
 

    

  

 

      

   

   

 

  

 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-89(15)S 
Sales Tax 
June 22, 1989 

STATE OF NEW YORK 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S890216A 

On February 16, 1989, a Petition for Advisory Opinion was received from Hafner Associates, 
Inc., 9 South Goodman Street, Rochester, New York 14607. 

The issues raised are: 

1.	 Are carpet tiles, which are applied directly to an unfinished floor with self-releasing 
glue, a capital improvement the first time they are installed in a new building? 

2.	 Is the replacement of the carpet tiles described in issue 1, for renovation purposes, 
a capital improvement? 

3.	 Is carpet, which is tacked down with pad over an unfinished floor, a capital 
improvement the first time it is installed in a new building? 

4.	 Is the replacement of the carpet described in issue 3, for renovation purposes, a 
capital improvement? 

5.	 Is carpet, which is applied directly to an unfinished floor with glue, a capital 
improvement the first time it is installed in a new building? 

6.	 Is the subsequent replacement of the carpet described in issue 5, for renovation 
purposes, a capital improvement? 

7.	 Is freestanding shelving, that is bolted to a finished wall for safety, a capital 
improvement? (The bolts leave sizable holes in the wall when removed. However, 
this damage could be repaired.) 

8.	 Is the shelving, described in issue 7, which is bolted to an unfinished wall, a capital 
improvement? 

9.	 Is freestanding shelving that is custom built for a space, but can be moved, a capital 
improvement if it is bolted to a finished wall for safety? 

10.	 Is the shelving described in issue 9 a capital improvement if it is bolted to an 
unfinished wall? 

11.	 Is audio visual casework that is affixed to a finished wall a capital improvement even 
though it could be removed? 
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12.	 Is audio visual casework that is affixed to an unfinished wall a capital improvement? 

13.	 Are custom made window blinds that are bolted or screwed to the window casement 
a capital improvement?  (The bolts would leave holes in the casement.) 

14.	 Is drapery that was custom made for a window (size, color, etc.) a capital 
improvement if the user can leave the rod but remove the drapery? 

15.	 Is drapery that was custom made for a window (size, color, etc.) a capital 
improvement if the user can remove both the rod and the drapery? 

16.	 Is removable lighting that is affixed to a wall or ceiling a capital improvement? 
(Removal would leave damage that could be repaired.) 

17.	 In the event of a dispute with a customer over what constitutes a capital 
improvement, is the seller relieved of any sales tax liability if the customer completes 
and signs a capital improvement certificate? 

18.	 If the corporation purchases the materials for a capital improvement job from one 
vendor and pays a different vendor for labor and installation, who is liable for the 
collection and payment of the sales tax on the materials? 

19.	 Is custom built cabinetry, that is affixed to a finished wall, a capital improvement? 

20.	 Is the cabinetry discussed in issue 19 a capital improvement if it is affixed to a new 
wall during renovation? 

Petitioner performs interior designing and space planning services for clients. Included within 
Petitioner's services are the specifying of fabrics and finishes, the providing of space layout 
drawings, plans for non-structural partitions, furniture layouts, lighting plans, built-in cabinetry 
plans, solutions to acoustical problems, the budgeting of projects, fire code compliance and 
management of the project. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the receipts from every sale of tangible 
personal property. Section 1105(c)(3) imposes tax upon the services of installing tangible personal 
property, except for installing property which, when installed, will constitute an addition or capital 
improvement to real property. 

Section 1101(b)(9) of the Tax Law and Section 527.7(a)(3) of the Sales and Use Tax 
Regulations define "capital improvement" as an addition to real property which "(i) substantially 
adds to the value of the property, or appreciably prolongs the useful life of the real property; and (ii) 
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becomes part of the real property  or is permanently  affixed to the real property so that removal would 
cause material damage  to the property or article itself; and (iii)  is intended to become a permanent 
installation". 

