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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S950627A 

On June 27, 1995, a Petition for Advisory Opinion was received from Arteffects, Inc., 1115 
Midtown Tower, Rochester, New York 14604. 

The issues raised by Petitioner, Arteffects, Inc., are: 

1.	 Whether Petitioner's charge for its consultation with a client regarding 
the enhancement of the client's image and/or for improving internal 
communications among the client's workforce is subject to sales and 
use taxes.  Petitioner charges an amount based on an hourly rate and 
does not create or transfer any tangible personal property to the client. 

2.	 Whether Petitioner's charge for the recommendation to its client for 
the creation of a videotape and/or slide presentation to assist in 
internal communication techniques, when Petitioner hires a 
commercial production company to create a video and/or produce 
slides for the client, is subject to sales and use taxes. The production 
company delivers the completed videotape and/or slide presentation 
to Petitioner and bills Petitioner directly. In turn, Petitioner transfers 
the video and/or slides to the client and charges the client separately 
for (1) the consultation service and (2) the video and/or slides. In 
some cases, the charges may not be separately stated. 

3.	 Whether Petitioner's charge for the creation of a logo for its client is 
subject to sales and use taxes.  Petitioner consults with the client, 
prepares several proposed logos and transfers the final logo to the 
client. 

4.	 Whether Petitioner's charge for the coordination of corporate 
communication meetings for its client, including the design and 
preparation of banners, posters, napkins and T-shirts is subject to 
sales and use taxes. Coordinating a corporate communications 
meeting may involve the service of locating a meeting room, 
arranging a menu for meals to be served to attendees, arranging to 
have podiums and microphones available, etc. The bill from 
Petitioner separately states the charges for (1) services and (2) the 
tangible personal property. On some occasions, however, an 
unitemized bill may be presented. 
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5.	 Whether Petitioner's charges for the performance of the services and
 
transfer of tangible personal property set forth in issues 1 through 4
 
are subject to sales and use taxes when the client presents Petitioner
 
with a Direct Payment Permit. 


Petitioner states the following facts. Petitioner is a New York corporation engaged in the 
graphic design and corporate communications business.  Its principal place of business is Rochester, 
New York. 

Petitioner performs many functions. It creates graphic artwork for clients, such as logos and 
letterheads. Petitioner develops videos and/or slides for its clients' internal communications. 
Petitioner also develops promotional campaigns for its clients. Petitioner is not an advertising 
agency; it does not place ads or buy media time and space for its clients.  Petitioner's services can 
be purchased separately. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, except 
for resale, of certain enumerated services. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipts as "[T]he amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable . . . without any deduction for expenses . . . ." 

Section 1132(c) of the Tax Law authorizes the use of a direct payment permit to make 
purchases of tangible personal property or services "under circumstances which make it impossible 
at the time of acquisition to determine the manner in which the tangible personal property or services 
will be used." 

Section 526.8 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

Reg. Sec. 526.8. Tangible personal property.--(Tax Law, Sec. 1101(b)(6)). 
(a) Definition. The term "tangible personal property" means corporeal personal 
property of any nature having a material existence and perceptibility to the human 
senses. Tangible personal property includes without limitation: 

*	 * * 

(3) artistic items such as sketches, paintings, photographs, moving picture 
films and recordings; 

Section 532.5 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part, as follows: 

Reg. Sec. 532.5.  Direct payment permit.--(a) General. A direct payment 
permit is a notice to a vendor that the holder thereof is authorized to pay directly to 
the Commissioner of Taxation and Finance any tax due on purchases made. 
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The vendor's responsibility for the collection of tax from the permit holder is waived upon 
receipt of such permit. 

*	 * * 

(e) Use of direct payment permits. (1) A direct payment permit may only be 
used by the holder who makes purchases of tangible personal property or services, 
the use of which is unknown to him at the time of purchase. 

*	 * * 

(2) A direct payment permit may not be used: 

(i)	 as a device to defer payment of the sales tax on 
purchases; 

(ii)	 as a substitute for a resale certificate or other 
exemption certificates; or 

(iii)	 as a device to transfer the permit holder's privileges to another person. 
(emphasis added) 

In Greenstone & Rabasca Advertising, Inc., Adv Op St Tx Comm, September 9, 1986, TSB-
A-86(35)S the State Tax Commission opined as follows: 

A.	 Consulting and public relations services; planning and preparing advertising 
budgets, news releases, and publicity campaigns. 

