program would be unique. These prewritten functions or routines are not 
programs but do become part of the custom programs that are written for each 
specific customer. None of these routines will work or perform any function on 
their own, nor can they be separately sold. They require a mainframe interface 
and "hooks" which, by necessity, are specific to each customer. 

A customer is required to pay an annual license fee in order to continue 
to use the software. There is also an optional maintenance fee, which allows the 
user to receive customer support and updates. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1105 of the Tax Law states, in part:

 Imposition of sales tax.-- . . . there is hereby imposed and 
there shall be paid a tax of four percent upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, 
except as otherwise provided in this article. 
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Sections 1101(b)(6) and 1101(b)(14) of the Tax Law were amended and added, 
respectively, by Chapter 166, Laws of 1991, effective September 1, 1991. 

Section 1101(b) of the Tax Law states, in part:

 When used in this article for the purposes of the taxes imposed 
by subdivisions (a), (b), (c) and(d) of section eleven hundred five 
and by section eleven hundred ten, the following terms shall mean: 

* * *

 (6) Tangible personal property. Corporeal personal property of 
any nature. . . . Such term shall also include pre-written computer 
software, whether sold as part of a package, as a separate 
component, or otherwise, and regardless of the medium by means of 
which such software is conveyed to a purchaser. 

* * * 

(14) Pre-written computer software. Computer software (including 
pre-written upgrades thereof) which is not software designed and 
developed by the author or other creator to the specifications of a 
specific purchaser. The combining of two or more pre-written 
computer software programs or pre-written portions thereof does not 
cause the combination to be other than pre-written computer 
software. Pre-written software also includes software designed and 
developed by the author or other creator to the specifications of a 
specific purchaser when it is sold to a person other than such 
purchaser. Where a person modifies or enhances computer software of 
which such person is not the author or creator, such person shall be 
deemed to be the author or creator only of such person's 
modifications or enhancements. Pre-written software or a 
pre-written portion thereof that is modified or enhanced to any 
degree, where such modification or enhancement is designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser, remains 
pre-written software; provided, however, that where there is a 
reasonable, separately stated charge or an invoice or other 
statement of the price given to the purchaser for such modification 
or enhancement, such modification or enhancement shall not 
constitute pre-written computer software. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes tax on the receipts from every sale, 
except for resale, of certain enumerated services. 

Section 1115(o) of the Tax Law provides:

 Services otherwise taxable under subdivision (c) of section 
eleven hundred five or under section eleven hundred ten shall be 
exempt from tax under this article where performed on computer 
software of any nature; provided, however, that where such services 
are provided to a customer in conjunction with the sale of tangible 
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personal property any charge for such services shall be exempt only 
when such charge is reasonable and separately stated on an invoice 
or other statement of the price given to the purchaser. 

Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-93(3)S, March 1, 1993, 
pertaining to the taxability of computer software and certain related services 
provides, in part: 

Effective September 1, 1991, State and local sales and 
compensating use taxes are imposed on the sale or use of prewritten 
computer software and certain related services. 

The effect of this change in the Tax Law is to broaden the 
types of computer software that are subject to sales and use taxes 
. . . certain software previously considered "custom" may now be 
considered prewritten computer software and subject to such taxes. 

*	 * * 

Prewritten software, even though modified or enhanced to the 
specifications of a specific purchaser, remains prewritten software 
subject to tax. However, if a charge for the custom modification or 
enhancement is reasonable and separately stated on the invoice or 
billing statement, then the separately stated charge for the custom 
modification or enhancement is not subject to tax. 

Example 1.	 A software developer creates an accounting system using 
prewritten software modules for general ledger, accounts 
receivable, accounts payable, payroll, inventory 
management, etc. The developer may also sell the 
modules separately or bundled in other packages. Even 
though the modules may be modified to the specific 
requirements of the client’s business, the sale of the 
modules is subject to sales or use tax as prewritten 
software. An additional charge for modification or 
"custom" programming by the developer would not be 
subject to sales or use tax if the developer’s charge 
for the modification is reasonable and is separately 
stated on the billing statement. 

The incidental use of a development language (e.g., COBOL, 
BASIC, C, etc.) or of libraries of "prewritten" functions or 
routines in designing and developing a "custom" software program to 
the specifications of a specific purchaser will not, in and of 
itself, make the sale of an otherwise custom program taxable. The 
"custom" program must be examined as a whole to determine whether it 
is exempt from tax. If the prewritten components of a custom 
program are sold separately, their sale is subject to tax. 
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Opinion 

Petitioner writes software which is not retail merchandise, is not sold in 
stores to the general public, and is not readily transferable from one computer 
to another. Each program is written separately for each customer and is tailored 
to the specific requirements of the end user. 

In this case, Petitioner contends that the software it sells does not fall 
within the definition of pre-written software as described in Tax Law Section 
1101(b)(14) because the pre-written subroutines it uses in software development 
meet the criteria for "incidental use" described in TSB-M-93(3)S, supra. 
Petitioner states that it uses some pre-written subroutines within the unique 
software specifications of each customer. The use of these routines, if they are 
simply pre-written lines of code, e.g., a "Print" routine, would not turn 
Petitioner’s software program into a pre-written program, provided they are used 
only incidentally in the design and development of the custom program (see 
TSB-M-93(3)S, supra). Under these circumstances, the sale of Petitioner's 
software would not be subject to sales tax. 

However, if Petitioner is merely selecting and enhancing a particular pre­
written program for each customer, or is designing a personalized computer 
program by configuring the proper combination of software modules (some of which 
are pre-written), the modifications would not affect the software’s overall 
character as pre-written software. Accordingly, Petitioner’s receipts from the 
sale of its software and any charges to modify such software would be subject to 
sales and use taxes, unless charges for the pre-written portion and the 
modifications are separately stated on an invoice or other statement given to the 
purchaser. If separately stated, the modifications would not constitute pre­
written computer software and these fees would not be subject to sales tax (see 
State Tax Resources Group, Adv Op Comm T&F, July 11, 1996, TSB-A-96(44)S). 

Moreover, pursuant to Section 1115(o) of the Tax Law, the entire charge for 
services performed under a software maintenance agreement which provides for the 
sale of both taxable elements (e.g., pre-written software upgrades) and 
nontaxable elements (e.g., training, consulting, diagnostic and troubleshooting 
support) is subject to tax, unless the charge for the nontaxable elements is 
reasonable and separately stated in the agreement and separately billed to the 
purchaser (see Arthur Andersen and Co., Adv Op Comm T&F, November 8, 1991, 
TSB-A-91(70)S and State Tax Resources Group, supra). 
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It is not within the scope of this Advisory Opinion, based on the 
information submitted, to determine questions of fact such as whether the pre­
written subroutines Petitioner uses are in each case merely incidental to its 
development of custom software. 

DATED: July 23, 1997 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