The work performed by  the contractor must meet all three of the above requirements to be 
considered a capital improvement. 

Section 541.2 of the Sales and Use Tax Regulations states: 

*	 * * 

(g)	 Capital improvement. 

(2)	 A capital improvement does not include: 

(i)	 A contract for the sale and installation of tangible personal property 
which when installed remains tangible personal property;. . . 

The criteria for determining the tax status of charges for the installation of floor covering has 
been  changed effective June 1, 1989. On and after June 1, 1989, floor coverings (carpet, carpet 
padding, linoleum and vinyl roll flooring,  carpet tile, linoleum tile and vinyl tile) installed as the 
initial finished floor covering in new construction, a new addition to an existing building  or 
structure, or in a total reconstruction of an existing building or structure, constitutes a capital 
improvement regardless of the method of installation. 

Floor covering installed other than as described above does not qualify as a capital 
improvement. The charge for installation of floor covering which does not qualify as a capital 
improvement is subject to New York State and local sales tax. Thus floor covering installed other 
than (1) in new construction, (2) in an addition to existing construction, or (3) in a total 
reconstruction of an existing building or structure is not a capital improvement, and the installation 
charge is subject to the sales tax regardless of the manner in which the covering is installed. 

The amended rules with respect to floor covering apply to any installations occurring on and 
after June 1, 1989, unless the contract for such installation was entered into prior to February 1, 
1989. 

The following applies to carpet, carpet pad and carpet tiles installed prior to June 1, 1989; 
or installed on or after June 1, 1989 provided the contract for such installation was entered into prior 
to February 1, 1989: 

When carpeting is laid over a sub-floor (unpainted concrete, plywood etc.) which is not 
intended for use without additional covering, the installation constitutes a capital improvement to 
real property.  See S & Y Floor Covering, Advisory OP State Tax Comm., February 19, 1981, TSB-
H-81(50)S. 
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Accordingly, the original installation of self-gluing carpet tiles, or of wall-to-wall carpet by 
either being glued or tacked down with pad over an unfinished floor in a new building or structure 
will constitute a capital improvement. The installation of these same items over an unfinished floor, 
for renovation purposes, will also be considered as a capital improvement. 

The following applies to carpet, carpet pad and carpet tiles installed on or after June 1, 1989 
unless the contract for such installation was entered into prior to February 1, 1989: 

Self-gluing carpet tiles or wall-to-wall carpet which is glued down or which is tacked down 
with pad and which is installed as the initial finished floor covering in new construction, a new 
addition to an existing building or structure, or in a total reconstruction of an existing building or 
structure, constitutes a capital improvement. 

The installation of the carpet tiles or the wall-to-wall carpet (glued down or tacked down with 
pad) for renovation purposes will be considered a capital improvement only if the installation results 
from a total reconstruction of an existing building or structure. In those instances where the 
installation of the replacement carpet is not part of a total reconstruction of an existing building or 
structure, such installation will not be considered a capital improvement. 

The installation of standard sized or custom built free standing shelving by bolting (for safety 
purposes) such shelving to a new or an unfinished wall will not be considered a capital improvement. 
Such installation will not result in a permanent affixation whereby the shelving is physically 
incorporated into the real property nor whereby withdrawal of the bolts, for the purpose of removing 
the shelving, causes material damage to either the shelving or the wall, as required under Section 
1101(b)(9)ii of the Tax Law. Whereas the shelving is free standing and is fastened to the wall for 
safety purposes only, the installation is not intended to be permanent as required under Section 
1101(b)(9)(iii) of the Tax Law. 

The installation of audio visual casework to a finished or an unfinished wall by a method 
which will allow removal of such casework will not qualify as a capital improvement. Such method 
of installation will not result in the audio casework being physically incorporated into the real 
property nor cause material damage to occur to either the audio visual casework or the wall upon 
removal of the audio visual casework, as required under Section 1101(b)(9)(ii) of the Tax Law. 
Moreover, as the method of installation will allow removal of the audio visual casework, it is clear 
that the installation is not intended to be permanent as required under Section 1101(b)(9)(iii) of the 
Tax Law. 

