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STATE OF NEW YORK
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE

ADVISORY OPINION PETITION NO. S920626A

On June 26, 1992 a Petition for Advisory Opinion was received from O'Keefe & Company,
115 Broadway, Hicksville, NY 11801.

The issue raised by Petitioner, O'Keefe & Company, is whether certain transactions involving
the providing of copying services, as stated in the various scenarios listed below, are subject to New
York State and Local Sales Tax.

Scenario 1

Company (A), hereinafter referred to as (A), provides services to Company (B), hereinafter
referred to as (B), as follows~

To relieve (B) of the costs associated with running (B)'s copy machines, (A) will provide personnel,
paper, toner, and other supplies for (B)'s copiers and will charge (B) 10 cents for each copy made
on the machine.(A) bills sales tax to (B) as follows:

Total copies X 10 cents X applicable sales tax rate

Does (A) have to pay sales tax on purchases of paper, toner and other supplies since (A) is collecting
sales tax on the total charges to (B)?

Answer 1

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipt as "[t]he amount of the sale price of any
property and the charge for any service taxable under this article ..."

Section 1105(a) of the Tax Law imposes tax on "[t]he receipts from every retail sale of
tangible personal property, except as otherwise provided in this article.”

In Scenario 1, (A) is considered to be selling tangible personal property in the form of the
copies to (B). (A) bills (B) for each copy provided. (A)'s total charges to (B) are subject to the tax
imposed under Section 1105(a) of the Tax Law. (A) should not pay any sales tax on (A)'s purchases
of toner and paper since (A) is considered to be reselling the toner and paper to (B). When making
the purchases of paper and toner (A) should furnish the supplier with a properly completed form ST-
120 Resale Certificate. (A)'s purchases of supplies will not be subject to sales tax if the supplies are
actually transferred to (B) as such or as part of tangible personal property. However, if (A) consumes
the supplies without any detectable portion of them being transferred to (B), (A)'s purchases of the
supplies will be subject to the applicable sales or use tax.
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Scenario 2

In addition to the services enumerated in Scenario 1, (A) will also take on the responsibility
of repairing and maintaining the copy machines but will now charge (B) a total of 15 cents for each
copy. (A) has a service contract with a third party with a fixed monthly fee plus a per copy charge.
The third party will do the repair and maintenance work as necessary.

Does (A) have to pay sales tax on the charges for the repairs/maintenance done by and paid
to the third party since CA) has incorporated the estimated cost of the repairs/maintenance that will
be needed into the per copy charge that (A) bills CB) and (A) will also bill CB) for sales tax on the
total. An example of a bill that CA) presents to CB) is as follows:

If (A) handles If (A) does not handle
repairs and maintenance repairs and maintenance
1,000 copies 1,000 copies
X .15 cents X .10 cents
$150.00 $100.00
Sales tax @ 7% 10.50 7.00
$160.50 $107.00

Answer 2

Section 1105(c)(3) of the Tax Law imposes tax upon the receipts from every sale, except for
resale, of the service of "[i]nstalling tangible personal property ... or maintaining, servicing or
repairing tangible personal property ...".

Although A) will charge (B) an additional amount per copy due to being responsible for
repairing and maintaining (B)'s copy machines and will collect the applicable sales tax due on the
additional charges, (A) will not be considered to be reselling the repair and maintenance service
performed for (A) by the third party unless the agreement between (A) and (B) and/or the invoice
CA) gives to CB) specifically indicate Cs) that (A) is charging CB) a specific amount per copy and
that CA) will charge CB) an additional amount per copy for repairs and maintenance. If the
agreement and/or invoice indicates that a separate charge is being made for repairs and maintenance
CA) should not pay sales tax on the charges billed to (A) by the third party. When making purchases
of repair and maintenance services from the third party (A) should furnish the third party with a
properly completed form ST-120, Resale Certificate for purposes of substantiating that the
transaction was not subject to sales tax.
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Scenario 3

(A) provides the same services to (B) as noted in Scenario 1. Additionally (A) agrees to pay the lease
payments that (B) has to make on the copy machine that (B) owns in exchange for a higher per copy
charge. If (B) cancels the copy contract, (A) will stop making the lease payments for (B). A sample
bill is as follows:

If (A) makes lease If (A) does not make
Payments for (B) lease payments for (B)
1,000 copies 1,000 copies
X .20 cents X .10 cents
$ 200.00 $ 100.00

Sales Tax @ 7% 14.00 7.00
$214.00 $107.00

Does (A) have to pay sales tax on the payments it makes to the leasing company?
Answer 3

Section 1101(a)(4) of the Tax Law defines retail sale as "[a] sale of tangible personal property
to any person for any purpose, other than (A) for resale as such ... ".

Section 1101(b)(5) defines sale, selling or purchase as "[a]ny transfer of title or possession
or both .... lease or license to use or consume ... for a consideration or any agreement therefor."

Section 1115(a)(12) of the Tax Law provides an exemption from tax on receipts from retail
sales of "[m]achinery or equipment for use or consumption directly and predominantly in the
production of tangible personal property ... for sale by manufacturing, processing .... "

Because (B) is the lessee of the copier and as (B) is not using the copier to produce copies
for sale, (B)'s lease payments to the lessor were subject to State and local sales tax. The fact that (A)
has agreed to make the lease payments on (B)'s behalf, does not change the tax status of the lease
payments. As (A) has not been assigned the lease by (B), (B) continues to be the lessee of the copier.
(A)'s payments to the lessor will be subject to State and local sales tax. When (A) bills (B) for (A)'s
services, which are billed in the form of a per copy charge, the receipts, regardless of the amount,
will also be subject to State and local tax.

However, it is noted that if (B) assigns the lease to (A), (A) will become the lessee and (A)'s
payments to the lessor would qualify for the exemption provided under Section 1115(a)(12) of the
Tax Law as (A) would be using the machine to produce tangible personal property, in the form of
the copies, for sale to (B). In this instance (A) would be required to give the lessor a properly
completed form ST-121, Exempt Use Certificate in order for the lessor to substantiate that the
transaction was not subject to State or local tax.
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Scenario 4

Scenario 4 is the same as scenario 3 with the exception that (B) does not own its own copy
machine. (A) leases the machine from a leasing company and charges (B) by increasing (B)'s per
copy charge.

Does (A) have to pay sales tax to the leasing company since it is charging (B) sales tax on
the lease by a higher per copy charge?

Answer 4

Section 1101 (a)(4) of the Tax Law defines a retail sale as "[a] sale of tangible personal
property to any person for any purpose other than (A) for resale as such ....

Section 1101(b)(5) defines sale, selling or purchase as "[a]ny transfer of title or possession
or both .... lease or license to use or consume ... for a consideration or any agreement therefor.”

Section 1115(a)(12) of the Tax Law provides an exemption from tax for receipts from retail
sales of "[m]achinery or equipment for use or consumption directly and predominantly in the
production of tangible personal property ... for sale by manufacturing, processing ..."

Since (A) is using the leased copy machine to produce copies which (A) sells to (B), the copy
machine is considered to be used to produce tangible personal property for sale by manufacturing
or processing and (A)'s lease payments to the third party lessor qualify for the exemption provided
under Section 1115(a)(12) of the Tax Law. (A) should give the leasing company a properly
completed form ST-121, Exempt Use Certificate for the purpose of substantiating that the lease
transaction is not subject to sales tax.

DATED: January 5, 1993 /sl
PAUL B. COBURN
Deputy Director
Taxpayer Services Division

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
are limited to the facts set forth therein.



