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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S910829A 

On August 29, 1991, a Petition for Advisory Opinion was received from Dolan and Dolan, 
Box D, Newton, NJ 07860-0106. 

The issue raised by Petitioner, Dolan and Dolan, is whether revenues from the sale of 
advertising space in it's client's shopper directory is subject to sales tax. 

Petitioner's client is an entity formed under the laws of the State of New Jersey and maintains 
its principal office for business within the State of New York. Petitioner's clients sole source of 
income is derived from the sale of advertising space in a discount shoppers directory which it 
publishes at several intervals throughout the course of the year. The directory itself is distributed free 
by Petitioner's client to various corporations which furnish it to their employees as part of their 
employee benefits program. There is no charge made for the distribution of the directory or on 
account of sales made by advertisers to directory users. The sole source of income derives from the 
actual sale of the advertising space within the various directories and all of these sales are 
consummated at Petitioner's client's home office within the State of New York. 

Section 1105(c)(1) of the Tax Law imposes sales tax on certain information services, but 
excludes the sale of the services of advertising from said tax. 

Section 527.3(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations provides that: 

(5) Fees for the services of advertising agencies or other persons acting in a 
representative capacity are excluded from the tax. Advertising services consist of 
consultation and development of advertising campaigns, and placement of 
advertisements with the media without the transfer of tangible personal property. 
The furnishing of a personal report containing information derived from information 
services, by an advertising agency, to its client for a fee is not a taxable information 
service. However, if an advertising agency is engaged only for the purpose of 
conducting a survey or if a survey is separately authorized and billed to the customer, 
the taxability of such survey is determined in accordance with the provisions of 
subdivision (a) of this section and the other provisions of this subdivision. Sales of 
tangible personal property such as layouts, printing plates, catalogs mailing devices 
or promotional handouts, tapes or films by an advertising agency for its own account 
are taxable sales of tangible personal property. 

In Stillman Advertising, Inc., Adv Op Comm T&F, May 26, 1988, TSB-A-88(30)S the 
Commissioner advised that an advertising agency's total fee, whether or not itemized on the billing 
to the client, for producing an advertisement and placing it in a printed medium, without the transfer 
of tangible personal property to the client, is an exempt advertising charge as defined in Regulation 
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527.3, supra. The operation of the exemption is not dependent on the selected publication's taxability 
or method of distribution, nor is it material whether or not the publication is for sale. 

Accordingly, pursuant to Section 1105(c)(1) of the Tax Law, Section 527.3(b)(5) of the Sales 
and Use Tax Regulations and Stillman Advertising, Inc.. supra, the sale of advertising space by 
Petitioner's client in its shopper directory is not subject to sales and use tax. 

DATED: October 11, 1991 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


