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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S940601C 

On June 1, 1994, a Petition for Advisory Opinion was received from Kasden Complete 
Services, 500 West 34th St., New York 10018. 

The issue raised by Petitioner, Kasden Complete Services, is whether the purchase of a non­
income producing telephone switching device (PBX switch) that routes incoming calls from AT&T 
and other provider lines to the internal telephone equipment owned by a hotel is subject to sales tax. 

Petitioner states that its hotels charge guests for making telephone calls from the guest rooms. 
Petitioner indicates that its hotels collect or pay sales tax as well as the State taxes on telephone 
services imposed under Article 9 of the Tax Law and applicable local excise or utility taxes on these 
charges. 

Section l105(e) of the Tax Law imposes a tax upon "The rent for every occupancy of a room 
or rooms in a hotel in this state, except that the tax shall not be imposed upon (1) a permanent 
resident, or (2) where the rent is not more than two dollars a day." 

Section l105(b) of the Tax Law imposes a tax on "The receipts .  . . from every sale, other 
than sales for resale, of telephony and telegraphy and telephone and telegraph service of whatever 
nature except interstate and international telephony and telegraphy and telephone and telegraph 
service . . . " 

While section l105(b) imposes a tax on telephone service, it also provides an exclusion for 
the resale of this service. The resale exclusion does not apply to the tax imposed by section l105(e). 

In addressing the taxation of charges by hotels for telephone service under section 1105(b), 
which is eligible for the resale exclusion, or section 1105(e), former Commissioner Tully stated that 
"a hotel or motel must collect the sales tax on the sale of telephone service and may claim a credit 
or refund for the tax paid to the telephone company on that portion of the service which has been 
furnished to the guests" (See, TSB-M-78(9)S). This presumes that the charge for the telephone 
service is separately stated and not merely an incident of the room charge, which is taxable under 
section 1105(e). 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law provides as follows: 

Machinery or equipment for use or consumption directly and predominantly 
in the production of tangible personal property, gas, electricity, refrigeration or steam 
for sale, by manufacturing, processing, generating, assembling, refining, mining or 
extracting, or telephone central office equipment or station apparatus or comparable 
telegraph equipment for use directly and predominantly in receiving at destination 
or initiating and switching telephone or telegraph communication, but not 
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including parts with a useful life of one year or less or tools or supplies used in 
connection with such machinery, equipment or apparatus .... 

Section 528.13(f)(1) of the sales tax regulations provides that "Telephone and telegraph 
central office equipment or station apparatus, used directly and predominantly in receiving at 
destination or initiating and switching telephone and telegraph communication is exempt, when such 
equipment and apparatus is purchased or leased by the vendor of such service for sale." (Emphasis 
supplied) 

Section 528.13(c)(4) of the Sales Tax Regulations provides guidance as to the meaning of 
"predominantly" with respect to production as follows: 

(4) Machinery or equipment is used predominantly in production, if over 50 percent 
of its use is directly in the production phase of a process. 

When a hotel or motel sells a separately stated telephone service that is subject to tax under 
section 1105(b) of the Tax Law rather than section 1105(e), it may be eligible for exemption on the 
purchase of certain telephone equipment under section 1115(a)(12) provided it meets the 
requirements of that section. The exemption will only be available if the equipment is used directly 
and predominantly (over 50%) in receiving at destination or initiating and switching telephone 
communication which is provided for sale. 

DATED: March 22, 1996 
/s/ 

DORIS S. BAUMAN 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


