
 

  

 

 

 
  

 

 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-93 (14)S 
Sales Tax
February 26, 1993 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITION NO. S921007A 

On October 7, 1992, a Petition for Advisory Opinion was received from KPMG Peat 
Marwick, 345 Park Avenue, New York, New York 10154. 

The issue raised by Petitioner, KPMG Peat Marwick, is whether the receipts derived from 
the temporary engineering design and technical services provided by XYZ Company are exempt 
from State and local sales and use taxes as services provided by a temporary service contractor. 

XYZ Company (hereinafter XYZ) is a provider of temporary engineering design and 
technical services in the State of New York. XYZ is contacted by customers who request engineering 
design and technical services.  These customers include engineers, technicians, and other types of 
professionals within various industries. 

When contacted, XYZ furnishes the requestor with a list of available XYZ personnel and 
their relative experience level.  From this list, the customer chooses the individual or individuals 
who they feel meet the job requirements. XYZ's personnel then assist the customers in their design 
of new products and manufacturing processes in fields such as electronics, aerospace, computer 
hardware and software, as well as various other types of industries. 

Taxability of Services Provided By Temporary Service Contractors, TSB-M-87(13)S, states, 
in part, that: 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes a tax on certain services ... When a 
temporary service contractor provides personnel to perform such taxable services for 
its client, the fee paid by the client for these services constitutes a receipt subject to 
tax.  Accordingly, the temporary service contractor is required to collect sales tax on 
the fee charged to the client for such taxable services, regardless of how the charge 
is arrived at or how much the contractor is required to pay its personnel ... 

Example 1. X Corporation wants the names and titles of its 
executives painted on their office doors. X Corporation requests a 
commercial painter from Y Corporation, a temporary service 
contractor. The painter works for three, 8-hour days at X Corporation. 
Y Corporation bills X Corporation $360.00 ($15.00 per hour x 24 
hours). Since the service performed by the painter is one of the 
services enumerated as taxable under the Tax Law, Y Corporation 
must add a sales tax to the $360.00 charge. 
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If the services performed by the temporary service contractor's employee are not 
subject to tax under Section 1105(c) of the Tax Law, then no tax is to be collected 
on the charge for these services. 

Example 2. Y Corporation, a temporary service contractor, is 
requested by X Company to furnish X Company with an individual 
possessing telephone and typing skills to replace X Company's 
secretary for a four-week period. No tax is required to be collected on 
the fee Y Corporation charges X Company since the services 
provided by Y Corporation's employee to X Company are not taxable 
services under Section 1105(c) of the Tax Law. 

Where the taxable service performed by the individual supplied by the temporary 
service contractor to the client is purchased by the client for resale, or results in a 
capital improvement to real property, such service is not subject to tax under section 
1105(c) of the Tax Law. The temporary service contractor will not be required to 
collect a sales tax on the fee charged the client if a properly completed exemption 
certificate is provided by the client within 90 days of the date the services were 
performed. It should be noted that when services of both a taxable and nontaxable 
nature are performed, tax is required to be charged on the total amount of the bill 
unless the charges for taxable and nontaxable services are separately stated. 

Example 3. Z company requests XYZ, a temporary service 
contractor, to furnish a plumber to install a hot water heater in Z 
Company's office building and to make repairs to the building's 
plumbing system. The plumber works for an hour on the installation 
of the hot water heater and spends an additional 2 hours making 
repairs to the plumbing system. When XYZ bills Z Company, the 
charge for the installation of the hot water heater (a capital 
improvement) and the charge for the repairs to the plumbing system 
(a taxable service) must be separately stated on the bill.  In addition, 
a Certificate of Capital Improvement, Form ST-124, must be received 
by XYZ from Z Company within 90 days of the date the work was 
completed. XYZ will then charge sales tax only on the portion of the 
bill that represents charges for the repair work.  If XYZ does not 
receive a Certificate of Capital Improvement from Z Company within 
the appropriate time period, and/or does not separately state the 
charges on the bill, then a sales tax must be charged on the total 
amount billed to Z Company. 

Example 4. X Company contracts with a customer to repaint the 
customer's office building. XYZ, a temporary service contractor, is 
requested by X Company to furnish X Company with painters to 
assist in performance of the contract.  Since the services being 
furnished by XYZ are for resale by X Company, such services are not 
subject to tax under Section 1105(c) of the Tax Law, provided that a 



 

 

 

-3­
TSB-A-93 (14)S 
Sales Tax 
February 26, 1993 

timely and properly completed Contractor Exempt Purchase 
Certificate, Form ST-120.1, is furnished to XYZ by X Company. 

The Advisory Opinion function is limited to setting forth the applicability of pertinent 
statutory and regulatory provisions to a specified set of facts. The information contained in the 
Petition is not sufficiently detailed for a final classification, for sales tax purposes, of each temporary 
service provided by XYZ. This determination must necessarily be made by administrative procedure. 
Northeastern Computer Services, Inc., Adv Op Comm T & F, June 24, 1988, TSB-A-88(33)S. 

Accordingly, pursuant to TSB-M-87(13)S, supra, if XYZ provides personnel to perform 
services enumerated as taxable under Section 1105(c) of the Tax Law, its charge for such service will 
be subject to sales tax, unless, however, such service has been purchased by its customer for resale, 
or results in a capital improvement to real property. It should be noted that when services of both a 
taxable and nontaxable nature are performed, tax is required to be charged on the total amount of the 
bill unless the charges for taxable and nontaxable services are separately stated. 

DATED: February 26, 1993 /s/ 
PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory 0pinions
    are limited to the facts set forth therein. 