The installation of custom made window blinds, whereby the blinds are fastened to the 
window casement by bolts or screws does not constitute a capital improvement as such installation 
does not fulfill the requirements of Sections 1101(b)(9)(ii) or (iii) of the Tax Law. 

The installation of a drapery rod and drapery, whether or not custom made for a particular 
window, does not qualify as a capital improvement as such installation does not meet the 
requirements of Sections 1101(b)(9)(ii) or (iii) of the Tax Law. 



 
 

   
  

 

 

 

 

-5­
TSB-A-89(15)S 
Sales Tax 
June 22, 1989 

The installation of removable lighting does not constitute a capital improvement as such 
installation is not intended to be permanent as required under Section 1101(b)(9)(iii) of the Tax Law. 

In those instances where a contractor is given a properly completed form ST-124 Certificate 
of Capital Improvement by the customer within 90 days after rendering services, the burden of 
proving the job or transaction was not taxable rests solely on the customer. However, if the 
contractor has not been given a properly completed Certificate of Capital Improvement within 90 
days, the work performed will be deemed to have been a taxable transaction. In such an instance, if 
the contractor fails to pay the appropriate tax on the full amount of the contract, the contractor will 
be required to bear the burden of proving the transaction was exempt. It is noted that acceptance of 
this certificate by a contractor does not relieve the contractor of the liability for payment of sales tax. 
The contractor must pay sales tax on the purchase of building materials or other tangible personal 
property incorporated into the real property as a capital improvement. 

Section 527.7(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations states: 

Any contractor who is making a capital improvement must pay a tax 
on the cost of materials to him, as he is the ultimate consumer of the 
tangible personal property. 

Accordingly, whenever Petitioner acts as the general or prime contractor on a project and 
purchases materials for incorporation into such project, Petitioner will be liable for paying sales tax 
on the cost of such materials. The fact that Petitioner hires a subcontractor to perform the installation 
of such materials will not relieve Petitioner from being liable for the sales tax due on the purchase 
of the materials. 

The installation of custom built cabinetry, where the cabinets are fastened to a finished wall 
or a new wall resulting from a renovation, will qualify as a capital improvement provided such 
installation meets the criteria of Section 1101(b)(9) of the Tax Law. 

The pertinent criteria to consider in determining whether the installation constitutes a capital 
improvement includes the permanency of the affixation of the improvements to the related realty, 
whether the improvements can be readily removed without damage to them or the realty, and 
whether the improvements were intended as permanent installations. Matter of Flah's of Syracuse, 
Inc. vs Tully, (89 AD2d 729). 
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Accordingly, the installation of the custom built cabinetry will qualify as a capital 
improvement where such cabinetry is permanently affixed to a finished or newly renovated wall in 
such a manner that removal would cause material damage to the cabinetry or the wall and it can be 
shown that such installation is intended to be permanent. 

The intention of permanence must be determined based upon the circumstances of the 
particular installation. For instance, the installation of an improvement in a leasehold where the 
provisions of the lease require the lessee to remove the improvement upon termination of the lease 
evidences an intent to not make a permanent installation, notwithstanding the affixation of the 
installation with a great degree of apparent permanence (RE Western Hills Operating Co., Advisory 
OP State Tax Comm., July 21, 1986, TSB-A-86(27)S. 

It is noted that the installation of the items mentioned above, with the exception of the 
installations of the carpeting items and custom cabinetry when qualifying as a capital improvement, 
constitute the installation of tangible personal property which when installed remains tangible 
personal property.  

Accordingly, Petitioner is liable for collecting sales tax from customers based on the total 
charges for those installations. Petitioner is entitled to a refund or credit of any sales tax paid on the 
purchase price of such items. 

DATED: June 22, 1989	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Taxpayer Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


