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ADVISORY OPINION      PETITION NO. S870403B 

On April 3, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Elsa and Carlos Rosa, 
99 Ella Street, Bloomfield, New Jersey, 07003. 

The issues raised are (I) what qualifies as a mobile home for purposes of section 1101(b)(10) 
of the Tax Law, (II) who is liable for the  payment  of  sales and use tax on the purchase of such a 
mobile home and (III) how is the applicable tax to be calculated. 

Petitioners intend to purchase a mobile home to be permanently installed on a parcel of land. 
The land, owned by Petitioners, is located in the Town of Bethel, Catskill Mountains, New York 
State. 

Issue I 

Section  1101(b)(10) of the Tax Law sets forth the characteristics of a "mobile home" for 
purposes of the sales and use tax.  It provides: 

(10) Mobile home. (i) A structure which is: 

(A) A type of manufactured housing; and 

(B) Not self-propelled; and 

(C) Transportable in one or more sections: 

(I) that may be folded, collapsed or telescoped when being towed and 
expanded later to provide additional cubic capacity, or 

(II) that may be separately towable and designed to be joined into one integral 
structure capable of being  again separated into the sections for repeated towing; and 

(D) Built on a permanent chassis, comprised of frame and wheels,  that is to be 
connected to utilities; and 

(E) Designed  to  be used as a permanent dwelling, with or without permanent 
foundation; and 

(F) Used for residential or commercial purposes. 

(ii) The term "mobile home" shall also include structures commonly called "double 
wides". 
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(iii) The term "mobile home" shall not include: 

(A) Structures designed and constructed primarily for temporary living quarters, 
recreations, camping or travel; or 

(B) Furniture, fixtures, furnishings,  appliances, attachments or similar tangible 
personal property not incorporated as component parts of a mobile home at the time of 
manufacture. 

In section 1101(b)(11), a new mobile home is stated to be one: 

.... which is sold for the first time at retail including all  components incorporated into such 
mobile home at the time of manufacture and remaining unchanged at the time of the first 
retail sale thereof. 

The "mobile home" to be purchased must meet the definition of mobile home to come within 
the special provisions of the Tax Law applicable to mobile homes. 

Issue II 

Section 1105(a) of the Tax Law imposes a tax upon the receipts from every retail sale of 
tangible personal property, except as otherwise provided. 

Section 525.2(a)(4) of the sales and use tax regulations provides, in part, that "the tax is 
imposed on the retail sale of tangible personal property .... and is collected from the person who 
purchases at retail - the consumer." 

Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines "retail sale" as "[A] sale of tangible personal 
property to any person for any purpose, other than for resale as such .... (however) a sale of any 
tangible personal property to a contractor, subcontractor or repairman for use or consumption in 
erecting structures or buildings, or building on, or otherwise adding to altering, improving .... real 
property .... is deemed to be a retail sale regardless of whether the tangible personal property is to 
be resold as such .... except that a sale of a new mobile home to a contractor, subcontractor, or 
repairman who, in such capacity, installs such property is not a retail sale." 

Section 525.2(b) of the sales and use tax regulations provides, that a "compensating use tax 
is imposed on the use within the State of tangible personal property and services which would have 
been subject to sales tax if purchased in this state." 

In addition, section 531.4(a) of the regulations states "when tangible personal property is 
purchased outside of the State by a resident of the State, for use outside of the State, and is 
subsequently used in the State, the compensating use tax is due on the purchase price." 
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Section 1118(2) of the Tax Law exempts from the compensating use tax: 

...property purchased by the user while a nonresident of this state, 
except in the case of tangible personal property which the user, in the 
performance of a contract, incorporates into real property located in 
the state.  A person while engaged in any manner in carrying on in 
this state any employment, trade, business or profession, shall not be 
deemed a nonresident with respect to the use in this state of property 
in such employment, trade, business or profession. 

A resident is described in part, in section 526.15(1) of the regulations as, "any individual who 
maintains a permanent place of abode in this State." 

A permanent place of abode as stated in section 526.15(2) is a dwelling place maintained by 
a person, or by another for him, whether or not owned by such person, on other than a temporary or 
transient basis.  The dwelling may be a house, apartment, or flat, a room including a room at a hotel, 
motel, boarding house or club; or at a residence hall operated by an educational or charitable or other 
institution, or a trailer, mobile home, houseboat or any other premises. 

