
  

  

       
     

 
 

  

  
  

      
 

  

 
  

 
 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
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August 8, 1988 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S870812A 

On August 12, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Names in 
News/Direct Response Inc., 1 Penn Plaza, New York, New York 10119. 

The issue raised is whether Petitioner is required to collect tax on its charges for direct 
response advertising. 

Petitioner states that it solicits advertisers (clients) to be included in a mass mailing (Card 
DEC) to a selected market. Upon acquiring a client, Petitioner executes a written agreement. 
Petitioner states that it is appointed to act as agent for the client with respect to making purchases 
by this written agreement. Petitioner's client then provides Petitioner with the mechanical needed to 
print the advertising material. Upon acquiring a number of clients, Petitioner sends all of the 
mechanicals to a printer. On the printer's purchase order, each client's full name is disclosed. 

Petitioner rents a mailing list which he forwards to the printer. After the printer prints the 
advertising material, he mails the advertising using the mailing list. The printer bills Petitioner for 
his services and returns the mechanicals. Petitioner then bills his clients a fee for his service and a 
pro rata share of the mailing list rental and the printers' fees. Neither of these fees are separately 
stated on Petitioner's invoice to his client. Petitioner then returns the mechanicals to his clients. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the sale of tangible personal property. 
Section 1105(c)(1) of the Tax Law imposes a tax upon the furnishing of information by printed 
matter but excluding the services of advertising or other agents. 

In order for a principal - agent relationship to exist for sales tax purposes, three conditions 
must be met. Technical Services Bureau Memorandum, TSB-M-83(16)S, June 10, 1983 sets forth 
these conditions as follows: 

1.	 the advertising agency must clearly disclose to the supplier the name
 
the client for whom the agency is acting as agent.
 

2.	 the advertising agent must obtain and retain written evidence of agent
 
status with the client prior to the acquisition of any tangible personal
 
property or service, and
 

3.	 the price billed to the client, exclusive of any agency fee, must be the
 
same as the amount paid to the supplier. The advertising agency may
 
not use the property for its own account, such as by charging the item
 
to the account of more than one client.
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Condition 1 above will be met only where the complete name of the 
client is disclosed on any purchase order given to a supplier and the 
advertising agency is identified as agent acting for and on behalf of 
the disclosed client (e.g., x advertising agency as agent for Y, name 
of client). The mere listing of the client's account number or name or 
the statement "for the account of" are deemed to be insufficient for 
meeting condition 1. 

Condition 2 above will be met only where there exists a properly 
executed written agency agreement which clearly sets forth that the 
advertising agency is appointed to act as agent for and on behalf of 
the client with respect to making purchases. 

Condition 3 above will be met when any expenditures by the firm as 
agent for a client are billed to the client without being marked up. 

Under the circumstances described by Petitioner, it does not appear that Petitioner meets the 
requirement, as specified in TSB-M-83(16)S, for establishing a principal-agent relationship. 
However, under such described circumstances, Petitioner is not considered to be selling tangible 
personal property to its clients, but rather is considered to be selling an exempt advertising service. 
As such, Petitioner is considered to be the retail purchaser of the tangible personal property and 
services it acquires in performing its services. Accordingly, when Petitioner purchases taxable 
tangible personal property or services, e.g. mailing lists, Petitioner must pay sales tax on such 
purchases. However, Petitioner is not required to collect tax from its advertising clients under such 
circumstances. 

It should be noted that if Petitioner were to qualify as an agent within the meaning of TSB-M­
83(16)S, it would nevertheless be required to pay sales and use tax on its taxable purchases. Under 
such circumstances, such purchases are considered to be taxable purchases by Petitioner's principals 
and Petitioner, as their agent, would be required to pay any sales or use tax due. Of course, Petitioner 
would not be required to collect sales tax from its clients when it bills its clients for reimbursement. 

DATED:  August 8, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


