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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION  PETITION NO. S950908A 

On September 8, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from Dun & Bradstreet, 
Inc., 1 Diamond Hill Road, Murray Hill, NJ 07974-1218. 

The issue raised by Petitioner, Dun & Bradstreet, Inc., is whether a monthly membership fee 
charged by Petitioner to its customers who elect a credit sales billing option plan is subject to New 
York State and local sales and use taxes. 

Petitioner submits the following facts. Petitioner is registered in all states to collect and remit 
sales tax on credit or market information services to the extent the services are subject to tax. 
Currently, Petitioner's customers pay a set annual amount in advance for a set amount of information 
units. However, beginning January 1996, Petitioner will be introducing a new billing option. 

Under the new option, customers will be allowed to pay for the information units as they use 
them. Petitioner will charge customers electing this option a $25.00 monthly fee to recoup 
administrative costs incurred for billing the customers on a monthly rather than an annual basis. This 
fee will be separately stated on each monthly invoice. 

In addition to the monthly fee, customers would also be subject to a ten percent premium 
charge, as compared to Petitioner's regular price list, for the actual information units purchased by 
the customers. Therefore, no discounts will be offered on the information unit prices as a result of 
electing to be billed on credit purchases. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipt as "[T]he amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under this article, valued in money, whether received 
in money or otherwise, including any amount for which credit is allowed by the vendor to the 
purchaser, without any deduction for expenses or early payment discounts .... "(emphasis added) 

Section 1105 of the Tax Law states, in part: 

Imposition of sales tax.-- ... there is hereby imposed and there shall be paid a tax ... 
upon: 
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(c) The receipts from every sale, except for resale of the following services: 

(1) The furnishing of information by printed, mimeographed or multigraphed 
matter or by duplicating written or printed matter in any other manner, including the 
services of collecting, compiling or analyzing information of any kind or nature and 
furnishing reports thereof to other persons, but excluding the furnishing of 
information which is personal or individual in nature and which is not or may not be 
substantially incorporated in reports furnished to other persons, and excluding the 
services of advertising or other agents, or other persons acting in a representative 
capacity, and information services used by newspapers, radio broadcasters and 
television broadcasters in the collection and dissemination of news. 

Section 526.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Reg. Sec. 526.5 Receipt.--(a) Definition. The word "receipt" means the 
amount of the sale price of any  property and the charge for any service taxable under 
articles 28 and 29 of the Tax  Law, valued in money, whether received in money or 
otherwise. The following subdivisions of this section discuss elements of a receipt. 

*                     *                     * 

(e) Expenses. All expenses, including telephone  and telegraph and other 
service charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of their taxable 
status and regardless of whether they are billed to a customer are not deductible from 
the receipts. (emphasis added) 

In this case, Petitioner is registered to collect and remit sales tax on receipts from sales of its 
credit and market information services subject to tax under Section 1105(c)(1) of the Tax Law. 
Under Section 1101(b)(3) of the Tax Law and Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax 
Regulations, expenses incurred as a result of selling a taxable service are not deductible from the 
receipts received from the sale of that service. Petitioner is charging the $25.00 monthly fee to its 
subscribers to recoup administrative costs incurred for billing the customers on a monthly rather than 
an annual basis. Since Petitioner is incurring administrative costs as a result of selling its service on 
an as-used basis, pursuant to Section 1101(b)(3) of the Tax Law and Section 526.5 of the Sales and 
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Use Tax Regulations, the monthly charge paid by members to cover these administrative costs 
constitute receipts paid by the members to receive the taxable service. These receipts are subject to 
sales and use taxes if taxable services are sold. 

DATED: February 28, 1996	 
/s/ 

DORIS S. BAUMAN 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


