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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.S880617A 

On June 17, 1988, we received a Petition for Advisory Opinion from Freed Maxick Sachs 
and Murphy, P.C., 800 Liberty Building, Buffalo, New York 14207. 

The issues raised are whether the adverttsing agency or printer hired by Petitioner is required 
to charge sales tax and is Petitioner required to pay use tax under the following circumstances: 

1.	 the advertising agency or printer sends the printed material to Petitioner and 
Petitioner mails it to its customers both within and outside of New York State. 

2.	 the advertising agency or printer mails the printed material directly to Petitioner's 
customers both within and outside of New York State. 

Petitioner hires advertising agencies and printers to prepare advertising, catalogs, and other 
literature (promotion material) for distribution at no charge to customers, businesses, and 
individuals. 

"Promotion materials" consist of any tangible personal 
property which is given without charge by a manufacturer, 
wholesaler, or distributor to a vendor for distribution to a prospective 
or current customer as an inducement or reward for a purchase and 
any literature or printed matter given without charge for distribution 
or use to advertise, induce, or facilitate a sale .... Examples of such 
items include... 

Advertising literature, catalogs. (New York State and Local 
Sales Tax Information for Printers, Publication 842). 

Issue 1 

In the situation where the advertising agency or printer sends the "promotion materials" to 
Petitioner within New York State and Petitioner subsequently mails them to individuals on a mailing 
list which includes addresses both within and outside of New York State, then the advertising agency 
or printer is required to collect the sales tax on the entire charge for such promotional materials. The 
sale by the advertising agency or printer to Petitioner is complete and tax is due at the point of 
delivery to Petitioner. However, Petitioner is eligible to apply for a credit or refund of the tax paid 
on that portion of the printed matter that is not otherwise used by Petitioner within New York but 
is reshipped to points outside New York for use outside New York. (Tax Law section 1119(a)(2)). 
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Issue 2 

In the event that the advertising agency or printer sends the "promotion materials" directly 
to customers on Petitioner's mai]lng list which includes addresses both within and outside New York 
State, the printer is requtred to collect the sales tax only on the mailings to addresses within New 
York State. Technical Services Bureau Memorandum (TSB-M-79(9)S). 

Moreover, Petitioner (in Issue 1) or the printer (in Issue 2) must maintain records showing 
the portion of the matter mailed to persons outside New York State and destinations of all matter 
mailed to persons within New York State according to the New York Collection and Reporting 
Instructions for Printers and Mailers, Form ST-152. These type of records include postage fees and 
mailing list records. 

DATED: September 13, 1988 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


