
 

 

 
 

 

 
  

 

 
  

   

 

   

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-96 (53)S 
Sales Tax
September 5, 1996 

STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.S951121B 

On November 21, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from David Zucker, 
12 Cindy Lane, Highland Mills, New York 10930. Petitioner, David Zucker, submitted additional 
information pertaining to this petition on May 31, 1996. 

Petitioner, David Zucker, raises the following issues: 

1. Whether the annual fee paid by members of local buying groups to Petitioner to defray 
administrative costs is subject to sales and compensating use tax. 

2. Whether commissions paid to Petitioner by suppliers are subject to sales and compensating 
use tax. 

3. Whether charges by Petitioner to members for consulting services such as installation of 
hardware, advice on designing or configuring entire network systems, software training or 
maintaining or repairing equipment are subject to sales and compensating use tax. 

Petitioner presents the following facts. The primary business activity of Petitioner's company 
consists of setting up local buying groups that, by combining their purchases of computers and 
related equipment, can take advantage of volume related discounts from selected suppliers. 
(Hereinafter, references to "Petitioner" shall include Petitioner's company.) Petitioner is the 
connection between the buying group and the suppliers. Members of the buying group pay an annual 
fee to defray Petitioner's administrative costs. As part of the service to the members of the local 
buying group, Petitioner may answer technical questions about the selection of a particular piece of 
equipment. This help is minimal in nature. Periodically, Petitioner will transmit consolidated orders 
of many small items with low individual dollar values to suppliers to maintain ordering efficiency. 
Membership in the buying group is open to any business without restriction. Petitioner does not have 
its own catalog, does not maintain a showroom or retail outlet and does not stock or store any 
merchandise for its membership. 

Petitioner is not affiliated with any supplier of the equipment purchased by the members of 
the group. Petitioner does not take title to any equipment purchased by the group. Any sales taxes 
on equipment purchased is billed directly to the purchasing member by the supplier. Payment for the 
equipment purchased is made by the purchasing member directly to the supplier. 

Petitioner earns a commission from the suppliers from which the members of the local 
buying group make purchases. A target threshold of volume is identified for the aggregate purchases 
made by the group as a whole. As that target threshold of volume is reached and exceeded, 
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commissions are paid to Petitioner based on the excess volume. The incentive to join the buying 
group is the opportunity to purchase "current model" computer hardware as differentiated from close 
out merchandise or items that are "dumped" at a substantial discount below full retail. 

Petitioner offers consulting services to the members of the local buying group. Consulting 
fees are based on an estimate of the time needed to complete a job times a set rate per hour ($75). 
Any out-of-pocket costs or subcontract labor costs if needed, are added to the base rate. The services 
usually consist of installation of hardware, advice on designing or configuring entire network 
systems, software training or maintaining or repairing equipment. 

Section 1105(f)(2) of the Tax Law imposes sales tax upon the following: 

(2) The dues paid to any social or athletic club in this state if the dues of an 
active annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars per 
year .... 

Section l101(d)(13) of the Tax Law defines the term "social or athletic club" to mean "(a)ny 
club or organization of which a material purpose or activity is social or athletic." 

Section 1105 of the Tax Law provides, in part: 

Sec. 1105. Imposition of sales tax there is hereby imposed and there shall be paid a 
tax ... upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal property, except 
as otherwise provided in this article. 

* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the following services: 

(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed 
matter or by duplicating written or printed matter in any other manner, including the 
services of collecting, compiling or analyzing information of any kind or nature and 
furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons, and excluding the 
services of advertising or other agents, or other persons acting in a representative 
capacity, and information services used by newspapers, radio broadcasters and 
television broadcasters in the collection and dissemination of news, and excluding 
meteorological services. 

(2) Producing, fabricating, processing, printing or imprinting tangible 
personal property, performed for a person who directly or indirectly furnishes 
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the tangible personal property, not purchased by him for resale, upon which such 
services are performed. 

(3) Installing tangible personal property ... or maintaining, servicing or 
repairing tangible personal property ... not held for sale in the regular course of 
business, whether or not the services are performed directly or by means of coin­
operated equipment or by any other means, and whether or not any tangible personal 
property is transferred in conjunction therewith .... 

