
 
 

  
 

 

    

  
 

  
 

 

  

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-87(40)S 

Sales Tax Technical Services Bureau October 29, 1987 

STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S870624B 

On June 24, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Stratford RP, INC., 
c/o Rush Properties, Inc., One Barstow Road, Great Neck, New York 11021. 

The issue raised is whether monthly  dues  paid to  a homeowners association, engaged in the 
management, maintenance and repair of the  common areas within a real estate development, are 
subject to sales tax under Section 1105(f)(2) of the Tax Law. 

Petitioner, a real estate developer, created the Stratford Green Homeowners Association 
("Association") - incorporated under the Not-for-Profit Corporation Law of the State of New York ­
to own and operate the housing development's common property. Membership and the right to one 
vote is automatic for each owner of a lot within the community. The Board of Directors, elected by 
the members, is empowered to levy monthly assessments. 

The Association's corporate by-laws define common property as "areas of land devoted to 
the common use and enjoyment of the members", restricting such use to the members and their 
families, tenants or guests. The by-laws provide for the proceeds from assessments to be "used to 
promote the recreation, enjoyment, health, safety and welfare of the members and other residents of 
the property as a community". 

Petitioner describes the common area as land and improvements constructed thereon 
including roadways, parking area, landscaping, lawn sprinkler systems, storm drainage and a tennis 
court. 

Since only a minor portion of the monthly dues are used to maintain the tennis court, 
Petitioner argues the association is not a social or athletic club because its material purpose is not 
to provide sports privileges and facilities. 

The Tax Law (§1105[f][2]) imposes a tax on dues paid any social or athletic club in this state 
if the dues of an active annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess of ten dollars 
per year. The Tax Law (§1101[d][6]) defines the term "dues" as any dues or membership fee 
including any assessment, irrespective of the purpose for which made. The term "social or athletic 
club" is defined to mean any club or organization of which a material purpose or activity is social 
or athletic. Tax Law §1101(d)(13). 

Section 527.11(b)(5) of the Sales and Use Tax Regulations explains further: 

RODERICK G. W. CHU, COMMISSIONER GABRIEL B. DiCERBO, DEPUTY COMMISSIONER
 
FRANK J. PUCCIA, DIRECTOR
 

TP-8 (3/83) 



 

   
       

 

-2­
TSB-A-87(40)S 
Sales Tax 
October 29, 1987 

(i) The phrase club or organization means any entity  which is composed of 
persons associated for a common objective or common activities. Whether 
the organization is a membership corporation or association or business 
corporation or other legal type of organization is not relevant. Significant 
factors, any one of which  may  indicate that an entity is a club or organization, 
are: an organizational  structure under which the membership controls social 
or athletic activities, tournaments, dances, elections, committees, 
participation in the selection of members and management of the club  or 
organization, or possession by the members of a proprietary interest in the 
organization. The organizational structure may be formal or informal. 

(ii) A club or organization does not exist merely because a business entity: 

*  *  * 

(b)   restricts  the size of the membership solely because of  the physical
 
size  of the facility. Any other type of restriction may be viewed as  an  attempt
 
at exclusivity. (Emphasis added).
 

The Association clearly  fits the definition of club or organization and, accordingly, the 
monthly assessments are considered dues within the meaning and intent of the Tax  Law.  Whether 
such dues are taxable is dependent on whether the Association is deemed a social or athletic club. 

Section  1105(f)(2)  of  the Tax Law has been held applicable to homeowners associations as 
a "social club". Merrick Estates Civic Association  v.  State Tax  Commission, 65 A.D.2d 669 (1978); 
Fox Wander West  Neighborhood Association, State Tax Commission Advisory Opinion, July 29, 
1980, TSB-H-80(156)S. In each case, home  owners were obligated to become members of the 
association and pay a share of the common area maintenance cost. Use of the properties (including, 
in Merrick, a beach, swimming pool and related facilities, in Fox Wander common green areas and 
a trail system) was restricted to homeowners living in a defined residential section. 

Furthermore, in the Merrick determination, the Court relied on U.S. v. McIntyre (253 F 2d 
728) where it was held that an association was a "social club" for tax purposes because it maintained 
a non-public swimming pool available only to association members who, by prearrangement or 
happenstance, met there for social purposes. 

Similarly, the common property here at issue is not intended for public use but to provide, 
in addition to the tennis court, areas where members may congregate for recreation and social 
activities. Thus, a material purpose of the homeowners association is social and athletic. 
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Consequently, assessments paid by the members constitute dues paid to a social or athletic club 
which, if in excess of ten dollars per year, are subject to State and local sales taxes. 

DATED:  October 29, 1987	 s/ANDREW F. MARCHESE 
Chief of Advisory Opinions 

NOTE:   The opinions expressed in Advisory Opinions 
     are limited to the facts set forth therein. 


