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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION PETITIONER NO. S881220A 

On December 20, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from Niagara Mohawk 
Power Corporation, 300 Erie Boulevard West, Syracuse, New York 13202. 

The issue raised is whether Petitioner may refund sales tax to its customer when such sales 
tax was collected more than three years prior to its customer requesting a refund. 

Niagara Mohawk Power Corporation, during the period commencing November 19, 1981 
and continuing through December 6, 1986 collected from a corporate apartment owner on its total 
monthly utility bill a seven percent New York State Sales and Use Tax Law under circumstances 
where the taxpayer was apparently entitled to an exemption from the tax as a residential user under 
subdivision (e) of Section 1105A of the Tax Law. However the taxpayer did not file a Certificate of 
Residential Use Sales Tax Reduction on Energy Purchases (form TP 385) for such exemption until 
December 5, 1986. Thereafter the customer filed for and received from the State of New York a 
refund of sales tax so paid on its utility bills within the last three years. The customer now seeks to 
sue the utility for tax collected by the utility for the period from November 19, 1981 to December 
6, 1983, a period for which the tax was not refundable from the State by virtue of the Statute of 
limitations. 

Section 1105(A)(e) of the Tax Law provides that "...[w]here a certificate is required, unless 
such vendor shall have received such certificate... the provisions of this section shall not apply and 
the tax shall be imposed at the rate provided for in sections eleven hundred five and eleven hundred 
ten...." 

Since Petitioner did not receive the required certificate of residential use from its customer 
until December 5, 1986, Petitioner was required to collect the full amount of sales tax for the period 
prior to that date. 

Section 1139(a) of the Tax Law provides that a refund or credit shall be granted "... if 
application therefor shall be filed with the Tax Commission: 

(i) in the case of tax paid by the applicant to a person 
required to collect tax, within three years after the date 
when the tax was payable by such person to the tax 
commission as provided in section eleven hundred 
thirty-seven, or (ii) in the case of a tax. . .  paid by the 
applicant to the Tax Commission. . . 

Section 1139(a) further provides that "[n]o refund or credit shall be made to any person of 
tax which he collected from a customer until he shall first establish to the satisfaction of the tax 
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commission, under such regulations as it may prescribe, that it has repaid such tax to the customer." 

In as much as more than three years has expired since the tax collected from Petitioner's 
customer was payable to the Tax Commission, even if Petitioner were to refund the tax to it's 
customer, Petitioner itself would not be eligible for a refund of the tax. 

DATED: May 15, 1989	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