Section 525.2(a)(2) of the regulations provide, in part, that the sales tax is a destination tax 
in which the point of delivery or the time possession is transferred from the vendor to purchaser 
controls both the tax incident and the tax rate. 

Section 1105(c)(3) of the Tax Law "imposes a tax on receipts from the service of installing 
tangible personal property .... except for installing property which, when installed, will constitute an 
addition or capital improvement to real property, property or land. 

Section 1101(b)(9) of the Tax Law states that "A mobile home shall not constitute an 
addition or capital improvement to real property, property or land regardless of the nature of its 
installation. 

As a result of Chapter 986, Laws of 1983, effective September 1, 1983, all sales of new 
mobile homes by manufacturers to dealers, and all sales to contractors, subcontractors or repairmen 
who make installations .... are now sales for resale.  (Technical Services Bureau Memorandum, 
Mobile Homes, September 1, 1983, TSB-M-83(24)S). 

Section 1115(a)(23) exempts used mobile homes from the sales and use tax. 

Accordingly, the Petitioners, as the purchaser, must pay compensating use tax on a new 
mobile home purchased outside the State if it is subsequently used within the State and if Petitioners 
were residents of the State at the time of purchase.  A used mobile home purchased outside the State 
and subsequently used within the State is not subject to compensating use tax.  The Petitioners must 
also pay sales tax on a new mobile home purchased within New York State regardless of their 
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residence.  However, a used mobile home purchased within the State is exempt from tax.  Tax must 
be paid irrespective of whether the mobile home is to be permanently installed on a parcel of land. 
A mobile home is not recognized in New York as a capital improvement to real property, therefore 
the exemption for capital improvements will not apply. 

Issue III 

As a result of Chapter 986 of the Laws of 1983, the tax on new mobile homes is applied to 
70% of the retail selling price.  This rule is applicable to the selling price allocable to the mobile 
home including any furnishings permanently installed by the manufacturer.  Examples of tangible 
personal property permanently installed by the manufacturer are water heaters, furnaces, sinks, 
cabinets, counter tops, exhaust fans, and ducted hoods. (Technical Services Bureau Memorandum, 
Mobile Homes, November 7, 1983, TSB-M-83(24.1)S). 

Section 531.4(b) of the sales and use tax regulations further states, "where a resident 
affirmatively shows that he used such property outside the State for more than six months prior to 
its first use in New York, the use tax is based on the current market value of the property, not to 
exceed its cost, at the time of first use within New York." 

The seventy percent rule above is not applicable to furniture, fixtures, furnishings, appliances, 
attachments or similar tangible personal property not permanently installed by the manufacturer. 
Also, it is not applicable to items installed by the dealer such as furniture and draperies.  Items not 
permanently attached and those attached by the dealer are taxed to the purchaser at 100% of their 
selling price.  The invoice given to the purchaser must list all items of tangible personal property 
individually, along with their applicable selling price.  A copy should be retained by the dealer for 
his records. (Ibid.) 

Any charge for installation of the mobile home is exempt from tax.  However, items of 
tangible personal property intended to enhance the appearance of the home, but not necessary to 
make it habitable, are fully taxable to the purchaser.  Labor to install such items is also fully taxable. 
Examples of such items are skirting, decks and awnings.  (Mobile Homes, TSB-M-83(24.1)S.) 

Section 531.3 of the sales and use tax regulations provides, in part, that for the use tax due 
"credit is allowed for tangible personal property accepted in part payment and intended for resale, 
and for transportation costs." 

Regulation sections 526.5(f) and (g) explain further: 

(f) Trade-in. Any allowance or credit ... accepted in part payment ... and intended for resale 
... shall be excluded when arriving at the receipt subject to tax. 

(g) Transportation. (1) The cost of transportation of tangible personal property  sold at retail, 
which is separately  stated in written contract, if any, and on the bill rendered  to  the purchaser is 
excluded from the receipts subject to the tax. 
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(2) To qualify for the exclusion transportation costs must be for the delivery of the 
tangible personal property to the purchaser. 

For further information regarding calculation of tax on mobile homes, see Technical Services 
Bureau, TSB-M-83(24.1)S. 

DATED: August 12, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


