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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S920127B 

On January 27, 1992, a Petition for Advisory Opinion was received from SSC Corp., 971 
Waverly Avenue, Hallsville N.Y. 11742. 

The issue raised by Petitioner, SSC Corp., is whether it may purchase for resale trash 
containers which are used in its trash removal service. 

Petitioner is in the business of providing trash removal service. Petitioner's customers have 
the option to purchase or rent a trash container. The rental fee for the container is not dependent upon 
the frequency of service, tipping fees, or any other charges made by Petitioner. Petitioner's charges 
for the containers are separately stated on its billing to its customers. 

Section l105(a) imposes a tax upon "[T]he receipts from every sale of tangible personal 
property. . ." 

Section 1101(b)(4)(i) defines, in part, a retail sale as "A sale of tangible personal property 
to any person for any purpose, other than (A) for resale as such,. 

Section 1101(b)(5) of the Tax Law defines a sale as: "[A]ny transfer of title or possession or 
both, exchange or barter, rental, lease or license to use or consume, conditional or otherwise, in any 
manner or by any means whatsoever for a consideration, or any agreement therefor, including the 
rendering of any service, taxable under this article, for a consideration or any agreement therefor." 

Section 526.7 of the Sales and Use Tax Regulations provides in part that: 

(1) The words sale, selling or purchase mean any transaction in which there 
is  a transfer of title or possession, or both, of tangible personal property for a 
consideration. 

(2) Among the transactions included in the words, sale, selling or purchase 
are exchanges, barters, rentals, leases or licenses to use or consume tangible personal 
property. (Emphasis supplied) 

Section 526.6(c)(1) of the Sales and Use Tax Regulations provides that: 

Where a person, in the course of his business operations, purchases tangible personal 
property  or services which he intends to sell, either in the form in which purchased, 
or as a component part of other property  of services, the property or services which 
he has purchased will be considered as purchased for resale, and therefore not subject 
to tax until he has transferred the property to his customer. 
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Section 1105(a) of the Tax Law imposes a sales tax on "receipts from every retail sale of 
tangible personal property". However, where a purchaser acquires such property for the purposes of 
resale, which includes rental of the property, the purchase is exempt from sales tax in accordance 
with Section 1101(b)(4) of the Tax Law and Sections 526.6(c)(1) and 526.7(a)(1) of the Sales and 
Use Tax Regulations. 

In connection with trash removal where the sale of property and service is sold jointly, the 
transaction must be viewed in its entirety. Thus in the instant case, for all practical purposes, the 
purchaser of the trash removal service cannot purchase the container separately from the service even 
though a separate price is shown on the invoice to its purchaser. Indeed it is Petitioner who is using 
the container to facilitate the removal of trash from its customer's premises as well as the customer 
who is using the container to store its trash while waiting for Petitioner to remove it. In situations 
where there is joint use of tangible personal property by the provider of the property and the receiver 
of the property, a resale of such property will not be found since it will not meet the exclusive test 
required for purchases to meet the resale exclusion. (See: American Locker v. Gallman, 32 N.Y.2d 
175; Albany Calcium Light v State Tax Commission, 44 N.Y.2d 986; U-Need-A-Roll-Off Corp. v. 
State Tax Commission, 67 N.Y.2d 690.) Therefore Petitioner may not purchase its trash containers 
for resale. Waste Management of New York, Inc., Dec Tax App Trib, March 21, 1991. 

DATED: May 5, 1992	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


