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STATE OF NEW YORK 

COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S910117A 

On January 17, 1991 a Petition for Advisory Opinion was received from Satterlee Stephens 
Burke & Burke, 230 Park Avenue, New York, New York 10169-0079. 

The issue raised by Petitioner, Satterlee Stephens Burke & Burke, is whether a not-for-profit 
corporation not otherwise subject to sales tax pursuant to Section 1116(a)(4) of the Tax Law is 
required to collect sales tax with respect to an annual auction held at a commercial auction house. 

A corporation organized under the New York Not-for-Profit Corporation Law ("Nonprofit 
Inc.") has duly obtained an Exempt Organization Certificate from the Department of Taxation and 
Finance. Nonprofit Inc. proposes to raise funds for its charitable purposes through a charity auction. 
Nonprofit Inc. will solicit donations of property from the general public approximately two months 
before the auction. Nonprofit Inc.  will place advertisements about the auction in an auction trade 
publication. The auction will be conducted by a professional auctioneer. The items available for 
auction will be previewed on the day of the auction. The auction will be held on the grounds of a 
public school or at a commercial auction house. 

Section 1116(a)(4) of the Tax Law provides that: 

(a) Except as otherwise provided in this section, any sale or amusement 
charge by or to any of the following or any use or occupancy by any of the following 
shall not be subject to the sales and compensating use taxes imposed under this 
article: 

* * * 

(4)	 Any corporation, association, trust, or community chest, fund or 
foundation, organized and operated exclusively for religious, 
charitable, scientific, testing for public safety, literary or educational 
purposes, or to foster national or international amateur sports 
competition (but only if no part of its activities involve the provision 
of athletic facilities or equipment), or for the prevention of cruelty to 
children or animals, no part of the net earnings of which inures to the 
benefit of any private shareholder or individual, no substantial part of 
the activities of which is carrying on propaganda, or otherwise 
attempting to influence legislation, (except as otherwise provided in 
subsection (h) of section five hundred one of the United States 
internal revenue code of nineteen hundred fifty-four, as amended), 



  
 

  

 
 

-2­
TSB-A-91 (27)S 
Sales Tax 
March 7, 1991 

and which does not participate in, or intervene in (including the 
publishing or distributing of statements), any political campaign on 
behalf of any candidate for public office; 

Section 1116(b)(1) of the Tax Law provides in part that: 

(b)	 Nothing in this section shall exempt: 

(1)	 retail sales of tangible personal property by any shop or store operated by an 
organization described in paragraph (4), . . .of subdivision (a) of this section; 

Section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides in part that: 

(2) Retail sales of tangible personal property made by  any  shop or store 
operated by an exempt organization described in section 1116(a)(4), . . .are subject 
to the sales and use tax.  A shop or store  as used in this section includes any  place or 
establishment where goods are sold from display with a degree  of  regularity, 
frequency and continuity as  well  as any place where sales are made through a 
temporary shop or store located on the same premises as persons required to collect 
tax. . . . 

Example 1:	 An exempt organization owning a fleet of automobiles decides to sell, 
at auction, a number of the automobiles. The automobiles sold at the 
auction are not subject to sales or use tax. 

In the instant case Nonprofit Inc. is an organization exempt from the imposition of sales tax 
pursuant to Section 1116(a)(4) of the Tax Law and thus any sales made by it of property that has 
been donated to it are not subject to sales tax unless it is engaged in the retail sale of tangible 
personal property by any shop or store operated by it as provided for by Section 1116(b)(l) of the Tax 
Law. 

The sale at an annual auction by Nonprofit Inc. of property donated to it does not constitute 
a retail sale through a shop or store in accordance with Section 529.7(i)(2) of the Sales and Use Tax 
Regulations.  The fact that the annual auction may be held at a commercial auction house or on the 
grounds of a public school or that Nonprofit Inc. may hire a professional auctioneer to conduct the 
auction does not cause the receipts from the property sold at auction to be subject to sales tax. 

DATED: March 7, 1991	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


