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On December 23, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from Rollermania Inc., 
140 Main Street, Buffalo, New York  14203. 

The issue raised is whether the charge for admission to a roller derby exhibition is subject 
to sales tax. 

It is noted that a "roller derby" is "a contest  between  two roller skating teams on a banked 
oval track in which each team attempts to maneuver a skater into position to score points by circling 
the track and passing members of the opposing  team within a given time period."  Webster's New 
Collegiate Dictionary, (1973). 

Section 1105(f) of the Tax Law imposes sales tax upon: 

(1) Any  admission charge where such admission charge is in excess 
of ten cents to or for the use of any  place of amusement in the state, 
except charges for admission to race tracks, boxing, sparring or 
wrestling matches or exhibitions which charges are taxed under any 
other law of this state,...and except charges to a patron for admission 
to, or use of, facilities for sporting  activities in which such patron is 
to be a participant, such as bowling alleys and swimming pools. 

Section 527.10(b)(3) of The Sales and Use Tax  Regulations defines a place of amusement 
as: 

Any place where facilities for entertainment, amusement or sports 
are provided. Such places include without limitation...golf course, 
athletic field, sporting arena, gymnasium, bowling alley, shooting 
gallery...or other places for athletic exhibits....  20 NYCRR 527.10 

The roller derby exhibition is held in a sporting arena, which qualifies as a place of 
amusement pursuant to the sales  and  use tax regulations.  Charges for admission to roller derby 
exhibitions do not qualify as "charges for admission to race tracks, boxing, sparring or wrestling 
matches or exhibitions which charges are taxed under any other law of this state."  Furthermore, 
charges for admission to roller derby exhibitions do not qualify as charges to a patron for admission 
to a participatory sporting activity inasmuch as the patrons do not actively participate in roller derby 
exhibitions. 
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Accordingly, the charges for admission to roller derby exhibitions are subject to sales tax. 

DATED: January 27, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


