
 

 
  

 

 
  

  
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-95 (6)S 
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February 15, 1995 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S940811C 

On August 11, 1994 a Petition for Advisory Opinion was received from Moore Business 
Forms, Inc., 900 Buffalo Avenue, Niagara Falls, NY 14302. 

The issue raised by  Petitioner, Moore Business Forms, Inc., is whether Petitioner will be 
liable for collecting sales tax on the receipts from the various transactions enumerated below: 

1. Conversion Services 

This process entails the conversion of a paper form to an electronic image.  Petitioner will 
take a customer's existing  business form, such as a tax return, and convert it to an electronic image 
encoded on a disc through use of scanning equipment and software.  Petitioner will also design a 
form for a customer through application of a software program specifically intended for forms 
development. The end product delivered to the customer, regardless of whether scanned or designed, 
will be an electronic file containing the  form image.  While the disc may be shipped to a customer 
within New York State, Petitioner's conversion service may  be performed either within or outside 
New York State. 

Answer 

Where Petitioner converts a customer's existing form from paper to an electronic image on 
a disc through the use of scanning equipment and software, Petitioner is producing tangible personal 
property  for sale.  It is not performing an information service since Petitioner is not "integrating or 
recasting the information received from the customer so that the customer is given back some new 
information, or some new significant intelligence, concerning the data furnished" but is "converting 
the information received from the customer from one form or medium to another, without 
interpreting or recasting it, so that the form of the information changes but not the intelligence 
contained therein".  (Finserv Computer Corp. v. Tully, 463 N.Y.S.2d 924, affd 61 N.Y.2d 947).  In 
Finserv Computer Corp. v. Tully, supra, the court concluded that "petitioner's sales of microfiche 
or microfilm to its customers are thus sales of tangible personal property subject to tax under 
subdivision (a) of section 1105 of the Tax Law...." 

In the instant matter, Petitioner is selling tangible personal property in the form of a disc 
containing data, and the total receipts from the sale will be subject to the sales tax imposed on the 
receipts from sales of tangible personal property under section 1105(a) of the Tax Law. 
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Where Petitioner designs a form for a customer through application of a software program 
specifically intended for forms development, and furnishes the disc on which the data is recorded, 
Petitioner is also selling tangible personal property and the receipts therefrom will also be subject 
to the sales tax imposed under section 1105(a) of the Tax Law. 

However, in any instance where the customer supplies the disc upon which the data is 
encoded, Petitioner will be selling a fabrication service, the receipts from which will be subject to 
the sales tax imposed on receipts from the services of producing, fabricating, processing, printing 
or imprinting tangible personal property under section 1105(c)(2) of the Tax Law.  (Taxability of 
Major Data Entry Techniques, TSB-M-81(3) S, Feb. 9, 1981). 

2. Resale Products 

Petitioner will purchase software from a third party and resell the software to customers.  The 
software will be for use in designing forms and for use in scanning forms. 

Answer 

Petitioner's sales of software, which Petitioner has purchased from a third party supplier for 
the purpose of reselling to customers, will be considered to be sales of prewritten software. 
Accordingly, the receipts  from  the sales of this software will be subject to the tax imposed under 
section 1105(a) of the Tax Law, unless the customer presents Petitioner with a tax exemption form 
substantiating that the customer is purchasing the  software for resale purposes or for use in an 
exempt manner such as equipment predominantly used in the production of forms for sale. 

3. Documaster System 

This system consists of software which will allow the customer to have an inhouse network 
for development of electronic forms.  The software will allow network users to retrieve and edit any 
electronic forms saved on the system.  Petitioner will charge customers a license fee for the 
Documaster System Software. 

Answer 

Petitioner's licensing fees charged to customers to use the Documaster System software will 
be considered as sales of tangible personal property in the form of prewritten software and the 
receipts from the licensing fees will be subject to the tax imposed under section 1105(a) of the Tax 
Law. 

