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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S930526A 

On May 26, 1993, a Petition for Advisory Opinion was received from Control Systems 
Assoc. of CNY, Inc., 6 South Street, Cazenovia, New York 13035. 

The issue raised by Petitioner, Control Systems Assoc. of CNY, Inc., is whether the receipts 
from the sale of custom software and from updating and modification services are subject to sales 
and use taxes. 

Petitioner installs and modifies custom software in industrial and commercial applications. 
These systems are a combination of custom firmware and custom software whose function is to 
manage energy and control processes while operating under certain environmental rules and/or 
conditions. The rules and/or conditions are subject to change based on a number of variables caused 
by both the user and the environment. 

The software needs to be continually modified when conditions requiring modification are 
discovered or requested by the user. Petitioner's customers chose to either employ Petitioner on an 
occurrence basis or contract on annual basis for the modification/updating of their custom software. 

Effective September 1, 1991, Section 1101(b) of the Tax Law was amended imposing sales 
tax on computer software as follows: 

(14) Pre-written computer software.  Computer software (including pre-written 
upgrades thereof) which is not software designed and developed by the author or 
other creator to the specifications of a specific purchaser. The combining of two or 
more pre-written computer software programs or pre-written portions thereof does 
not cause the combination to be other than pre-written computer software.  Pre­
written software also includes  software designed and developed by the author or 
other creator to the specifications of a specific purchaser when it is sold to a person 
other than such purchaser.   Where a person modifies or enhances computer software 
of which such person is not the author or creator, such person shall be deemed to be 
the author or creator only of such  person's modifications or enhancements.  Pre­
written software or a pre-written portion thereof that is modified or enhanced to any 
degree, where such modification or enhancement is designed and developed to the 
specifications of a specific purchaser, remains pre-written software; provided, 
however, that where there is a reasonable, separately stated charge or an invoice or 
other  statement of the price given to the purchaser for such modification or 
enhancement, such modification or enhancement shall not constitute pre-written 
computer software. (emphasis added) 
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Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-93(3)S, March 1, 1993, pertaining to the 
taxability of computer software and certain related services provides, in part, as follows: 

Effective September 1, 1991, State and local sales and compensating 
use taxes are imposed on the sale or use of prewritten computer 
software and certain related services. 

The effect of this change in the Tax Law is to broaden the types of 
computer software that are subject to sales and use taxes.  Prior to 
September 1, 1993, "custom" software was exempt from tax as 
described in Technical Services Bulletin 1978-1(S). However, certain 
software previously considered "custom" may now be considered 
prewritten computer software and subject to such taxes. References 
in the 1978 bulletin to exempt software are largely obsolete and 
should be disregarded.  The only software that is exempt from sales 
and use taxes under the new law is software designed and developed 
to the specifications of a specific purchaser. 

* * * 

Software that was originally designed and developed to the 
specifications of a specific purchaser (i.e., "custom" software) loses 
its identity as such and becomes prewritten software, subject to tax, 
if and when it is sold to someone other that the person for whom it 
was specifically designed and developed. (emphasis added) 

Moreover, New York State Department of Taxation and Finance Sales Tax Newsletter, Vol. 
19 No. 1, March, 1992, pertaining to recent legislative changes, provides, in pertinent part, that 
"[c]harges for custom software and charges for modifying prewritten computer software remain 
exempt from sales and use taxes." 

In the instant case, Petitioner installs and modifies custom software.  In accordance with 
Section 1101(b)(14) of the Tax Law, TSB-M-93(3)S, supra, and Sales Tax Newsletter, Vol. 19 No. 
1, supra, the receipt from the sale of software designed and developed to the specifications of a 
specific purchaser and subsequent modifications to such custom software are exempt from sales and 
use taxes.  Therefore, Petitioner's receipts from the sale of it's custom software and any charges to 
modify such custom software whether charged on an occurrence or annual basis are not subject to 
sales and use taxes. 
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It is noted, however, that if Petitioner sells software that was originally designed and 
developed to the specifications of a specific purchaser to someone other that person for whom it was 
specifically designed and developed that such software is deemed prewritten software and the 
receipts therefrom are subject to sales and use taxes. 

DATED: October 4, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTED: The opinions expressed in Advisory Opinions
      are limited to the facts set forth therein. 


