
 

  

  

  

  
 

     
 

 

 
    

 
 

 

   

  

     

 
  

 
 

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division 
Technical Services Bureau 

TSB-A-88(32)S 
Sales Tax 
June 8, 1988 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO. S880309B 

On March 9, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from Marine Midland 
Automotive Financial Corp., P.O. Box 7050, Buffalo, New York 14270-9201. 

The issue raised is whether Petitioner should charge sales tax on the actual amounts of its 
lease payment receipts or on such receipts plus the amount by which the lease payments have been 
reduced for trade-in automobiles. 

Marine Midland Automotive Financial Corporation ("Petitioner"), a New York corporation, 
is engaged in the business of leasing automobiles to consumers. The leasing transactions are arranged 
for Petitioner by automobile dealers who act as agents of Petitioner with respect to the leasing 
transaction. The dealers identify potential lessees from among their customers. If a customer selects 
an automobile and wants to enter a lease with respect to the automobile, the dealer will attempt to 
find a third-party lessor such as Petitioner that will extend credit to the customer. Most dealers have 
arrangements with several third-party lessors and will attempt to provide their customers with the 
best competitive lease price for the leased automobile. 

An automobile dealer is authorized by Petitioner to execute a lease on Petitioner's behalf 
pursuant to a standard agreement Petitioner enters with such dealer ("Dealer Agreement"). A dealer 
must present Petitioner with the proposed terms of the transaction, credit information and any other 
information regarding the potential lessee requested by Petitioner. Petitioner will advise the dealer 
of a lease approval number if it approves of the transaction. The dealer will then execute the lease 
on Petitioner's behalf. Pursuant to the Dealer Agreement, execution of the lease by the dealer 
constitutes the sale of the automobile by the dealer to Petitioner and an assignment of all of the 
dealer's rights under the lease or other documents executed in connection with the transaction. The 
dealer is then authorized to deliver the automobile to the customer-lessee on Petitioner's behalf. 

If Petitioner approves a lease, the dealer sells the automobile to Petitioner for an agreed-upon 
price. This price is the Manufacturer's Suggested Retail Price ("MSRP"), adjusted upwards or 
downwards for any markup or discount negotiated by the dealer, or for a trade-in. Thus, the dealer 
reduces the price to Petitioner by any trade-in allowance. 

Section 1101(b)(3) of the Tax Law defines receipt as "The amount of the sale price of any 
property and the charge for any service taxable under this article, valued in money, whether received 
in money or otherwise, including any amount for which credit is allowed by its vendor to the 
purchaser. . . but excluding any credit for taxable personal property accepted in part payment and 
intended for resale . . . . " 

Section 526.5(f) of the sales tax regulations defines the term "trade-in" as follows: 
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(f) Trade-in. Any allowance or credit for any tangible personal property 
accepted in part payment by  a vendor on the purchase of tangible personal  property 
or services and intended for resale by such vendor shall be excluded  when arriving 
at the receipt subject to tax. Only the net sale price of tangible personal property or 
the charge for services would be subject to tax. (Emphasis supplied)  

Since the customer does not trade the vehicle with  the same  vendor  from  whom  the customer 
is leasing the new vehicle, the transaction  does  not  involve a trade-in, but, instead, clearly involves 
two separate transactions. Accordingly, the transfer of  the  vehicle from the customer to the 
automobile  dealer  is  not  subject to tax (assuming that the dealer acquires such  vehicle for  purposes 
of resale). However, the full amount of the lease price of the vehicle (i.e. all payments under the 
lease plus the value of  the vehicle transferred to the dealer) is subject to tax. The value of the vehicle 
transferred to the automobile  dealer  may  not  be used to reduce the full lease amount subject to tax. 
Additionally, Petitioner as the lessor is responsible for collecting sales tax on the full price of the 
lease described herein. 

DATED:  June 8, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
    are limited to the facts set forth therein. 