Petitioner is not required to collect tax on its charges to the client, provided 
no tangible personal property is transferred to the customer or its designees in 
connection with this service. All purchases by Petitioner, either for its own account 
or as agent for a principal, of material or taxable services to be used in performing 
these services are subject to sales tax . . . . (emphasis added) 

In Morton L. Coren, P.C., Adv Op Comm T&F, June 29, 1990, TSB-A-90(33)S, the 
petitioner's client, a behavioral scientist, conducted interviews with employees of his customers and 
developed strategies for training his customers' employees. He prepared oral and/or written reports 
and discussed his recommendations with his customers. In addition to the consulting services, the 
behavioral scientist produced video tapes for his customers to be used for training employees in 
selling techniques, customer services and other matters.  The cost of producing the tapes included 
both professional and production services including consultation with his customers. The advisory 
opinion concluded that the behavioral scientist had to collect sales tax on his entire charge for the 
tapes, including any portion of the charge for the tapes which represented the charge for consulting 
services that were performed in connection with the preparation of the tapes. The advisory opinion 
indicated, however, that if the consulting services were supplied and billed pursuant to a separate 
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contract or agreement apart from the contract or agreement for the sale of the tapes, then the charges 
for the consulting services would not be subject to sales tax although the charge for the tapes would 
still be subject to sales tax. 

In The Design Council Ltd., Adv Op Comm T&F, June 28, 1995, TSB-A-95(23)S, the 
petitioner was engaged in producing mechanical drawings for its customers, who were predominately 
garment and textile manufacturers. The mechanical drawings, which were camera ready artwork, 
were used to produce a silkscreen or other printing process. Customers also used the mechanical 
drawings to produce hang tags, wrapping paper and box and bag designs.  The advisory opinion 
concluded that the purchase of mechanicals is exempt from sales and use taxes if the mechanicals 
are used or consumed directly and predominantly to produce tangible personal property for sale. 

With respect to issue "1", pursuant to Section 1105(c) of the Tax Law and Greenstone & 
Rabasca Advertising, Inc., supra, the providing of consulting services is not an enumerated service 
which is subject to sales and use taxes, provided that no tangible personal property is transferred to 
the customer in connection with this service. Therefore, since Petitioner will not create or transfer 
any tangible personal property in connection with providing this service, Petitioner's charge for this 
service is not subject to sales and use taxes. 

Concerning issue "2", Petitioner's recommendation to its client for the creation of a videotape 
and/or slide presentation is not an enumerated service which is subject to sales tax pursuant to 
Section 1105(c) of the Tax Law. However, pursuant to Morton L. Coren, P.C., supra, when the 
service of producing the videotape and/or slides is coupled with the recommendation service, the 
entire charge for the videotapes and/or slides, including any portion of the charge which represents 
the charge for the recommendations made to the client that were performed in connection with the 
preparation of the tapes and/or slides, is subject to sales tax. If the recommendation service made 
to the client is supplied and billed pursuant to a separate contract or agreement apart from the 
contract or agreement for the sale of the videotapes and/or slides, and the charge for the 
recommendation service is separately stated, then the charges for the recommendations made to the 
client concerning the creation of a videotape and/or slide presentation would not be subject to sales 
tax. The charge for the videotapes and/or slides would still be subject to sales and use tax. 

With respect to issue "3", pursuant to Section 526.8 of the Sales and Use Tax Regulations, 
artistic items such as sketches, paintings, photographs, moving picture films and recordings are 
considered tangible personal property. A logo would fall within the ambit of an artistic item and, 
thus, would be considered tangible personal property. Pursuant to Section 1105(a) of the Tax Law 
sales tax is imposed upon the receipts from every retail sale of tangible personal property unless 
otherwise exempt.  In accordance with the policy expressed in The Design Council Ltd., supra, if the 
logo created and transferred by Petitioner to its client will be used by the client directly and 
predominantly in the production of tangible personal property for sale, the receipts from the sale of 
the logo will not be subject to sales or use tax. Petitioner will not be required to collect sales tax 
provided it receives a properly completed Exempt Use Certificate from its customers. 
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With respect to issue "4", pursuant to Section 1105(c) of the Tax Law Petitioner's service of 
coordinating corporate communication meetings is not an enumerated service which is subject to 
sales and use taxes. However, when the service of coordinating the meeting is coupled with the 
design, preparation and sale of banners, posters, napkins and T-shirts for sale, an unitemized charge 
which represents a charge for coordinating the meetings performed in connection with the design, 
preparation and sale of the banners, posters, napkins and T-shirts is subject to sales tax. If the charge 
for the service of coordinating the meeting is stated on the customer billing separately from the 
charge for the sale of banners, posters, napkins and T-shirts, then the charge for coordinating the 
meeting for the client is not subject to sales tax.  The separately stated charge for the sale of the 
banners, posters, napkins and T-shirts is subject to sales or use tax. The separately stated charges 
for coordinating the meeting and for the sale of the banners, posters, napkins and T-shirts must be 
reasonably related to the true value of the services and property being sold. 

Concerning issue "5", pursuant to Section 1132(c) of the Tax Law and Section 532.5 of the 
Sales and Use Tax Regulations, if Petitioner receives from its customer a Direct Payment Permit in 
connection with the performance of services or the sale of tangible personal property, Petitioner is 
not responsible for the collection of tax from the permit holder on the receipts from the services or 
sale of tangible personal property.  However, the Direct Payment Permit holder may only use the 
permit where it cannot determine the taxability of its purchases. The permit holder should not use 
the permit to avoid tax when it purchases tangible personal property or services that are known to 
be subject to sales or use tax. 

DATED: February 21, 1996 s/DORIS S. BAUMAN 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth therein. 


