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ADVISORY OPINION     PETITION NO. S900418B 

On April 18, 1990 a Petition for Advisory Opinion was received from Sharon P. Sheinfeld, 
c/o Richard A. Eisner & Company, 575 Madison Avenue, New York, New York 10022. 

The issue raised by Petitioner, Sharon P. Sheinfeld, is whether a painting contractor when 
claiming a credit for New York State sales tax paid on purchases and supplies pursuant to Section 
1119(c) of the Tax Law, for services sold for resale can accept a Resale Certificate (Form ST-120) 
in good faith for the purposes of claiming said credit. 

Petitioner is a painting contractor who pays sales tax on all purchases of materials and 
supplies. Petitioner's services include both capital improvements and repairs performed for exempt 
organizations and non-exempt customers. 

Section 1132(c) of the Tax Law states, in part: 

For the purpose of the proper administration of this article and to 
prevent evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that 
all receipts for property or services of any type mentioned in 
subdivisions (a), (b), (c) and (d) of section eleven hundred five . . . are 
subject to tax until the contrary is established, and the burden of 
proving that any receipt . . . is not taxable hereunder shall be upon the 
person required to collect tax or the customer. Unless (1) a vendor 
shall have taken from the purchaser a certificate in such form as the 
tax commission may prescribe . . . to the effect that the property or 
service was purchased . . . for some use by reason of which the sale 
is exempt from tax under the provisions of section eleven hundred 
fifteen, . . . the sale shall be deemed a taxable sale at retail. Where 
such a certificate or statement has been furnished to the vendor the 
burden of proving that the receipt . . . is not taxable . . . shall be solely 
upon the customer . . . . 

The meaning of such provision is explained in Section 532.4 of the Sales and Use Tax 
Regulations, as follows: 

Presumption of Taxability ... 
(a) General.  It  shall be presumed that all receipts from sales of 
property . . . of any type mentioned in subdivision (a). .  .  of section 
1105 of the Tax Law [viz., sales of tangible personal property] are 
subject to tax until the contrary is established. 
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(b)  Burden of proof. (1) The burden of proving that any receipt . . 
. is not taxable shall be upon the person required to collect tax or the 
customer. 
(2) When the vendor makes a sale which  is  exempt because the 
property purchased is for . . . an exempt use . . ., as proof of the 
exemption the vendor shall, at the time of sale, obtain a properly 
completed exemption certificate from the purchaser and retain  the 
certificate in his files. Such certificate satisfies the vendor's burden of 
proof. 
(3) When the vendor is furnished with a properly completed 
exemption certificate, the burden of proving a transaction is not 
taxable shall be solely upon the customer. 
(4) The vendor shall not be relieved of the burden of proof when no 
exemption certificate or an improper certificate has been furnished 
him, or when the vendor has actual knowledge that a certificate 
furnished is false or fraudulent. 

(c) Use  of exemption certificates. (1) To enable purchasers 
entitled to an exemption from the sales and compensating use tax to 
avail themselves of the exemption and for administrative purposes, 
the Department of Taxation and Finance provides various exemption 
forms, the  use  of which is governed by the conditions under which 
they are issued.  A vendor is not required to collect tax from a 
purchaser who furnished a properly  completed exemption certificate. 

(2)  A certificate is considered to be properly completed when 
it contains the:

 (i) date prepared;
 (ii) name and address of purchaser; 
(iii) name and address of vendor; 
(iv) identification number of purchaser as shown on the certificate of 

authority, or exempt organization number as shown  on  the exempt 
organization certificate. However, a farmer's exemption certificate does not 
have such a number.

 (v) signature of purchaser or purchaser's authorized 
representative; and 

(vi)  any other information required to be completed 
on the particular form. (20 NYCRR 532.4) 

Accordingly, an exemption  certificate is properly completed when all of the information 
requested on it is furnished and the certificate is signed by the purchaser or the purchaser's authorized 
representative. A vendor is not relieved of his duty to collect tax if he has actual knowledge that a 
certificate is false or fraudulent. However, if a vendor has no such actual knowledge, he is under no 
duty to interrogate a customer to insure that an exemption certificate which is properly completed 
on its face is not false or fraudulent. Saf-Tee Plumbing Corp. v. Tully, 77 AD2d 1. 
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Although a Contractor Exempt Purchase Certificate is the correct certificate to be used in the 
above transaction, as long as the Resale Certificate received by Petitioners' client is properly 
completed, he may accept it in good faith. 

DATED: August 7, 1990	 s/PAUL B. COBURN 
Deputy Director 
Taxpayer Services Division 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