Section 1115(o) of the Tax Law states: 

Services otherwise taxable under subdivision (c) of section eleven hundred 
five or under section eleven hundred ten shall be exempt from tax under this article 
where performed on computer software of any nature; provided, however, that where 
such services are provided to a customer in conjunction with the sale of tangible 
personal property any charge for such services shall be exempt only when such 
charge is reasonable and separately stated on an invoice or other statement of the 
price given to the purchaser. 

In this case, Petitioner's local buying group is not a "social or athletic club" and therefore, the 
annual membership fees are not subject to the imposition of sales tax under section 1105(f)(2) of the 
Tax Law. See Section 527.11(b)(6),(7) of the Sales and Use Tax Regulations. When Petitioner 
occasionally helps members by answering technical questions, which are de minimis in nature and 
provided for no charge, about the selection of particular pieces of equipment, Petitioner is not 
making a retail sale of an information service subject to tax. Unlike the persons who charged 
membership fees in Costco Wholesale Corporation, Adv. Op. Comm. Taxation and Finance, 
September 17, 1992, TSB-A-92(66)S and John Buono, Adv. Op. Comm. Taxation and Finance, 
March 17, 1994, TSB-A-94(10)S, Petitioner does not sell any merchandise to the purchaser or collect 
or remit payments from the purchaser. Petitioner is not affiliated with and does not formally 
represent any supplier of the equipment purchased by group members. Petitioner is not the purchaser 
or payor of record with respect to the equipment, and does not sell the equipment to group members. 
Therefore, Petitioner's annual membership fees do not constitute prepayments for merchandise and 
are not subject to tax under section l105(a) of the Tax Law. 

Commissions paid to Petitioner by suppliers are in the nature of agency fees and are not 
subject to sales and use taxes. See Edna Jacobs, Adv. Op. Comm. of Taxation and Finance, March 
26, 1986, TSB-A-86(13)S and Mitchell Sorkin, Adv. Op. Comm. of Taxation and Finance, January 
17, 1991, TSB-A-91(7)S. 

Petitioner provides additional services to members of the buying group. These services 
usually consist of installation of hardware, advice on designing or configuring entire network 
systems, software training or maintaining or repairing equipment. Section 1105(c) of the Tax Law 
imposes sales tax on certain enumerated services. Since software training and system design services 
are not included within the services enumerated under section 1105(c) of the Tax Law, the receipts 
from charges to customers for these services are excluded from tax. The 
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services of installing, maintaining and repairing tangible personal propertyare taxable under Section 
1105(c)(3) of the Tax Law. Installation services, however, are not subject to tax if the property when 
installed constitutes a capital improvement to real property. See Sections l101(b)(9) and 
ll05(c)(3)(iii) of the Tax Law. It should also be noted that installation, maintenance and repair 
services performed on computer software are exempt from tax if the charges for such services are 
reasonable and separately stated on the customer billing, as provided below. See Section 1115(o) of 
the Tax Law. 

The total receipts Petitioner receives from the sale of these additional services, which include 
both taxable elements (i.e. installing, maintaining or repairing hardware) and nontaxable elements 
(i.e. training, designing or configuring entire network systems and servicing  computer software) will 
be subject to the tax imposed under section 1105(c) of the Tax  Law when the fees charged for these 
services are billed to the customer as a lump sum. However, if Petitioner reasonably and separately 
states the  charges for the nontaxable elements and the charges for the nontaxable elements are 
separately billed on an invoice or other document of sale given to the customer, the receipts from the 
charges for the nontaxable elements will not be subject to the sales and use tax. 

See Moore Business Forms. Inc., Adv. Op. Comm. of Taxation and Finance, February  15, 
1995, TSB-A-95(6)S. (See also,  STATE AND LOCAL SALES AND COMPENSATING USE 
TAXES IMPOSED ON CERTAIN SALES OF COMPUTER SOFTWARE, TSB-M-93(3)S, Sales 
Tax, March 1, 1993). 

DATED: September 5, 1996	 
/s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


