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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S900417E 

On April 17, 1990 a Petition for Advisory Opinion was received from Sharon P. Sheinfeld, 
c/o Richard A. Eisner & Company, 575 Madison Avenue, New York, New York 10022. 

The issue raised by Petitioner, Sharon P. Sheinfeld, is what sales tax exemption documents 
should a painting contractor obtain when he is acting as a subcontractor for a prime contractor or 
directly for an owner or tenant. 

Petitioners' client is a painting contractor who performs both capital improvements and 
repairs. The work is performed directly for tenants and owners as well as subcontractors for general 
building contractors. 

Section 541.5(b)(4) of the Sales and Use Tax Regulations provide that: 

Documents; capital improvement contracts. (i)  When a properly 
completed certificate of capital improvement has been furnished to 
the contractor, the burden of proving the job or transaction is not 
taxable and the liability for the tax rests solely upon the customer. 

(a)   The prime contractor should obtain a certificate of capital 
improvement from the customer and retain it as part of his records. 
Copies of such certificate must be furnished to all subcontractors on 
the job and retained as part of their records. 
(b) A certificate of capital improvement may not be issued by a 
contractor, subcontractor or any other person to a supplier on the 
purchase of tangible personal property. 

(ii) Where a contractor does not receive a capital improvement 
certificate from a customer, the contract or other records of the transaction 
will prevail. In such case: 

(a) where the contractor does not receive a capital improvement 
certificate, collects tax on the full invoice price and the job is a capital 
improvement to real property, the contractor is liable for the tax on the cost 
of materials incorporated into the job, plus the tax collected from the 
customer. The customer is entitled to a refund of the tax paid to the 
contractor; or 
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(b) where the contractor does not receive a capital improvement 
certificate, collects no tax on the charges billed to the customer and the job 
is a capital improvement to real property, the contractor is liable for the tax 
on the cost of materials incorporated into the job performed. 

(iii) If a contract includes the sale of tangible personal property which 
remains tangible personal property after installation, the contractor must 
collect the appropriate New York State and local taxes from the customer on 
the selling price, including any charge for installation, of the tangible 
personal property unless a properly completed exemption certificate is issued 
by the customer. The contractor may apply for a credit or refund of taxes he 
has paid on purchases of the tangible personal property that remain tangible 
personal property after installation. 

Accordingly, if Petitioner's client is performing a capital improvement contract for a 
subcontractor, prime contractor, tenant or owner he should obtain a copy of the Certificate of Capital 
Improvement (Form ST-124) which was issued to his prime contractor or an original Certificate of 
Capital Improvement from the owner or tenant. If Petitioner's client is performing a repair or 
maintenance contract for a subcontractor or a prime contractor, he should obtain a Contractor 
Exempt Purchase Certificate (Form ST-120.1) from his subcontractor or prime contractor. It should 
be noted that if Petitioner's client is working for an exempt organization described in Section 1116(a) 
of the Tax Law, he must obtain a copy of the organization's exempt organization certification or a 
governmental purchase order. 

DATED: August 20, 1990 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


