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On May 29, 1992 a Petition for Advisory Opinion was received from John Piccolo Catering, 
Inc., P.O. Box 379, Saratoga, New York 12866. 

The issue raised by Petitioner, John Piccolo Catering, Inc., is whether the "service charge" 
imposed by it in connection with its banquet and catering business is subject to sales tax. 

Petitioner operates a banquet and catering business in Saratoga Springs, New York. 

Petitioner's service charges are clearly and separately stated on each invoice. The customer 
is informed prior to the event of such charges. 

Petitioner's service policy is to recoup the service cost for an event. It is not its intention to 
make any profit on the stated service charge. The amount collected is paid to the statutory employees 
hired specifically for the event. These employees include waitstaff, bartenders, bus persons and other 
support staff who are hired for the event. No one included in the above group is salaried. If there is 
no event, the people earn no wages. 

Occasionally Petitioner has an event which is a station type event. This requires cooks to 
prepare the food outside the kitchen and to serve it directly to guests attending the event. Wages of 
salaried cooks, as well as other salaried personnel, are not considered in computing the stated service 
charge. 

Petitioner does not include on the invoice any designation relating to gratuities. Any gratuity 
received by an employee and reported, is recorded for Social Security purposes only. 

Petitioner's banquet and catering menu describes its service charge as follows: 

"2. Service Charge:  An 18% charge is added to your invoice for service. This charge 
covers set up and breakdown service, kitchen service, floor personnel and 
supervision. This is not a gratuity but encompasses all service costs." (Emphasis 
supplied) 

Section 527.8(1) of the Sales and Use Tax Regulations states: 

Gratuities and service charges. Any charge, made to a customer, is taxable 
as a receipt from the sale of food or drink, unless: 

(1) the charge is separately stated on the bill or invoice given to the 
customer; 
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(2) the charge is specifically designated as a gratuity; and 

(3) all such monies received are paid over in total to employees. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipt as: "The amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under this article .... without any deduction for 
expenses ..." 

In order to be exempt as a gratuity, the charge for same such must meet all three of the 
conditions set forth in Section 527.8(1) of the Sales and Use Tax Regulations. Petitioner's charge is 
not specifically designated a gratuity and thus fails to meet the second condition. This is evidenced 
by the fact that petitioner's own menu states that the "service charge" is not a gratuity. In addition, 
Petitioner's employees receive no remuneration other than the service charge and therefore the 
service charge is actually the employees' wages and not gratuities. Section 1101(b)(3) of the Tax 
Law does not allow a deduction for wages when calculating the receipt subject to tax. Accordingly, 
Petitioner's "service charge" is a part of its receipts subject to sales tax. 

DATED: August 18, 1992	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
 are limited to the facts set forth therein. 


