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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S871013A 

On October 13, 1987, a request for Advisory Opinion was received from M.R. Weiser & Co., 
C.P.A.'s, 535 Fifth Avenue, New York, New York 10017. 

Petitioner requests an opinion as to the application of sales tax to certain types of tangible 
personal property used for and in packaging. 

Petitioner describes the transactions as follows: 

A carton manufacturer designs and sells point of sale display materials made out of 
corrugated packaging materials. The displays are used by stores such as supermarkets to favorably 
display products which they sell. The carton manufacturer sells the displays to the manufacturers of 
the products which are sold in supermarkets. A supermarket obtains the display when it purchases 
the products which it sells. For example, the display material could be sold to a pet food 
manufacturer. The display is ultimately transferred to the supermarket when it buys pet food for sale 
to its customers. The display is used by the supermarket to house and display the product, which is 
the pet food. 

Two  distinct  types of displays are sold, both of which are transferred to the purchaser.  One 
type is inserted into the boxes in which the pet food is packaged. The supermarket --­

(1) opens the boxes; 
(2) removes the display; 
(3) attaches the display to the box; and 
(4) places the box in the view of the shoppers. 

The product remains in the same boxes that were used for shipment to the supermarket. The 
riser which had been inserted in the box, is removed from the box and is attached as a display for the 
purpose of attracting the attention of the public. 

A second type of display is as follows: The product, for example pet food, is shipped to the 
supermarket in boxes. The boxes are first used for the purpose of packaging and shipping the 
product. The secondary use of the box is as a display. The lid of the box itself unfolds into an 
attractive display for the purpose of displaying the product in the supermarket. Unlike the first type 
of display the second type is not a separate piece which is inserted into the box. It is a part of the box 
used for shipping the product, although it is also used to display the product. 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax on the sale of tangible personal property while 
§1115(a)(19) exempts "[c]artons, containers, and wrapping and packaging materials and supplies..." 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER                                                                    GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER 
FRANK J. PUCClA, DIRECTOR 
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Section   528.20(b)(1) of the sales tax regulations defines packaging material: 

(b) Definitions.   (1) Packaging material includes,  but  is  not  limited  to:  bags, 
barrels, baskets, binding, bottles, boxes, cans, carboys, cartons, cellophane,  coating 
and preservative  materials, cores, crates, cylinders, drums, excelsior, glue, gummed 
labels, gummed tape, kegs, lumber used  for  blocking, pails, pallets, reels, sacks, 
spools, staples,  strapping,  string, tape, twine, wax paper and wrapping paper actually 
transferred with the product to the purchaser. 

A carton which is used to ship a product  and which  is subsequently used to display 
that product is considered packaging material which is exempt under §1115(a)(19) of the Tax 
Law notwithstanding its subsequent use as a display. Any tangible personal property  such as 
a display, which is neither packing material nor an integral  part of the carton that contains 
the product, does not fall within the scope of §1115(a)(19) and is therefore subject to tax. 

Accordingly, the first type of display described above is subject to sales and use tax 
when sold by  the  carton manufacturer while the second type of display described above is 
exempt  from  sales and use tax pursuant to section 1115(a)(19) of the Tax Law when sold  by 
the carton manufacturer. 

DATED: February 29, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


