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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S921005A 

On October 5, 1992 a Petition for Advisory Opinion was received from Enid Hoffman, Gary 
Kahn & Co., 10 Esquire Road, New City, New York 10956. 

The issue raised by Petitioner, Enid Hoffman, Gary Kahan & Co., is whether the charge for 
a video tape produced for advertising purposes is subject to sales tax. 

According to the factual situation presented by the Petitioner an advertising agency developed 
a video for their client's use for advertising purposes.  The video was eventually given by the 
agency's client to buyers and their agents.  The video may also have been used on cable television. 

The agency provided conceptual and creative development of the video, including copy and 
illustration. The agency sub-contracted with a production company to provide additional creative 
services, including the actual videotaping and editing of the final master video. 

The agency then arranged for duplicate copies of the video and for labels and cassette boxes 
to be printed to hold the video. 

Section l105(a) imposes a tax on receipts from every retail sale of tangible personal property, 
except as otherwise provided. 

Section 1105(c)(1) of the Tax Law imposes tax on the services of furnishing information by 
printed or mimeographed matter, including the services of collecting, compiling or analyzing 
information of any kind or nature and furnishing reports thereof to other persons.  However, that 
section excludes" ... the services of advertising or other agents, or other persons acting in a 
representative capacity ... ". 

Section 1105(c)(2) of the Tax Law imposes a tax on the services of "[p]roducing, fabricating, 
processing, printing or imprinting tangible personal property, performed for a person who directly 
or indirectly furnishes the tangible personal property, not purchased by him for resale, upon which 
such services are performed." 

The Section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations states in part, that: 

Advertising services consist of consultation and development of advertising 
campaigns, and placement of advertisements with the media without the transfer of 
tangible personal property .... Sales of tangible personal property such as layouts, 
printing plates, catalogs, mailing devices or promotional handouts, tapes or films by 
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an advertising agency for its own account are taxable sales of tangible personal 
property. 

Example 5:	 An advertising agency is hired to
 
design an advertising program and to
 
furnish artwork and layouts to the
 
media. The fee charged by the agency
 
to its client for this service is not
 
subject to the tax.  However, if the
 
layout and artwork is sold by the
 
advertising agency prior to use by it to
 
the customer for his use, the
 
advertising agency is making a sale of
 
tangible personal property which is
 
subject to the sales tax.
 

Section 527.3(c)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides that "All purchases of 
materials by an advertising agency for use in performing its services are purchases at retail subject 
to the sales tax." 

An advertising firm does not necessarily act as an agent for its client when it purchases 
property for use in creating advertisements. A principal-agent relationship for such purpose will be 
recognized for sales tax application only if the following conditions are met: 

1.	 The advertising agency must clearly disclose to the supplier the name of the client for 
whom the agency is acting as agent, and 

2.	 the advertising  agency must obtain and retain written evidence of agency status with 
the client prior to the acquisition of any tangible personal property or service, and 

3.	 the price billed to the client, exclusive of any agency fee, must be  the same as the 
amount paid to the supplier. The advertising agency may not use the property for its 
own account, such as by charging the item to the account of more than one client. See 
William Esty Company, Adv 0p, St Tx Comm, Sept. 17, 1984, TSB-A-84(22)S. 

The creation of a television commercial is considered the production of tangible personal 
property. Therefore, sales of television commercials embodied  in  tangible form in an original 
negative film, video tape or sound track are subject to sales tax if the property is delivered to the 
customer or its designee in New York State. 
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If the advertising agency's involvement in the production of the commercial is limited to the 
development of concepts without the transfer of any personal property and the client directly retains 
the production company to actually produce the commercial, then the agency is merely selling an 
advertising service which is not subject to sales tax. The amount billed by the production company 
directly to the client for the production of the commercial is a taxable charge on which the 
production company must collect sales tax. 

In a transaction where the client purchases both the development of concepts and the video 
itself from the advertising agency the charges to the client will be considered as receipts from a 
single transaction in which the transfer of title to and possession of tangible personal property occurs, 
if such tangible personal property is transferred to the client pursuant to a contract or agreement 
whereby the client does not have the option of electing to purchase the video tape from the 
advertising agency or from an unrelated third party. Crushing Enterprises Inc., Adv Op Comm T&F, 
October 10, 1990, TSB-A-90(30.1)S. 

In a transaction where the client purchases both the development of concepts and the video 
itself from the advertising agency pursuant to a contract or agreement whereby the client has the 
option of purchasing the video from the advertising agency or from an unrelated third party and 
whereby the purchase of the video by the client from the advertising agency is not contingent upon 
the purchase of the development of concepts from the agency or vice versa, and whereby the charges 
are separately stated, only the portion of the charges which are applicable to the video itself will be 
considered receipts from the sale of tangible personal property and subject to the tax imposed under 
Section l105(a) of the Tax Law. Crushing Enterprises Inc., Adv Op Comm T&F, October 10, 1990, 
TSB-A-90(30.1)S. 

If after the production of the commercial by the production company the advertising agency 
makes changes to the commercial (e.g. editing, dubbing or mixing) then the agency is engaged in a 
service taxable under section 1105(c)(2) of the Tax Law and must collect tax on its charges for all 
such services. If the agency renders both exempt and taxable services to its client, it must collect 
sales and use tax on its entire charge to its client unless it separately states the taxable and exempt 
charges on its billings to its clients. 

If, in conjunction with the services discussed above, material purchased by the advertising 
agency for the purpose of creating advertisements is turned over to the client subsequent to such use, 
this transfer of tangible personal property is considered merely incidental to the "services of 
advertising" and will not negate the exclusion from tax provided for such services under Section 
1105(c)(1) of the Tax Law. See Matter of Laux Advertising v. State Tax Commission, 67 AD2d 
1066. 
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However, in the event that materials retained by the advertising agency after completion of 
a contract is later transferred to the customer for an additional charge, such receipt is subject to tax 
and the agency may not claim a credit for tax paid on its purchase of the property. 

DATED: March 31, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


