
  

 
 

 

 

 

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S910415A 

On April 15, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from ARA Services, Inc., 
PO Box 7548, Tax Department, 19th Floor, Philadelphia, PA 19101. 

The issue raised by Petitioner, ARA Services, Inc., is whether a management fee and other 
cost reimbursements paid to Petitioner to operate a for-profit cafeteria which is open to the general 
public will be subject to sales tax. 

Petitioner is in the business of providing food service management pursuant to contracts with 
clients under various fiscal arrangements. Petitioner is contemplating entering into a contract with 
a prospective landlord who operates a cafeteria in building owned by him on Long Island. The client 
is not an employer that is operating a cafeteria for his employees. The client will not subsidize the 
cafeteria or Petitioner for the benefit of his employees. The cafeteria food and beverage prices will 
be set with reference to existing market conditions for its type of business located in the general 
vicinity in order to make a profit. The cafeteria will be open to the general public. 

Section 1105(c) of the Tax Law imposes sales tax upon the receipts from every sale, except 
for resale, of certain enumerated services. The providing of a management service to operate a for­
profit cafeteria which is open to the general public is not a service enumerated under Section 1105(c) 
of the Tax Law. 

Section 527.8(k) of the Sales and Use Tax Regulations provides: 

(1) An employer who by contract or otherwise engages a caterer or 
food service contractor to provide food and drink or, service to 
employees at the employer's expense is the purchaser of food and 
drink subject to the sales tax. 

Example 1: Employer E provides food and drink to his employees 
without charge. E contracts with a food service contractor F to 
prepare and serve the food and drink for a fee to be paid by E.  The 
fee paid by E is subject to tax as a receipt from the sale of food and 
drink. 

(2) Sales of food, drink or service to employees through a cafeteria on 
an employer's premises are subject to the sales tax. 

Example 2:  Employer E maintains a cafeteria or restaurant on his 
premises for the purpose of selling food and drink to his employees. 
The sale of the food and drink to the employees is taxable. 
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(3) When the employer subsidizes the caterer or food service 
contractor, such subsidy regardless of whether it is called a 
management fee, guarantee of profit or some other designation is 
taxed as a receipt from the sale of food and drink. 

Example 3:  Caterer C agrees to charge employer E's employees a 
scheduled amount for each item of food and drink it sells to them. E 
agrees to pay Caterer C an amount, in addition to the employees' 
payments, which would guarantee a 12 1/2 percent profit from the 
sales to the employees. The amount paid by E to the caterer is a 
taxable receipt from the sale of food and drink. 

Example 4:  Employer E enters into an agreement with Caterer C. 
The agreement provides that C prepare, service and sell food and 
drink to E's employees at a price mutually agreed to and in addition, 
E will pay a subsidy to C for operating the facility. The subsidy will 
be in such an amount to allow C to make a profit on its sales of food 
and drink to the employees. However, if C's profits from the sale of 
food and drink exceed a net figure, C and E will share the excess 
profits in an agreed apportionment. Irrespective of the profit sharing 
agreement, the subsidy paid by E is considered to be a receipt from 
the sale of food and drink. 

(4) If a subsidy is paid by an employer in addition to a specified 
amount paid by the employee, both amounts are taxed as the receipt 
from the sale of food and drink. 

Example 5:  Employer E will pay 50¢ to a caterer for each sale of 
food and drink to E's employees. E's employees will pay any amount 
due which exceeds the 50¢ paid by E. Both the amount paid by the 
employee and the 50¢ paid by E are taxable receipts from the sale of 
food and drink. 

(5) The caterer or food service contractor is a vendor required to 
collect the tax on receipts from either the employees employer or 
both. 

In the Matter of Stouffer Management Food Service, Inc. v. Tully, 98 Misc 2d 1128, affd 
without opn 69 AD2d 1023, mot for lv to app den 47 NY2d 709, the court held that a food service 
corporation which operates in-house restaurant facilities for employees, under contracts with various 
employers, is liable for sales tax on reimbursed costs, management fees and subsidy payments which 
are received from the corporate clients pursuant to various contracts in which the employees either 
do not pay for the food or pay a small portion. 
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The operation of the cafeteria facilities in the instant case is analogous to the operation of the 
facilities held subject to sales tax by section 527.8(k) of the Sales and Use Tax  Regulations. It differs 
only in that instead of being an employer subsidized cafeteria as set forth in the Regulations, it is a 
landlord subsidized cafeteria. 

Therefore even though the cafeteria will be open to the general public, will not be limited to 
the employees of the client and will establish prices for food and beverages that will be set in order 
to make a profit, the management fee and other cost reimbursements that may be paid to Petitioner 
by the landlord to operate the cafeteria will be subject to sales tax since Petitioner will be providing 
a subsidized restaurant or catering  service as envisaged in Stouffer Management Food Service, Inc. 
v. Tully, supra. 

DATED: October 28, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


