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ADVISORY OPINION PETITION NO. S940502C 

On May 2, 1994, a Petition for Advisory Opinion was received from Empire Blue Cross and 
Blue Shield, 622 Third Avenue, New York, New York 10017-6758. 

The issue raised by Petitioner, Empire Blue Cross and Blue shield, is whether purchases 
made by employees of Petitioner using corporate credit cards issued in the name of the employee and 
containing the initials of Petitioner would be subject to State and local sales and use taxes. 

Petitioner is an organization exempt from State and local sales and use taxes and has been 
issued an Exempt Organization Certificate, Form ST-119. As an exempt organization, Petitioner 
provides its employees with a New York State and Local Sales and Use Tax Exempt Organization 
Certification, Form ST-119.1, to use when they travel on company business to make tax free 
purchases. Several establishments who have accepted a Form ST-119.1 in the past from Petitioner's 
employees have informed Petitioner that they can no longer accept them to certify that the purchaser 
is an exempt organization since the corporate credit card only carries the employee's name and makes 
no reference to Petitioner specifically.  Due to the limitations of American Express regarding the 
number of characters allowed for a corporate name on the credit card, Petitioner proposes to use the 
abbreviation "EBCBS" in place of Petitioner's full name.  New credit cards issued to employees will 
now bear the employees name along with initials EBCBS. 

Section 529.7(h) of the Sales and Use Tax Regulations provides as follows: 

(h) Sales to exempt organizations.  (1) Any sale or amusement charge to 
or any use or occupancy  by  an exempt organization to which an exempt organization 
certificate has been issued is exempt from sales and use tax. 

(2) In order to exercise its right to exemption the organization must be the 
direct purchaser, occupant or patron of record.  It  must also be the direct payer of 
record and must furnish its vendors with a properly completed exempt organization 
certification. "Direct purchaser, occupant or patron" as used in this paragraph 
includes any  agent or employee authorized by the organization to act on its behalf in 
making such purchases, provided the organization and its agent or employee are both 
identified on any bill or invoice.   "Direct payer of record" means that direct payment 
is made by the organization or from its funds. 

(3) An exempt organization certification is deemed to be properly 
completed when it contains the: 
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(i) name and address of the vendor; 

(ii) name and address of the exempt organization; 

(iii) number assigned to the exempt organization certificate; 

(iv signature of a responsible officer of the exempt organization; 
and 

(v) date the certification was executed. 

(4) Sales to any member, office or employee of an exempt organization are 
subject to the sales and use tax when the sales are for the personal use of the 
purchaser rather than the organization.  (emphasis added) 

Pursuant to Section 529.7(h) of the Sales and Use Tax Regulations, an exempt organization 
must be the direct purchaser and payer of record in order to make tax free purchases.  A corporate 
credit card which bears the name of the employee along with name of the exempt organization, or 
an abbreviation for the name of the exempt organization, would be acceptable evidence for 
establishing that the exempt organization is the direct payer of record and that payment for purchases 
will be made from the funds of the organization.  Accordingly, provided vendors are issued properly 
completed Exempt Organization Certifications, Form ST-119.1, by Petitioner's employees who are 
authorized by Petitioner to act on its behalf to make purchases and Petitioner and the employee are 
identified on any bill or invoice as the purchaser of record, employee purchases by use of the 
corporate credit card bearing the name of the employee and an abbreviation of Petitioner's name will 
not be subject to sales and use taxes. 

DATED: July 18, 1994 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