4. Maintenance Charge 

Petitioner will offer customers  who  license a Documaster System an annual maintenance 
contract. Under the contract, customers will be entitled to user support  and  any  upgrades made 
during the contract period.  Petitioner will charge the customer an annual maintenance fee.  The 
maintenance fee will be billed separately and will be renewable on an annual basis. 
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Answer 

If the software maintenance agreement offered by Petitioner provides for the sale of both 
taxable elements (e.g., prewritten software upgrades) and nontaxable elements (e.g., training, 
consulting, diagnostic and troubleshooting support, etc.), the receipts from the charge for the entire 
maintenance agreement are subject to tax unless the charge for the nontaxable elements is reasonable 
and separately stated in the maintenance agreement and separately billed on the invoice or other 
document of sale given to the customer.  (State and Local Sales and Compensating Use Taxes 
Imposed on Certain Sales of Computer Software, TSB-M-93 (3) S, Sales Tax, March 1, 1993) 

5. Management Fee 

Petitioner will also offer customers a management service contract which will include 
everything  offered under the maintenance contract plus any new products or enhancements which 
are developed by  Petitioner.  In addition, the customers may receive consulting services in regard 
to the setting up and use of the Documaster System software.  The consulting may continue on an 
on-going basis  and  involves the integration of the design and systems software.  In summary, the 
management fee includes user support, upgrades, new products, enhancements and consulting. 

Answer 

The total receipts Petitioner receives from the sale of a management service contract which 
includes both taxable and non-taxable elements will be subject to the tax imposed under section 
1105(a) of the Tax Law when the fees charged for the management service contract are billed to the 
customer as a lump sum. However, if the management service contract reasonably and separately 
states the charges for the nontaxable elements and if the charges for the nontaxable elements are 
separately billed on the invoice or other document of sale given to the customer the receipts from 
the charges for the nontaxable elements will not be subject to the tax imposed under section 1105(a) 
of the Tax Law. The nontaxable elements will include the charges for user support for software and 
consulting. The receipts from charges for upgrades, new products and enhancements are considered 
to be receipts from charges for taxable elements and are subject to the tax imposed under section 
1105(a) of the Tax  Law.  (State and Local Sales and Compensating Use Taxes Imposed on Certain 
Sales of Computer Software, TSB-M-93(3)S, Sales Tax, March 1, 1993) 

6. Consulting 

Petitioner may also offer a consulting  service to users of the Documaster System.  This will 
include how to set up the system and how to retrieve and use electronic forms on file.  The charge 
for the consulting service can be part of the management fee discussed in item 5, or can be charged 
separately for customers requesting a systems integration of the software packages.  Petitioner will 
write the programming code and integrate the system for those customers who choose to use the 
design  software in conjunction with the Documaster System in a network environment.  This 
requires that the service be done on-site  at the customer's location.  Petitioner will be charged an 
hourly rate for this particular service. 
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Answer 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sale's tax on certain enumerated services.  Since 
consulting services are not included within the services enumerated under section 1105(c) of the Tax 
Law, the receipts from charges to customers for consulting services will generally be excluded from 
the tax.  However, when the consulting services are included within a management service contract 
which includes both taxable and nontaxable elements, as discussed in item 5, above, the receipts 
from fees charged for the consulting service will be subject to the tax imposed under section 1105(a) 
of the Tax Law when the fees charged for the management contract are billed to the customer as a 
lump sum.  Contrarily, if the management service contract reasonably and separately states the 
charges for the consulting service and if the charge for the consulting service is separately billed on 
the invoice or other document of sale given to the customer, the receipts from the charges for the 
nontaxable elements will not be subject to the tax imposed under section 1105(a) of the Tax Law. 
(State and Local Sales and Compensating Use Taxes Imposed on Certain Sales of Computer 
Software, TSB-M-93(3)S, Sales Tax, March 1, 1993) 

The receipts from Petitioner's charges to customers requesting a systems integration of the 
software packages, for writing the programming code and integrating the system to enable customers 
to use the design software in conjunction with the Documaster System in a network environment will 
be given the same status as the receipts from charges for software for sales tax purposes. 

DATED: February 15, 1995 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
      are limited to the facts set forth therein.  


