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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S940315A 

On March 15, 1994, a Petition for Advisory Opinion was received from Tru-Check Computer 
Services, Inc., 85 Executive Blvd. Elmsford, New York  10523. 

The issued raised by Petitioner, Tru-Check Computer Services, Inc., is whether rebate checks 
issued by it constitute promotional materials subject to sales tax as defined by Section 1101(b)(12) 
of the Tax Law. 

Part of Petitioner's business deals with clients who use vendor rebate programs to try to 
increase sales of overstocked inventory, slow moving inventory or new products they would like to 
introduce into the market place. Petitioner's client informs Petitioner that as an incentive to move 
certain of its products it will offer a rebate of a certain percentage or an amount of the cost of that 
product sold by a particular customer of the client.  As part of its service Petitioner calculates the 
amount of the rebate, prints the rebate checks and issues the checks to its client's customers. 

Section 1101(b)(12) of the Tax Law defines promotional material as: 

Any advertising literature, or other related tangible personal property (whether or not 
personalized by the recipient's name or other information uniquely related to such 
person) and envelopes used exclusively to deliver the same.  Such other related 
tangible personal property includes, but is not limited to, free gifts, complimentary 
maps or other items given to travel club members, applications, order forms and 
return envelopes with respect to such advertising literature, annual reports, 
promotional displays and Cheshire labels but does not include invoices, statements 
and the like. (Emphasis supplied) 

Items such as invoices and statements are not included in the definition of promotional 
materials. The rebate checks issued by Petitioner on behalf of its clients are closely related to the 
bookkeeping function associated with invoices and statements and therefore should be treated the 
same.  Consequently, the rebate checks do not qualify as promotional materials as defined in Section 
1101(b)(12) of the Tax Law. 

It should be noted, that while Petitioner's charge for issuing the rebate checks would not be 
an item subject to sales tax in accordance with the meaning and intent of Section 1101(b)(12) of the 
Tax Law, Petitioner would be required to pay sales tax on its purchase of any materials, letters or 
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other mailings associated with informing its clients' customers of the promotional program as well 
as on the rebate checks it purchased. 

DATED: June 27, 1994 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


