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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.S961002A 

On October 2, 1996, a Petition for Advisory Opinion was received from The Antler's at 
Diamond Point Homeowners Association, Inc. c/o Nathaniel H. Daffner, CPA, 740 Union Street, 
Schenectady, New York 12305. 

The issue raised by Petitioner, The Antler's at Diamond Point Homeowners Association, Inc., 
is whether any portion of the monthly homeowners association fee will be subject to sales tax when 
Petitioner acquires a swimming pool and tennis courts. 

Petitioner submits the following facts. 

Petitioner is a not-for-profit homeowners association formed to own, operate and maintain 
association property. Membership is limited to purchasers and subsequent owners of homes who 
automatically become members of the association. The homes of association members are located 
in a defined area. Petitioner charges its homeowner membership a monthly fee for maintenance of 
the area (lawn care, snowplowing, etc.). A portion of the monthly fee is put into a reserve for the 
purchase of capital items. The developer of the complex will be relinquishing title to the swimming 
pool and tennis courts located on the complex to the homeowners association. These facilities will 
be used by the resident members of the homeowners association and their guests. 

Section 1105(f)(2) of the Tax Law imposes a tax on:

 (i) The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues of an active 
annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per year, 
and on the initiation fee alone, regardless of the amount of dues, if such initiation fee 
is in excess of ten dollars .

 (ii) Dues and initiation fees paid to the following shall not be subject to the tax 
imposed by this paragraph:

 (A) A fraternal society, order or association operating under the lodge system;

  (B) Any fraternal association of students of a college or university; 

  (C) A homeowners association. For purposes of this subparagraph, a homeowners 
association is an association (including a cooperative housing or apartment 
corporation) (I) the membership of which is comprised exclusively of owners or 
residents of residential dwelling units, including owners of units in a condominium, 
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and including shareholders in a cooperative housing or apartment corporation. where 
such units are located in a defined geographical area such as a housing development 
or subdivision and (II) which operates social or athletic facilities located in such area 
for use (whether or not exclusive) by such owners or residents. (Emphasis added.) 

Section 527.11 of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

(b) Definitions. As used in this section, the following terms shall mean: 

* * * 

(2) Dues. (i) The term dues includes: 

(a) any dues or membership fee; 

(b) any assessment, irrespective of the purpose for which made; and 

(c) any charge for social or sports privileges or facilities. 

In this case, Petitioner is a not-for-profit homeowners association formed to own, operate and 
maintain association property.  Membership is limited to purchasers and subsequent owners of 
homes who automatically become members of the association. Residences in the homeowners 
association are located in a defined area.  Petitioner charges its homeowner membership a monthly 
fee for maintenance of the area (lawn care, snowplowing, etc.).  A portion of the monthly fee is put 
into a reserve for the purchase of capital items.  Petitioner will be accepting ownership of the 
swimming pool and tennis courts from the developer. The swimming pool and tennis court facilities 
will be available for use by Petitioner's membership and their guests.  Accordingly, the monthly fees 
charged to Petitioner's membership fall within the exclusion from sales tax under Section 
ll05(f)(2)(ii)(C) of the Tax Law, which became effective December 1, 1995. 

DATED: December 30, 1996	 
/s/ 

JOHN W. BARTLETT 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


