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On October 28, 1986, a Petition for Advisory Opinion was received from McKesson Drug 
Company, 25 Industrial Park Road, Albany, New York  12206. 

The issue raised is whether  an addition to an existing conveyer system is a capital 
improvement and thus excluded from the imposition of sales tax. 

Petitioner describes the addition to the conveyer system as follows: 

(1)  It  is welded to the roof and structure supports of the building as well as being 
bolted into inserts in the cement foundation of the basic structure itself. 

(2) It is intended to become permanent because the original system has been in place 
for over 15 years. 

(3) The addition to the system was engineered and designed with multiple consultants 
and engineering firms specifically for the building in which it is located. 

(4) The addition to the conveyer cannot fit and work as a unit in any other facility 
without major modifications which gives the conveyer limited value outside of the building 
for which it was designed. 

(5) Removal is possible but once this is done, the conveyer system ceases to exist as 
a unit and becomes a pile of belts, rollers and motors. 

Petitioner acknowledges that the conveyor could be removed from the real property  without 
material damage. 

Sales and Use Tax Regulations section 541.2(g)(1) provides as follows: 

(g)	 Capital improvement.  (1) A capital improvement means an addition or 
alteration to real property, which: 

(i)	 substantially adds to the value of the real property, or appreciably prolongs the 
useful life of the real property. 

(ii)	 becomes part of the real property or is permanently affixed to the real property 
so that removal would cause material damage to the property  or article itself; 
and 

(iii)	 is intended to become a permanent installation. 
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The criteria for a capital improvement must be met in their entirely.  The inability to meet 
any one of the three conditions will prevent the property in question from qualifying as a capital 
improvement. 

Conveyers and most other forms of machinery and equipment normally require some form 
of affixiation to real property. However, the test is not merely whether such machinery and 
equipment is affixed to real property.  Rather, the test is whether the machinery and equipment is 
affixed to such a degree that it loses its separate identity and becomes part of the real property or to 
such a degree that removal would cause material damage to the property or the article.  Material 
damage is not considered to exist merely because the property in question is worth less when it is 
removed than it was worth when it was installed and in operating condition. 

Within the context of the real property tax, it has been determined that ski lifts were 
removable without material damage where "the towers were attached by long bolts set into poured 
foundations and the removal process, simply enough, involved no more than its cutting and 
severance of the bolts to permit the towers to be lowered gently to the ground and trucked to its new 
site."  West Mountain Corporation v. Miner, 85 Misc 2d 416(1976). 

Similarly, within the context of the sales tax, it has been held that various amusement park 
rides which were all bolted into bases, but which could be readily removed without damage to the 
property, were not improvements to real property.  Charles R. Wood Enterprises, Inc. v State Tax 
Commission, 67 AD 2d 1042(1979). 

Based on the above, the mere bolting and welding of equipment to real property does not, in 
and of itself, create the degree of permanence necessary to establish that a particular installation is 
a capital improvement. Consequently, the installation of Petitioner's conveyer system does not 
qualify as a capital improvement. 

DATED: March 5, 1987	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:  The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


